GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Плоски светещи панели вместо електрически крушки

October 1, 2008


Не позволявайте на ефектния дизайн да ви заблуди – светещото стъкло наречено Planilum на френската дизайнерска компания Saazs и Saint-Gobain Innovations се различава от всичко, което сте виждали в сферата на осветлението до момента – светлината сякаш едновременно се излъчва от стъклото и живее в него.

Стъклото е топло, но не и горещо. Това означава, че могат да се изработят от подобно стъкло масички, плотове или стенни пана, които да служат като осветителни тела. Ето защо дизайнерът Tomas Erel от Saazs нарича Planilum „Ново поколение осветление.”

Електричеството преминава през прозрачни проводящи слоеве и активира плазмени газове, затворени в специални слоеве в стъклото. Покриващият стъклото фосфор реагира на плазмата и започва да отделя дифузна светлина.
Осветителните панели от Planilum се включват и изключват мигновено и са по-ефективни от неоновото осветление, като в същото време не ползват живачни пари и не изгубват яркостта си в течение на времето. При това се очаква животът им да бъде около 20 години, тъй като електрическия катод не влиза в контакт с осветителните газове, както в познатата ни електрическа крушка.

Две от дизайнерските разработки на Saazs са отличени на 2008 Wired NextFest, изложение, което в момента се провежда в Chicago’s Millennium Park.

Осветителният панел на снимката с размери 30х120 см се предлага на цена от 2 500 евро, една доста солена на пръв поглед цена. Но тук все пак става въпрос за дизайнерски продукт, а не за масов. Ако предимствата му спечелят сърцата на клиентите и „светещото стъкло” достигне етап на масово производство и продажби, тази цена вероятно ще бъде многократно понижена.

Image and Video: Wired NextFest

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Дизайн, електрически крушки, осветление, Технологии за дома

 1. Много ми харесва. Предполагам ще намери добро приложение примерно в хотели, изложения и други fancy места.

 2. Joro
  02 Oct 08
  8:03 am

  Амии.. като му се намалят няколко десетки хиляди пъти размерите на газоразрядните клетки, белият луминофор се замени с червен, зелен и син (по цват за клетка), направи се така, че клетките да могат да се комутират (превключват) ред по стълб за всяка тройка и да се управлява интензитета на светенето на всяка клетка от входен сигнал, ще открием плазмения дисплей. А ако му добавим TV тунер, става едно устройство дето се продава в магазините за бяла и черна техника и струва по-малко за единица площ. В този ред на мисли се замислям, че ако си светя с плазмен телевизор, ще мога да си управлявам и цвета на светлината 🙂

 3. George Kanev
  01 Oct 09
  1:32 pm

  Жоро, тук става въпрос за активиращ се светещ слой със собствен източник на енергия, поради което този панел е толкова икономичен….т.е. имаме си работа с малки количиства радиоактивен материал (например европий) в този слой….дали този панел е съвсем безвреден…????

 4. Joro
  01 Oct 09
  6:24 pm

  Здравей Адаш,
  ..вероятно не 🙂 , но има толкова други разпространени неща.. Сензори за пожар, светещи ръчни часовници, пък и в състава на луминофорите има редки метали (европий в червения ел.луминофор от CRT..) Аз предполагам, че с годините кинескопите поне малко се активират вторично, това ти ще кажеш. До тук за радиацията. А за токсичнст да не говорим. Цялата съвременна електроника без изключение.
  Може би разделното събиране и последващо рециклиране донякъде решават проблема..

 5. George Kanev
  02 Oct 09
  1:44 pm

  Вярно е Адаш, че например кинескопите излъчват бета частици с малка енергия и до 1 м. практически лъчението е равно на нула, но за „светещите“ бои, където задължително се съдържат малки количества радиоактивни материали, на разтояния от порядъка на 1 мм, лъчението никак не е малко..на разтояния примерно 1, 2 см, лъчението практически е равно на нула. Другото важно за тези светещи субстанции е че те имат определен живот, зависещ от периода на полуразпад на радиоактивната добавка, обикновено 2, 3 до 5, 10 години, след това интензивността на светлината става незначителна……по това можем да се ориентираме дали и каква радиоактивна добавка има в тези светещи панели…..аз нямам такава информация…

 6. ktamen
  02 Oct 09
  11:27 pm

  Преди две години си купих 50 запалки и запоих 40 от диодите на една платка.
  Получи се нещо като прожектор с мощност 2W, и цена от 20лв. За да осветя стаята си както трябва обаче ми трябва десет пъти по голяма мощност. Преди няколко дни случайно намерих диоди 18cd по 30ст тоест 6диода заместват
  120Wова крушка и струват eдин и осемдесет, трябва да си измисля някакво захранване и ще си сложа диоди навсякъде в къщи. Само дано не излязат ментета!
  Снимката горе удивително много прилича на моята платка с 4 реда по 10 диода.

 7. George Kanev
  05 Oct 09
  9:24 pm

  Новите захранващи блокове на всички съвремени електронни устройства, както е известно работят на следния принцип: мрежовото напрежение 220 в. се изправя с диоден грец, след това се изглаждат импупсите с електролитен кондензатор за работно напрежение над 300 в., след това полученото пулсиращо напрежение (донякъде изгладено) се преобразува с тиристорен преобразувател в високочестотно напрежение 5 кх., 10 кх., 20 кх. до 100кх., след това се трансформира с малък трансформатор с феритна сърцевина до исканото напрежение, и отново се изправя и изглажда. Предимството на тази система за захранване е отпадането на тежкия и скъп мрежов трансформатор, който има и много навивки и съответно много меден проводник, поради ниската честота на трансформираното напрежение 50 хц. Недостатъците на тази система са два: Първо високата честота поляризира електролита в изглаждащите електролитни кондензатори и те доста често дефектират…познават се по това че горната им част се „издува“ (електролита се е поляризирал и е отделил газове) и вторият, особено при частично деформиране на преходния слой на тиристорите (с времето) се получават висши хармонични, които разпростират енергията в кратни по-високо честотни вълни и по този начин намаляват ефективността на преобразувателя, но което е по-лошо създават радио смущения за близката около захранващия блок, електроника. На същия принцип работят и така наречените енергоспестяващи крушки – като тук по високата честота веднага „запалва“, йонизира газа в светещите тръбички…няма нужда от стартер, кондензатори и дросели, както е в класическите неонови лампи.
  От около 10 години ползвам само такива лампи и впечатленията ми са отрицателни: Първо тези лемпи изобщо не изкарват толкова дълго, както се рекламира…причината е в качеството на елементите от които се изгражда електрониката, както обясних по-горе…всички елементи са силно натоварени, работят при големи напрежения 220 в. а мястото е ограничено в корпуса на лампата и тези елементи трябва да са миниатюрни….. например китайските лампи често дефектират при първите часове на тяхната работа, или в най-добрия случай изкарват примерно колкото една лампа с нажежаема жичка (класиката). Ако лампите са фирмени, но съответно и по-скъпи – те изкарват по-дълго, но знаеш ли кое е фирмено и кое менте, след като всичко се произвежда в китай? Така че от опит и познавайки устройството и принципа на действие на тези лампи, бих казал: това е поредния рекламен „балон“….
  В момента има на пазара нови лампи с нажежаема жичка 25 ват., които светят като предишните 100 ват крушки, отново китайски, но цената им е ниска като класиката, а това че светят по силно вероятно се дължи на газа в балона на лампата, защото светлината е по-жълта от нормалната, но е естествена и това може би се дължи на радиоктивни добавки в този газ…..дали обаче е безвредно остава да се доверим на китайците…..аз обаче изобщо не съм толкова доверчив към китайстото производство….оставям Вие да прецените за себе си…! И накрая за специалистите позволявам се да задам един въпрос, само за тези които се смятат дабри „електричари“: Какъв товар представляват енерго спестяващите лампи? Възможните отговори са: активен товар, капацитивен товар, индуктивен товар. Ако отговора е придружен и със съответното обяснение и е верен, запазвам си правото на някаква награда…не съм измислил още каква да бъде….може би каквото си пожелае правилно отговорилия……само да не е нещо което не мога да изпълня…!

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>