GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

6 топ зелени съоръжения на Лондон 2012

July 29, 2012

Олимпийските игри в Лондон имат всички шансове да се превърнат в най-зелената Олимпиада за всички времена. Въпреки упреците, че сред спонсорите са компании като BP и Dow Chemical и издигането на най-големия в света McDonald’s (макар и временен), както и странния ход на кмета на Лондон Boris Johnson да контролира замърсяването на въздуха чрез химически агенти, досега нито едни организатори на олимпийски игри не са се трудили по-упорито да превърнат това колосално събитие в по-екологично отговорно.

Това усилие проличава в много от изградените съоръжения, включително Олимпийския стадион, който е най-леката подобна конструкция, строена досега. Той има 80 000 места и цял куп еко достойнства като събиране на дъждовна вода, текстилен покрив и използване на рециклирани материали. Без неуважение към централната тема на игрите, от Inhabitat са отличили шестте най-зелени спортни съоръжения на Лондон 2012.

Колодрумът

Лондонският колодрум, част от Велопарка в Източен Лондон, се намира в най-северния край на Олимпийското село. И закритият  колодрум, и съседната на него велописта, ще останат тук и след август. Закритото съоръжение с 6 000 места е снабдено с естествена вентилация, вместо климатици, за което допринася и вътрешната обшивка от дърво. Осигурена е достатъчно естествена светлина през покрива, така че изкуственото осветление да е минимално. Събирането на дъждовна вода намалява разходите в тоалетните и за поливане.

Баскетболната арена

Баскетболната арена е завършена още миналата година – предсрочно и с по-малко разходи от предвиденото. Тя е най-голямото временно съоръжение в олимпийското село. Дизайнът позволява панелите да бъдат разглобени и използвани на други места по света. Има вече слухове, че тя е продадена на организаторите на следващите олимпийски игри в Рио де Женейро през 2016. Тя може да подслони 12 000 зрители, но за изграждането и са използвани удивително малко бетон и стомана. За разлика от предишните домакини – Атланта, Атина и Пекин, които изумиха света с „бели слонове“, домакините от Лондон показват, че игрите могат да бъдат далеч повече екологично отговорни.

Аква центърът

Това е втората по големина сграда на игрите в Лондон, но първата, която посетителите виждат, когато влизат в олимпийското село. Аква центърът е изграден на замърсени бивши индустриални площи, а впечталяващият му покрив, изграден от устойчиво добита дървесина, покрива два 50-метрови басейна. Външната конструкция е изградена от предварително изработени бетонни панели, което едновременно намалява емисиите при строителството и елиминира необходимостта от външно боядисване. Вътрешността е покрита със стомана и phthalate-free PVC, които ще бъдат рециклирани след края на игрите. Всичките 866 000 керамични плочки, необходими за басейните и баните на съоръжението, са били превозени с влакове, а не с камиони.

Медната кутия

Медната кутия е предназначена за хандбалните състезания и е едно от най-интересните и зелени съоръжения на тези игри. Осветителните тръби от покрива намаляват разходите за осветление с 40%, отново се събира дъждовната вода, за да се намали натоварването на водоснабдителната мрежа, а външните панели са от рециклирана мед. Построена е частично от тухли, изработени от индустриални отпадъци, и ще остане тук и след края на Олимпиадата, но ще обслужва по-малки лекоатлетически събития и местните общности.

Стрелбищата

Стрелбищата на кралската артилерия са били важен тренировъчен център за британската армия от началото на 19-ти век чак до 2007 г. Най-дългата фасада в Georgian-style в Обединеното кралство  ще подслони стрелбите на тези летни игри. В рязък контраст с 200-годишната сграда са трите закрити стрелбища. Всяко от тези временни съоръжения е изградено от стомана, обшивка от дървесни плоскости и накрая phthalate-free PVC- обшивка, които ще бъдат рециклирани след края на игрите. Най-зебележително в тези съоръжения е системата за естествена вентилация, която напомня пипалата на октопод. След края на игрите тези стрелбища ще бъдат разглобени и ще се отдават под наем за други състезания.

Енергийният център

Това е най-малко секси съоръжението, но определено най-важното. Чрез него се осигурява отопление, охлаждане и захранване с електричество на олимпийското село. На първо място от неговите достойнства е това, че е изграден на модулен принцип. Подобно на гигантски LEGO-конструктор, съоръжението може да увеличава капацитета си чрез добавяне на допълнителни модули, според консумацията в олимпийското село и околните квартали на Източен Лондон. Енергийно ефективни газови бойлери и бойлери с пелети генерират топлина. Помпена станция обработва отработената вода, рециклира я и я насочва за поливане на съседните паркове или към ненаситните на вода тоалетни.

По материали от:  Inhabitat 

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Архитектура, Екология, зелен свят

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>