GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Нов начин за производство на биогорива

September 30, 2008


Изследователски екип от Университета в Уисконсин е разработил прост, двустепенен химичен процес за преобразуване на растителните захари във въглеводородни горива. Продуктите на този процес могат също така да служат като суровина за получаване на други важни за химическата индустрия вещества, както и на пластмаси.

Няколко компании произвеждат биогорива с помощта на микроорганизми.  Но в Уисконсин заменят микробната ферментация с прости химични реакции. Те използват химични катализатори и високи температури и в резултат на това процесът е хиляди пъти по-бърз от микробния вариант. Същевременно използваните химични реактори са в пъти по-компактни и по-евтини.

Първият етап от двустепенния процес се състои в „протичането” на захарния сироп през платинено-рениев катализатор. Тук се отстраняват 5 от шестте кислородни атома в глюкозната молекула и се получава смес от различни алкохоли и киселини. Тази смес от петролоподобни вещества изплува на повърхността и оттам се подава във втория реактор. В него има различни твърди катализатори, които способстват за преобразуването на сместа във въглеводороди, характерни за дизела, бензина или самолетното гориво.

Например с помощта на медни и магнезиеви катализатори се получават въглеводороди, характерни за дизела и самолетното гориво – с дълги неразклонени вериги, докато в бензина преобладават въглеводороди с разклонени вериги или циклични молекули.

Още едно предимство на този процес е възможността за регенерация на катализаторите и многократното им използване, докато микроорганизмите имат кратък жизнен цикъл и трябва непрекъснато да се отглеждат нови и нови работоспособни колонии. Поне на този етап този процес изглежда по-практичен подход за синтезиране на биогорива.

Последното предизвикателство, което остава пред тази технология е да се реши въпроса как да се извличат захари от отпадна биомаса или други нехранителни суровини. Но докато и този въпрос бъде решен, все пак остава в сила предимството на биогоривата пред етанола, поради тяхната по-висока калорична стойност и по-ниската цена за производство.

По материали от: www.technologyreview.com

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: биогорива, биохимикали, Екология, етанол, микроби, околна среда, производство, Транспорт, целулоза

 1. Joro
  30 Sep 08
  11:45 am

  Интересно.. Не ми е минавалопрез ум,че химичния метод може да е по-ефтин от микробиологичния.

 2. Доста учени се опитваха по химичен път да правят биодизел и други горива, но явно чак сега са успели 🙂

 3. lako
  30 Sep 08
  8:31 pm

  Свежо: растителните захари са само за ракия da izpolzvat vodorot za bio gorivo

 4. Киров
  26 Nov 09
  7:10 pm

  Има и пиролиза все пак.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>