GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Напаст ли е зелената енергия, или как се раждат опасни митове

August 6, 2012

Никола Газдов, председател на Българска фотоволтаична асоциация
„Управляващите не знаят колко са слънчевите и вятърните централи, но смятат с точност до стотинка вината им за скъпия ток.

Инвеститорите във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) са алчни и крайно съмнителни типове. Тяхна едничка цел е да печелят милиарди на гърба на изтерзания български народ. За да успеят в начинанията си, тези лоши инвеститори прокарват лобистки закони и подкупват наред чиновници из страната. Точна информация за деянията им няма. Но се знае, че са много и ужасни. Единствен премиерът Бойко Борисов дръзва да им се противопостави. С един удар по масата разцепва преференциални тарифи на две. С няколко добре премерени изказвания помита хиляди мегавати вятърни и фотоволтаични проекти. Да, щети за потребителите има, но това е малкото зло. Най-лошото е избегнато. А за останалото отговаря Ангел Семерджиев от ДКЕВР.

Ако горното ви звучи познато, значи следите изказванията на управляващите относно ВЕИ. Стари и млади вече знаят що е то фотоволтаик и колко е вреден за месечните ни сметки за ток. Научихме и колко усилия са вложили депутатите на ГЕРБ, за да приемат един авангарден закон за ограничаване на инвестициите във ВЕИ. И да го променят едва година по-късно, за да бъде той още по-рестриктивен. За доказателство министър Лиляна Павлова започна да отнема разрешения за ползване на фотоволтаични централи. Министър Делян Добрев пък обяви, че се обмисля премахването на преференциите за проекти над 30 kW, тъй като България е „преизпълнила своите цели“.

Целите на България относно ВЕИ

Това, което управляващите пропускат да кажат, е какви са всъщност целите на България относно ВЕИ. И кои официални данни относно инсталирани мощности са използвани, за да бъде сметнато „преизпълнението“. В така наречената „Енергийна стратегия на България до 2020 г.“ възобновяемите източници са обявени за приоритет, но няма заложени конкретни цели. Вероятно министър Добрев цитира Националния план за действие относно ВЕИ (НПДВЕИ). Този документ бе приет през 2010 г. и бе особено скромен по отношение на фотоволтаичната технология – в първоначалната версия се предвиждаше към 2020 г. да има изградени 303 MWp, а по-късно целта бе завишена на 600 MWp. За сравнение, Германия предвижда изграждането на 52 000 MWp до 2020 г. а съседна Гърция – 3500 MWp.

Макар да носи печат на МИЕТ, планът за действие не е подготвен от експерти на министерството, а от външни консултанти. Заложените в него цели не са минали през обществено обсъждане и не са съгласувани с други държавни или общински институции. Мнението на бизнеса и гражданското общество също не бе поискано. Тоест националният план за развитие на ВЕИ съдържа целите на консултанта, а не тези на администрацията, гражданите и бизнеса в България.

Така или иначе според Добрев и НПДВЕИ България е преизпълнила целите си. Същевременно при поскъпването на тока с 13.6% вместо с обявените 10% ДКЕВР и МИЕТ обявиха, че не знаят точния брой на въведените в експлоатация фотоволтаични паркове. Ако действително на 28 юни 2012 г. никоя институция не е имала тази информация, много любопитно е кой и как е сметнал „преизпълнението“. Този въпрос препраща и към големия проблем във ВЕИ сектора:

Тоталната липса на публична информация

Прехвърлянето на отговорността между институциите в крайна сметка се превърна в обвинение към „лошите“ инвеститори. Те били заявили проекти за 12 хиляди мегавата, което било непосилно. Имало сключени договори за 2-3 хиляди мегавата, което пък било ужасно много. Националната електрическа компания (НЕК) не можела да смогне на огромния инвестиционен натиск и била заплашена от фалит. А така ли е в действителност? За да си отговорите на този въпрос, опитайте се да намерите официални данни. Но не твърдения, а факти!

На интернет страницата на НЕК няма да откриете информация относно точния брой на сключените договори. Няма данни кога и от кого са сключени, нито какъв е срокът им на реализация. Няма да разберете и колко мощности са въведени в експлоатация към днешна дата. Всъщност там няма информация относно ВЕИ в реално време. Същото важи и за МИЕТ. И за ДКЕВР. И за останалите организации, които се занимават с възобновяеми източници. Оказва се, че данъкоплатците издържат с парите си институции, които

не могат да предоставят насреща елементарна услуга –

отчет за текущата си дейност. А тази дейност е свързана с разходи, които същите тези данъкоплатци се очаква да финансират.

Абсурдното е, че липсата на публична информация не притеснява никого. Тя е даденост, която се очаква да приемем без коментар. От ДКЕВР се сърдят, че Българската фотоволтаична асоциация (БФА) поставя под въпрос сметките им относно влиянието на ВЕИ при повишението от 13.6% в сметките за ток. Същевременно от ДКЕВР не желаят да предоставят на потребителите информация колко киловатчаса електроенергия, от коя ВЕИ технология, по коя тарифа е планирано да бъдат заплатени за периода юли 2012 – юли 2013 г. Тези данни би следвало да са определящи за калкулациите на регулатора, а оттам и за повишението на сметките ни за ток. Не е ясно защо гражданите на България, които са работодатели на Ангел Семерджиев и колегите му от ДКЕВР, не следва да разполагат с тези данни.

Вместо да публикуват официална информация относно броя на сключените договори и реализираните ВЕИ проекти, институциите се занимават с апокалиптични изказвания. Токът нямало да скочи с 13%, а с 30%, ако не била правилната политика на управляващите. Хората щели да намразят инвеститорите и да изпочупят соларните паркове с камъни. Държавата пък щяла едва ли не да пропадне заради „най-лобисткия закон“ за ВЕИ.

Както обикновено, най-речовит по темата бе Бойко Борисов. Наскоро той направи заявка за научно откритие с твърдението, че фотоволтаичните панели се загрявали като „гигантски котлон“ и повишавали температурата на почвата с 5-6 градуса. За да бъде абсурдът пълен, премиерът чистосърдечно си призна, че бил информиран за този „факт“ от зеленчукопроизводители. За жалост не научихме кой внуши преди време Борисов, че цената на тока ще скочи „осемнадесет пъти“ заради соларните паркове. Вероятно същите съветници са подсказали на него и на министър Добрев, че страната ни не се нуждае от инвеститори във ВЕИ. Без значение, че „ненужните“ инвеститори създадоха или запазиха между 5 и 7 хиляди работни места в България след 2008 г.

Възобновяемата енергия не е ненужен лукс

или самоцелна „зелена“ политика. ВЕИ е незаменимо средство за излизане от икономическата и енергийната зависимост на страните от ЕС от изкопаемите горива. Енергията от природата е налична навсякъде и е напълно безплатна. А технологиите за добива ѝ поевтиняват благодарение на икономия от мащаба, която е следствие от подкрепата на страните от ЕС. В България цената на ВЕИ в момента се усеща силно от потребителите. Това нямаше да е така, ако ДКЕВР бе приела предложения от БФА модел за намаление на тарифата при достигане на определени междинни цели. Тоест „лошите“ инвеститори бяха предложили да имаме същите инсталирани мощности, но на много по-ниска цена. Ако ДКЕВР бе приела това предложение, потребителите и бизнесът щяха да са доволни, а г-н Семерджиев нямаше да е най-одумваният човек в държавата.

Администрацията и политиците могат да се учат от грешките си. Стига да усещат натиск от страна на потребителите и бизнеса. ДКЕВР, НЕК и МИЕТ са длъжни да предоставят публично и на достъпен език информация за дейността си. Тогава ще имаме точни данни за развитието на ВЕИ сектора и за влиянието му върху сметките ни за ток. Както и прозрачност в енергетиката – една тема, която силно вълнуваше премиера Борисов преди броени месеци.“

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: ВЕИ, възобновима енергия, фотоволтаици

 1. asd
  12 Aug 12
  6:34 pm

  Правителството е право – не е нужно да бързаме да строим огромни мощности от ВЕИ в момента когато цената е все още висока и се налага да се плащат субсидии от джоба на бедните хора в България. Цената за МW от ВЕИ пада с всеки изминат ден, аз лично бих искам България да забави скоростта с която се подписват договори за ВЕИ в които се задължаваме да плащаме субсидии. След 5 години тук ще се строят ВЕИ дори и без субсидии, защото цената на земята е евтина, а тогава цените на ВЕИ ще са доста по ниски. Статията която чета ми прилича на поръчана от инвеститорите, които бързат да бръкнат в джоба на българина.

 2. Атанас
  13 Aug 12
  11:39 am

  Около март 2011год. съм писал писмо до Премиера,Президента и ДКЕВР , и т.н. държ.органи и “4-власт“ и винаги ми блокира пощата след 250-писма.
  Та писах за закон като ГФР в РБ-я http://en.wikipedia.org/wiki/Financial_incentives_for_photovoltaics#Germany
  Писах,че за 2010год. официално е отчетено 15% ток от ВЕИ и плана 20/20/20 на ЕС е далече ,и да се намали драстично изкупната цена.В края на юни 2012год. Премиера каза че е виновен закон от 2008год. при факта ,че ГЕРБ имат мнозинство в Нар.събрание и до юни 2012год. са имали 3год. да решат проблема.
  Аз съм за ток от слънце и вятър но не с 20год. договори и 0,80лв. ,и Германия и Австрия са го решили проблема но в РБ-я както винаги се правят на …..за да ограбят бълг.гражданин/данъкоплатец/.

 3. Атанас
  13 Aug 12
  11:51 am

  Някъде четох ,че са одобрени и сключени договори за около 2000MW ветрогенератори и около 3000MW фотоволтаици до 01.07.2012год. т.е. на високи изкупни цени и 20год. договор т.е. тока ще стане 0,25-0,30лв. до 1,5-2год. при 0,18лв. сега.
  Това са фактите колкото и да ми е тъжно трябва да си казваме истината.

 4. Tonchev
  14 Aug 12
  10:10 am

  Доскоро фотоволтаиците правеха най-скъпата зелена енергия. Но сега тя е по-евтина от АЕЦ. Но у нас административно се определят високи цени на зелената енергия и Енергото се задължава да я изкупува по тях. Но въпреки казаното, от всяка сметка за ток от Енергото, е ясно видно, че добавката за зелена енергя е 10 пъти по-ниска от разходите за пренос и дистрибуция !!!!!!!!!!!!!

  Такива ка фактите. И когато се говори за енергийта ефективност никой те споменава, че именно енергийната система е най-неефективна с нейните твърде високи собствени разходи и по преноса !!!!!!!!!!!

  И това е една от многото причини за развитието на децентрализираната енергетика …………

 5. asd
  14 Aug 12
  8:26 pm

  Тончев, не съм съгласен че зелената енергия е по евтина от АЕЦ. Може би ако не смяташ парите за изграждане на ВЕИ които са част от цената за KW, тогава може и да излезе по-евтино. Да административно се определят високи дени за изкупуване от една страна ЕС ни задължава да даваме субсидии от друга комунистите и тройната коалиция отново загробиха народа като приеха закони които обслужват енергийната мафия. В интернет се върти стенограмата от примането на закона от комунистите виж как от планувани 16 години комунистите правят договорите за субсидии на 25 години. http://www.webcafe.bg/id_854106276

  Тончев, няма как да избегнем високата цена за пренос на енергията. Дори и в Германия с толкова много ВЕИ няма децентрализация – това е твърде сложно да стане (все още). Може би в далечно бъдеще.

 6. Tonchev
  14 Aug 12
  9:01 pm

  Разпределената енергетика е прекият път към рязко намаляване на загубите при преноса, дистрибуцията и кражбите. И то сега
  виж още на
  http://tonchev.net/bg/smart-grid/how-to-achieve-the-energy-independence-by-reducing-consumption-of-petroleum-and-natural-gas-2/441/

 7. Атанас
  15 Aug 12
  1:37 pm

  ГЕРБ идва на власт 2009год. и чак от 01.07.2012год. намаля цените на ВЕИ т.е. какво са правили 3год. за да се оправдават ,че другите боклуци са приели такъв закон !?
  Иначе на теория децентарлизацията е идеална но на практика е много пари и т.н.

 8. Tonchev
  15 Aug 12
  7:39 pm

  вече не разбрахте ли, че „скъпата“ зелена енергия е абсолютна измама у нас. Например в САЩ никога не е имало преференциални цени за зелена енергия. А в Европа вече се отказват – например в Испания – за фотоволтаиците !!!!!!.

  У нас електрозахранването на енергонезависима къща вече се изплаща за по-малко от 5 години
  вижте как става това и с видео
  http://tonchev.net/bg/smart-grid/of-grid-home-power-system-maximizes-local-renewable-power-generation/640/

 9. Атанас
  15 Aug 12
  8:08 pm

  проф.Тончев – ясно е че е измама но не е ясно колко договори са сключени за изкупуване на ток от вятър и слънце.
  И се знае ,че неможе да се развалят такива договори – международни.
  Крият информацията колко договори са сключени от 2008год. до 01.07.2012год. – това е проблема.

 10. Tonchev
  15 Aug 12
  8:33 pm

  Проблемът е, че крият всичко важно за хората, а ги занимават със зрелища и тъпа политика. А още по-голям проблем е, че хората твърде малко знаят обективните истини.
  виж още от ТВ интервю
  http://www.youtube.com/watch?v=BMGHwSJDGi0&feature=player_embedded

 11. Атанас
  16 Aug 12
  8:53 am

  проф.Тончев – проблема е точно в образованието – в училище трябва да се учат тезти неща като здравна,екологична и т.н. култура защото положението е много сериозно в екологията

 12. Tonchev
  16 Aug 12
  10:26 am

  Властта няма интерес хората да знаят и да учат. Затова всеки сам следва да има инициатива – ние затова сме написали и книги – виж на
  http://www.ecoteck.net

 13. Ender
  23 Aug 12
  9:24 am

  „Зелената енергия“ все още е скъпа навсякъде по света, някой спомена че в америка
  строели централи които се самоизплащат н акокурентни цени .!? Да си прегледа фактите, демек няма такова нещо и те са на загуба като енергиина ефективност(от друга страна проекта в невада въпреки че е на огромна загуба с прекрасен мениджмент и реклама излезе на печалба но това няма нищо общо с техническата страна на нещата).
  Тончев нали знаеш че за България има проект за децентрализация който беше деистващ и се доизграждаше 🙂 забвно нали отпреди 20 години е и всички учили енергетика го наричат енергиен кръг. С 20 годининапред във времето децентрализираната енергина мрежа може да спомогне моного занамаляване на загубите и повишаване ефективноста на ВЕИ.
  Защо не се прави не мога да го проумея това ще увеличи директно печалбите на ел разпределителните дружества то си е чиста печалба.

 14. Tonchev
  27 Aug 12
  1:07 am

  Нещата са прости Ендер – няма нищо за чудене. Централизираната енергетика е ОГРОМНА ДАЛАВЕРА и властимащите никъде по света не се предават лесно на децентрализираната. Но пък за нея има здрави Еворосубсидии 70-90 % – стига да е нещо ново –
  виж още
  http://tonchev.net/bg/category/%D1%81%D1%83%D0%B1%D1%81%D0%B8%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B8/

 15. Атанас
  30 Aug 12
  12:15 pm

  Тук http://darikfinance.bg/novini/80521#comments ясно личи кой се е възползвал от “печатната грешка“ и защо ГЕРБ и Б.Б. не са променили закона 3год. – за да се възползват нашите хора.

 16. Атанас
  30 Aug 12
  12:20 pm

  Очудва ме само как така Цветелина Бориславова има толкова малко ?!

  “Валентин Златев и „Лукойл Енерджи“ с годишни приходи от 17 – 18 млн. лева от ВЕИ.

  Иво Прокопиев чиито фирми имат годишни приходи от 9.4 млн. лева от ВЕИ. Компаниите, в които участва Николай Вълканов реализират годишни приходи също от 9.4 млн. лева от ВЕИ.

  Сред облагодетелстваните са и дружества свързани с Цветелина Бориславова, с годишни приходи от 9.1 млн. лева.

 17. Tonchev
  30 Aug 12
  2:00 pm

  Всяка централизирана енергетика е монополна и тя дава далаверите на хората от властта за пряко за сметка на останалото огромно мнозинство. А в горния пост на Атанас са посочени само минимална част от тях.

  Затова решението е известно: децевнтрализирана и демонополизирана енергетика – може да се постигне и с Евросубсидии.
  вижте още
  http://tonchev.net/bg/smart-grid/external-thermal-wall-insulation-with-solar-pv-modules-reinforced-by-internal-installation-pipes/632/

 18. Tonchev
  30 Aug 12
  2:03 pm

  А пък земеделското напояване може да бъде напълно екологично за сметка на безплатната слънчева енергия.
  Вижте видео на едно патентовано решение в действие при градинско напояване:

  http://tonchev.net/bg/solar-energy/synergy-of-solar-powered-irrigation-and-forced-water-cooling-of-a-solar-pv-module/662/

 19. Атанас
  30 Aug 12
  4:37 pm

  България т.е. нас ни ограбват по много начини – двама професора обясняват как се изнася златото и още 12 скъпи елемента от таблицата на Менделеев тук – http://www.skat.bg/products.php?type=10&genre=5631 – 2.000.000.000млрд.$ годишно от злато,сребро,и т.н. скъпоструващи метали.
  Отделно ако ЕРП-тата станат държавни тока може да поевтинее с 13% защот сега са гарантирани 13% чиста печалба на електроразпределителните дружества.
  От скоро има подписка в центровете на големите градове за ЕРП-тата.
  Априлското въстание в 21-век е петиции,референдуми и т.н. конституционни права но трябва и ние да се събудим и да се заинтересуваме за правата си ,и какво може да направим.

 20. Атанас
  30 Aug 12
  4:51 pm

  Петициите и референдумите са хубаво нещо но преди това трябва да сме запознати с нещата защото примера с 750.000 подписа за Белене е показателен – излъгаха хората ,че тока ще е евтин.
  Трябва да кажем как ще се харчат нашите пари – с референдум ние казваме до 2-3 деца да се дава майченство и помощи за което не се изисква особенно образование.
  Но за строеж на Белене е опасно ако не се знаят фактите.
  В същият ред на мисли сега се крият фактите – “Южен поток“ струва 10.000.000.000млрд. и колко ще плащаме ние като данъкоплатци не се казва и тук http://www.skat.bg/products.php?type=10&genre=5142 Васил Филипов обяснява прекрасно “примката“Южен поток“ – 3.000.000.000млрд.лв. само сухоземната част ,а подводната по Черно море???

 21. Tonchev
  31 Aug 12
  1:27 pm

  Има ли централизация – автоватично следват кражби и корупция. А в енегетиката далаверите у нас са за стотици милиони годишно щато минимум. затова децентрализацията е логочния изход

  Независимата от енергона къща не е мечта, а отдавна е факт
  вижте видео
  http://tonchev.net/bg/smart-grid/diy-take-free-solar-energy-from-your-roof/428/

 22. Tonchev
  31 Aug 12
  1:29 pm

  Проблемът с монополите в горивата може да се реши с електрическа тяга, с ток от слънцето.

  Вижте видео на една такава система
  http://tonchev.net/bg/smart-grid/how-to-augment-solar-pv-generation-by-flat-mirrored-reflectors/421/

 23. Атанас
  31 Aug 12
  4:16 pm

  В коментар 15,19 и 20 посочвам едни от начините по които се ограбва България.
  И мисълта ми е ,че трябва силно гражданско общество с петиции,референдуми и т.н. конституционни права да спрем ограбването и да контролираме политиците защото продават интересите ни.
  Неможе да се спасяваме по единично – “Съединението прави силата“ е активно и силно гражданско общество за което трябва и достоверна информация за нещата защото пресен пример е 760.000 подписа за Белене.
  Липсата на съвест и съчуствие е психопатии доказани с ядрен резонанс към 5 до 7 минута – http://www.youtube.com/watch?v=TWrqR_-04Uw но при политици и банкери е опасно защото обричат милиони на смърт.

 24. Атанас
  31 Aug 12
  4:26 pm

  В коментар 15,19 и 20 са само едни от начините как се ограбва България.
  Мисълта ми е да има силно гражданско общество за петиции,референдуми и т.н. конституционнни права.И преди всичко достоверна информация защото хората се лъжат лесно и пресен пример е 760.000 подписа за Белене.
  Но при някои може да е болест – психопатии доказани с ядрен резонанс към 5 до 7 минута – http://www.youtube.com/watch?v=TWrqR_-04Uw но при политици и банкери е опасно защото обричат милиони на смърт.

 25. Tonchev
  01 Sep 12
  12:59 am

  Ататасе
  Една от основните трансмисии на властта е енергетиката
  и като ток
  и като топлина
  и ….
  Ако има повече собствени енергоизточници – примерно прости колектори за топла вода и фотоволтаици – това ще отслаби властта на монопола и ще засили демокрацията
  накратко казано
  ТОК и ТОПЛО от слънцето
  виж как с видео

  http://tonchev.net/bg/smart-grid/cost-effective-plus-energy-building-patent-bg-65691-b1/656/

 26. Tonchev
  01 Sep 12
  1:03 am

  А с ток от слънцето може да се зарежда елкола – така се отслабва монопола при горивата. Това са практически начини да се наруши монопола, което е и икономически изгодно в крайна сметка за потребителя.

  Виж как да се оборудва ел кола на:
  http://tonchev.net/bg/cars/why-electric-and-hybrid-vehicles-offer-a-unique-energy-efficiency/316/

 27. babayaga
  09 Sep 12
  9:34 pm

  От десетки години се използва безплатна енергия. Това може да се разбира и като електричество. Дъвките са нещо. Електричеството е нещо. Интернет е нещо. Технологиите са нещо. Банките са нещо. Политиците са нещо. Алтернативните енергии са факт, но не с вятърни турбини или фотоволтаици. Няма затворена система. Не е необходимо позволение за генератор за свободна енергия.

 28. Tonchev
  11 Sep 12
  1:51 pm

  Има всякякви алтернативни енергии
  например работещи ЕЦ от гравитациононто вдаимодействе на Луната и Земята

  Ето как може да става това
  http://www.starton.biz/eco-energy/hydrokinetic-hydrojet-turbines-for-predictable-renewable-energy/49/?lang=bg

 29. Атанас
  11 Sep 12
  3:19 pm

  Слънцето и вятъра , и морски с речни течения нямат алтернатива но проблема е в алчноста ,и в коментар 15,19 и 20 посочвам едни от начините по които се ограбва България т.е. как ни заробват ,и децата ни с межд.договори.
  Трябва с петиции,референдуми и т.н. конституционни права да устояваме правата си и да си върнем каквото можем.
  При добре планирана стратегия България може да стане 90% енерг.независима спрямо сегашните 90% зависимост.

 30. Tonchev
  11 Sep 12
  6:01 pm

  за съжаление, ние сме индивидуалисти и гражданското общество е слабо. Но затова всеки може сам да се направи енергоназависим в дома си
  Примерно като на видеото и то с Евросубсидии

  http://www.starton.biz/eco-buildings/insulating-photovoltaic-panels-for-cladding-a-roof-or-facade-of-a-building/60/?lang=bg

 31. Tonchev
  11 Sep 12
  6:03 pm

  Всеки може да ползва електротяга на собствената си кола
  ето как
  http://eldrive.eu

 32. Атанас
  11 Sep 12
  8:33 pm

  Без силно гражданско общество не става и умишлено се прилага разделяй и владей.
  Бълг.граждани трябва да разберат ,че ако не се обединят както е писано “Съединението прави силата“ няма как да се оправим.
  Само с общи усилия – референдуми,петиции и т.н. конституционни права може да направим нещо.

 33. Атанас
  11 Sep 12
  8:36 pm

  Колкото и да ми е тъжно немога на 100% да се съглася със стихотворението http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=277&WorkID=10604&Level=3

  Проблема е неукоста но има и народо-психология.

 34. Васил
  12 Sep 12
  2:25 am

  ГЛУПОСТИ !!! ГЛУПОСТИ !!! ГЛУПОСТИ !!! ХОРА : “ Първо се научете да четете между редовете “ МОЖЕ ЛИ – НЕЩО КОЕТО ПРИРОДАТА ДАВА БЕЗПЛАТНО ДА Е СКЪПО ??? ПОЛИТИКА АМА МНОГО МРЪСНА И ДОЛНА ––– В ЦИВИЛИЗОВАНИЯ СВЯТ ПРЕФЕРЕНЦИИТЕ ЗА ВЕИ НЕ СА ЗА СМЕТКА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ А ЗА СМЕТКА НА ЗАМЪРСИТЕЛИТЕ ( ядрени,въглища,петролна и т.н. индустрии и услуги които изгарят сoровени за да получат някаква енергия ) ДО СЕГА НЯМА НИЩО ПО-ДОБРО СЪТВОРЕНО ОТ ЧОВЕЧЕСТВОТО ОТ ВЕИ (чиста енергия) и тук политиците МРЪСНИТЕ политиченца успяха да ви заблудят и противопоставят с долните си ходове научени от (шесто управление на МВР)
  п.с. Слънцето за една секунда праща на ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ енергия която е равна на всички инсталирани до момента мощности за производство на ток на МАИКАТА ЗЕМЯ (от времето на Фарадеи,или от както човечеството познава електричеството ) !!!!!! КОИТО НЕ СЕ УЧИ ОТ ГРЕШКИТЕ СИ – ВЯРВА НА политиченца МРЪСНИ ПОМИЯРИ СА НШИТЕ политиченца
  СЛЪНЦЕТО,ЗЕМЯТА И ВОДАТА НИ ХРАНЯТ И СА ПРЕ,ПРЕ ДОСТАТЪЧНИ ЗА ДА СЪЩЕСТВУВАМЕ КАТО НОРМАЛНИ ЧОВЕЦИ

 35. Tonchev
  12 Sep 12
  10:50 am

  Не трябва скоро да се разчита на гражданското общество, защото държавнтата и общинската администрация растат, а това са милони сигурни гласове на всякакви избори – отделно лъжите и прящого купуване на гласове.

  Неукостта е порок, а не бедността, но хората са мързеливи и не искат да се информират за съществените неща.
  Ето сега руснаците искат 1 000 000 000 евро неустойка за АЕЦ Белене. Комисионни са взети, а като държавата плаща неустойки – пак дават комисионни. Освен това кражбите са в КОЛОСАЛНИ размери и продължават със СТРАШНА СИЛА и никой фактор не иска да ги спре.

  Но има пари и изход за предприемчивите
  ето как
  http://www.starton.biz/innovations/health-innovations-medical-system-based-on-artificial-intellect/114/?lang=bg

 36. Атанас
  12 Sep 12
  11:05 am

  Тончев – руснаците може и два милярда да искат но уви.Иначе единствено гражданското общество може да ги спре. Овчаров подписа за газта и сега България плаща най-скъпата газ в Европа отделно ЕК ще проверява договора и може да платим 50.000.000млн.лв. глоба.Те ще глобят БЕХ който ще ни дигне тока за да избие глобата.За битовите отпадъци ЕК иска да ни глобява с 15.000евро на ден от 2011год.
  Нещата са много сериозни и има некомпитентност от страна на бълг.държавни служители но основното е кражби – комисионни и т.н. далавери ,и накрая данъкоплатците ще платят сметката.
  Хората знаят ,че се краде но незнаят каква в схемата ,и в коментар 15,19 и 20 посочвам едни от начините

 37. Tonchev
  12 Sep 12
  5:26 pm

  за съжаление, у нас гражданското общество е слабо и затова следва всеки да може да взема сам правилно решение. като резултат – много ги няма вече тук като теб. Тук остават все повече хора, които не могат да се противопоставят реално на далаверите, независимо дали знаят как се правят, или не.

  Например, не можеш да се откажеш от Топлофикация по закон.
  Не можеш да си смениш доставчика на ток
  ……………….
  Но все още не е забранено и е безданъчно сам да си правиш ток
  виж как
  http://greenclips.eu/bg/smart-grid/rooftop-of-an-energy-plus-house/501/

 38. инж.Николай Л. Ангелов
  07 Oct 12
  8:42 pm

  В Испания е вече премахната субсидията за изкупуване на фотоволтаична електроенергия, поради простата причина че испанците са се ориентирали към твърде по-ефективните концентриращи фотоволтаици, чиято инвестиция излиза
  и по-евтино от тази на обикновените фотоволтаици.
  „Там сега това е много модерно“ (става въпрос за концентриращите фотоволтаици) – както се изрази преди година, две един врачанин, мой съгражданин на име Анжело, живеещ от 13-14 години в Испания и ходещ на курсове тогава там (в Испания) по изучаване на концентриращите фотоволтаици.
  А щом инвестицията е по-ниска, а ефективността по-висока, значи и себестойността на електроенергията от тези фотоволтаици е ниска и не се нуждае от субсидия.

 39. инж.Николай Л. Ангелов
  07 Oct 12
  9:26 pm

  А що се отнася до казаното от нашия премиер Б. Борисов и коментирано в статията, че фотоволтаиците загряват като гигантски котлон околната среда, то това е точно така за посоченият случай. Фотоволтаиците са с черен цвят, монтирани върху тревни площи, те възпрепятстват нормалното изпарение от тревата под тях, което изпарение води до задържане покачването на повърхностната температура над 30 градуса по Целзий. Тяхното нагряване при слънце през деня до 70 и повече градуса нагрява и околния въздух и всичко наоколо най-вече над панелите. Така, че с оглед намаляване на греенето (вторичното излъчване) и с цел непрекъснато поддържане на висока ефективност е добре горната повърхност на фотоволтаиците да се пръска периодично с фино разпръсквана охлаждаща фотоволтаиците вода.
  За което фотоволтаичните паркове в тревни площи трябва да бъдат снабдени
  и с такива системи.

 40. Атанас
  07 Oct 12
  10:02 pm

  За фотоволтаиците е така и отделят много топлина което е парников ефект както и асфалта и керемидите и т.н. т.е. всичко се нагрява от слънцето и допринасв за загряване на въздуха.За гарнитура ДВГ-то също допринася за загравяне защото 60% от КПД-то е топлина ,и реално погледната вентилатора на лаптопа ми също духа топъл въздух.Затова въгл.двуокис не е опасен газ защото просто се измива от дъжда.
  За конценратори на слънчева енергия – http://e-vestnik.bg/5609

 41. Атанас
  07 Oct 12
  10:09 pm

  Фотоволтаици върху земед.земя увеличават парниковият ефект но върху покривите и всяка застроена площ не е така защото дали ще се нагряват керемидите или фотоволтаика няма голяма разлика като парников ефект.

 42. Tonchev
  07 Oct 12
  11:08 pm

  Това е ясно отдавна, а едно елегантно техническо решение с фотоволтаични керемиди виж с видео на
  http://tonchev.net/bg/smart-grid/diy-take-free-solar-energy-from-your-roof/428/

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>