GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Още една ужасна седмица за ядрената индустрия по света

September 15, 2012

Историческата новина, че Япония ще дефазира ядрените си мощности беше черешката на тортата в една седмица, пълна с ужасно лоши новини за ядрената индустрия по света. Решението на Япония да прекрати своята зависимост от ядрения си сектор до 2030 г. я нарежда сред страни като Германия и Швейцария, които прекратяват ядрените си програми след катастрофата във Фукушима през март 2011 г.

Това е революционно решение за страна, която до неотдавна добиваше 30% от енергията си от ядрени централи и залята от невероятни по мащаба си граждански протести за затваряне на ядрените централи след аварията във Фукушима, нещо изключително необичайно за Японската култура и традиции.

По-рано през седмицата два ядрени реактора в Белгия бяха спрени след като беше установено, че има пукнатини по техните корпуси.

И в добавка към мъките на ядрената индустрия тази седмица, в Испания стана ясно, че през юли 2013 ще бъде затворена ядрената централа Garoña, а новоизбраното правителство на Квебек спира единствения функциониращ ядрен реактор –  Gentilly-2, който е в експлоатация от 1982 г.

Това са исторически моменти.

Greenpeace приветства новата „енергийна и екологична стратегия“ на Япония като едно решение, което отдавна трябваше да бъде взето. От организацията обявяват обаче, че 18 години са все още твърде дълъг срок за дефазиране на ядрените мощности в страната.

Япония показа това лято на света, че може да функционира нормално без ядрена енергетика, при което нямаше прекъсване в подаването на електроенергия, въпреки че в експлоатация бяха само 2 от 50-те ядрени реактора на острова.

Пътят напред е пределно ясен.

Greenpeace показа в своя Energy [R]evolution – сценарий, че с бързо увеличаване на възобновимите мощности и подобряване на енергийната ефективност, Япония може да постигне икономическо възстановяване и да постигне своите цели за намаляване на въглеродните си емисии до 2020 г. При това без да е необходимо да рестартира нито един от спрените ядрени реактори след катастрофата във Фукушима.

В Европа, фактът че реакторите Doel 3 и Tihange 2 в Белгия са извън експлоатация след инспекция, която показа че в съдовете на реакторите има пукнатини, показва че ядрените мощности все още представляват голям риск за безопасността на обществото.

Възможно е повредите да са толкова тежки, че тези реактори никога повече да не бъдат рестартирани.

Ако това не ви се струва достатъчно страшно, то към кошмара се добавя факта, че има голям брой други реактори по света, които може би имат същите проблеми (2 в Германия, 2 в Холандия, 2 в Испания, 1 в Швеция, 2 в Швейцария, 10 в Съединените щати и 1 в Аржентина). Всички те са произведени от нефункциониращата вече холандска компания RDM (Rotterdamsche Droogdok Maatschappij).

Белгийският ядрен регулатор FANC организира миналия месец в Брюксел среща на ядрените регулатори, за да дискутират проблема. Отговорни лица от Германия, Холандия, Испания, Швеция, Швейцария, САЩ и Аржентина участваха в разговорите.

Активистите на Greenpeace обаче са разтревожени, че операторите и регулаторите от тези страни претендират, че при тях няма никакви проблеми. Ето защо от организацията призовават всички тези реактори да бъдат незабавно спрени и да бъде направен обстоен преглед на техническото им състояние, за да бъде гарантирана безопасната им работа.

От гледна точка безопасността на гражданите новината за спирането на централата Garoña в Испания през юли 2013 безспорно е добра новина. Операторите на централата се надяваха да удължат срока за експлоатацията на остаряващото съоръжение до 2019 г., което би им струвало евентуално 120 милиона евро за модернизация и подобряване на безопасността, но тази седмица те трябваше да признаят своето поражение.

Това е сигнал за приближаващото устойчиво бъдеще на Испания и голяма победа за активистите в страната, които водят борба вече 20 години.

Всичко дотук сигурно ви кара да се запитате колко още тежки удари може да понесе ядрената индустрия. Битката с модерните и по-добри алтернативи като соларната и вятърната енергетика обаче не може да бъде спечелена от една остаряла и опасна технология.

По материали от: greenpeace

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: активизъм, възобновима енергия, ядрена енергетика

 1. Philip
  16 Sep 12
  11:59 am

  Факт са, обаче, няколко технически проблема:
  – ядрените централи осигуряват огромна мощност, концентрирана на малка площ, докато соларните и вятърните паркове имат нужда от голяма площ, за да осигурят някаква значима мощност. Това отчасти може да се компенсира с комбинацията на ветрогенератори и слънчеви панели на едно място.
  – фотоволтаичните панели тепърва има да се развиват още много, в момента КПД-то им е ниско, а цената за единица мощност – все още висока.
  – фотоволтаичните панели, както и почти всяко друго нещо, хич не са вечни – имат живот от 20-30 години, мисля. След това ще трябва да се рециклират и заменят с ново поколение панели.

  Така че, за да имаме устойчиво развитие, трябва на първо място да се намали максимално разходът на енергия с вдигане на енергийната ефективност и по-умно ползване. Иначе никакво развитие на ВЕИ няма да реши въпроса, а АЕЦ-ите, дори ако не се уредят с втора Фукушима, в даден момент ще се срещнат с проблема с изчерпване на добивания уран. А петролът по това време отдавна ще е привършил…

 2. Tonchev
  16 Sep 12
  4:49 pm

  тезата, че без АЕЦ нява да се развива тепническата цивилизация никога не е била вярна. Но пък АЕЦ витаги са били и са и ще бъдат най-голявата заплаха за оцеляване на човечеството.

  А когато се говори за ВЕИ се пропуска огромен и постоянно наличен ресурс, в близост до крайбрежията, където е ксонцентрирано населението на планетата. Това е енергията на гравитационото взаимодейстние между Земята и Луната, изразяваща се в приливите и отливите, както и всякякви други безнапорни естествени водни течения

  Технологията за оползотворяване на енергията на свободно течаща вода е напълно безопасна и нескъпа-
  ето как – видео
  http://www.starton.biz/eco-energy/hydrokinetic-hydrojet-turbines-for-predictable-renewable-energy/49/

 3. Атанас
  16 Sep 12
  7:53 pm

  Факт е ,че в РБ-я с топлоизолация се икономисва 2000MW енергия ,и казано иначе вместо 20.000.000.000млрд.лв. за Белене се прави изолация ,и за дограма ще има.
  Факт е ,че пространство за фотоволтаици има – покривите на сградите с когенерация – топла вода и ток от слънцето.
  Прости факти и още много има но трябва сериозна държ.планирана стратегия за каквото и да било особенно енергетика и икономика ,и трябва всичко да се прочете – http://krizata.blog.bg/lichni-dnevnici/2012/09/01/sydyrjanie-na-krizata-blog-bg.995786

 4. Tonchev
  16 Sep 12
  8:12 pm

  Крайно време е всички да разберат, че и най-добрата изолация не топли – ама никак.
  Но и най-лошата топлина, ако идва от ВЕИ е устойчиво, независимо и 100% екологично решение. А ако и токът идва от ВЕИ – още по-добре

  И всичко това може да се прави с европари – само за тази година и само по една от мерките на програма Конкуретноспособност парите са 300 000 000 лева

  Вижте още
  http://www.starton.biz/?lang=bg

 5. Питащият
  18 Sep 12
  4:05 pm

  Ядрената енергетика има бъдеще, но не тази, която се разви покрай студената война и натрупа планини от радиоактивни отпадъци и атомни бомби. Има възможност ядрените отпадъци и атомните бомби да се изгорят във „всеядни“ реактори, които могат да работят и с торий, могат да се изключват през лятото когато има достатъчно слънце, а през зимата да отопляват градовете на севера. Не е разумно да се хаби обработваема земя за биомаса и биогорива. Най-добре е да се ползва слънцето, вятъра и в по-северните страни и ядрени реактори като парни котлета в режим на когенерация. Те трябва да са разположени дълбоко под земята и да си останат там заедно с отпадъците, което ще ги направи достатъчно скъпи за да не се ползват в по-южните страни и достатъчно безопасни за севера. Такива вече се разработват и след 10-15 години всеки град който има нужда ще може да има ядрена топлофикация. За България това не се налага особено ако затоплянето продължи.

 6. Tonchev
  18 Sep 12
  6:32 pm

  както обикновено като се види краят на една технология за АЕЦ се обсъждат по-безопасни варианти. Но безопасни атомни централи просто не съществуват
  За сметка на това, ако вместо подземни реактори, моге да се използва подземната топлина плитко под земята както и се прави масово в северните страни. Те няма да се откажат от тази ДЕЦЕНТРАЛИЗИРАНА технология к прости термопомпи за сметка на подземни АЕЦ, които са неизбежен елемент на централизация и са опасни – а и горивото им струва пари и става дефицитно.

  За децентнрализацията на енергетиката, не само в студените страни, вижте още на
  http://www.starton.biz/eco-energy/horizontal-axis-wind-turbines-with-hollow-jet-blades/51/?lang=bg

 7. Tonchev
  18 Sep 12
  6:35 pm

  Нов екологичен градски транспорт на ВЕИ вижте на
  http://www.starton.biz/green-transport/the-synergy-of-urban-gondola-lift-and-renewable-energy-generation-for-self-powering/40/?lang=bg

 8. Атанас
  19 Sep 12
  10:19 pm

  Тончев – топлоизолацията икономисва 30% енергия за отопление и охлаждане плюс трикамерни дограми и т.н. се получава икономията повече от 30%.
  Вместо 12.000.000.000млрд.лв. за Белене се прави топлоизолация на всички сгради в РБ-я.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>