GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Е.ON и Lunar Energy строят подводна електроцентрала

November 12, 2007

NewTurbine Енергийният гигант Е.ON и английската компанията Lunar Energy ще инсталират 25 едномегаватови турбини на южният бряг на Уелс. Проектът се очаква да стартира следващото лято и да започне работа през 2010 г.

Въпреки че идеята за използването на енергията на океана и вълните е сравнително стара, до скоро нямаше много интерес поради съществуването на други евтини и удобни източници. Сега обаче положението е различно и много компании предлагат решения в тази област. Едно от предимствата на този енергиен източник пред слънцето и вятърът е че е напълно предвидим. Турбините няма да работят с еднакъв капацитет през целият ден, но е лесно да се предскаже кога ще са пиковете часове и количеството произведено електричество.

Очаква се тази инсталация да доставя електричество за 5000 домакинства. Вредното влияние върху морският живот ще е ниско, а цената на тази тока ще е едва 5% от този в Англия.

Източник: TimesOnline

Био на автора: Ангел Кафазов:
Аз съм създател на GreenTech-BG. В момента живея в Свиленград и интересите ми са свързани с технологиите включително зелени/еко, софтуер/хардуер и др.
Теми: електроцентрала

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>