GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Супер прозорци – иновация от Полша

September 13, 2012

Във всяка сграда прозорците са най-слабото звено в нейната термоизолация. Има множество възможни решения за подобряване на термичната изолация на стените като технологии и материали. Но за прозорците, особено с условието да се запазва тяхната прозрачност, в момента не се предлагат модерни и практични решения. Но на проведената в Хановер International Passive House Conference една иновативна полска компания – Super Windows предизвика истински фурор с представените прототипи на термично изолиращи стъклени панели с чудесна видимост.

Двама учени от Полската академия на науките демонстрираха два прототипа – INVIS160stack и INVIS160tweed, с дебелина 160 мм и не по-тежки от традиционни прозоречни панели с подобни размери.

INVIS160stack (горе) е панел, който се състои от две външни стъкла, между които са поставени 10 слоя от специален прозрачен филм, които не влошават отличната видимост. Иновативният прозоречен панел има паказатели от 0.15 W/m2K съгласно европейските стандарти.

Вторият прототип – INVIS160tweed (долу) е подобен на INVIS160stack, но слоевете между двете стъкла имат наклон от 45 градуса. Това позволява да бъде достигнат показател от 0.05 W/m2K съгласно евро стандартите.

Необходимо е още доста работа и инвестиции, докато тези прототипи бъдат пуснати в серийно производство и продажба. По тази причина за момента не може да бъде посочена и цена. Но тази интересна идея определено заслужава внимание как ще се развие през следващите години.

По материали от: jetsongreen

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Енергийна ефективност, иновативни продукти, креативност

 1. Tonchev
  31 Oct 12
  12:49 am

  най-евтиното и просто решение за термоизолация на прозорците са външни щори и вътрешни термоизолационни пердета

  Виж още евтини енерго иновации „направи си сам“
  http://www.youtube.com/watch?v=GlG5SnuX4eA&feature=plcp

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>