GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Енергийно моделиране и анализ на сгради с Google Sketchup

September 29, 2008

Integrated Environmental Solutions (IES) наскоро публикуваха безплатен plug-in за Google Sketchup, който позволява на всеки да използва енергийно моделиране в архитектурните проекти. Софтуерът ще е добър помощник при анализирането на енергийните разходи, емисиите на СО2, разходи за осветление, отопление, въздушни потоци и други параметри, все функционалност достъпна в момента само при мощните и скъпи софтуерни продукти.

Google Sketchup се ползва от архитекти и дизайнери в ранните фази на проектиране, за създаване на примерни концептуални модели. Програмата е лесна за използване и комбинирана с новият plugin ще улесни работата, като позволи да се вземе под внимание и енергийната ефективност в най-ранен етап.

Някои от функциите са – възможност за конфигуриране на големина на прозорците, ориентация и тип на отделните помещения, положение на сградата и вида на използваните материали. Всичко това ще позволи лесното пресмятане на енергийните разходи, което е важна част от проектирането на зелени сгради.

Източник: Inhabitat

Био на автора: Ангел Кафазов:
Аз съм създател на GreenTech-BG. В момента живея в Свиленград и интересите ми са свързани с технологиите включително зелени/еко, софтуер/хардуер и др.
Теми: Google, Google Sketchup, Архитектура, енергиен анализ, ефективност, осветление, СО2, софтуер

  1. […] Енергийно моделиране и анализ на сгради с Google Sketchup (0) […]

  2. Безплатен софтуер за проектиране на енергоефективни сгради | Строителство и ремонти
    22 Oct 09
    11:26 am

    […] пуснаха миналата седмица нова версия на техния plug-in за SketchUp /open-source програмата на Google за 3D моделиране/. Новата […]

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>