GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Евтино устройство повишава ефективността на двигателите с вътрешно горене

October 3, 2008

Rongjia Tao и неговият екип са създали устройство, което значително подобрява ефективността на двигателите с вътрешно горене, особено дизеловите. То представлява малко приспособление, което се монтира към двигателя, непосредствено преди горивния инжектор.

Устройството създава електрическо поле, което намалява вискозитета на горивото, така че то се впръсква в горивната камера във вид на капки с по-малки размери. В резултат на това изгарянето е по-пълно и по-чисто в сравнение с обикновените инжектори.

В продължение на 6 месеца устройството е тествано в реални условия и е доказано безспорно, че води до икономия на гориво.

„Очакваме нашето устройство да намери приложение при всички видове двигатели с вътрешно горене, настоящи и бъдещи, както и да може да се ползва при всички видове гориво – дизел, бензин, биодизел, самолетно гориво. Следващи подобрения по него могат да доведат до още по-значими резултати от доказаните в момента.”- се казва в доклада на екипа.

На първата схема е показан принципът на действие: горивото преминава през две метални решетки преди да достигне горивния инжектор. Когато към тях се подаде напрежение, създаденото електрическо поле /около 1 kV/mm/ зарежда отрицателно капките гориво. Установено е, че когато посоката на електрическото поле е обратна на посоката на движение на горивото, икономията е по-голяма.

Бензинът и дизеловото гориво представляват смеси от молекули с различни размери. Може да се приеме условно, че големите въглеводородни молекули са твърди частици, разтворени в течност /сместта от нискомолекулните компоненти на горивото/. Под влияние на електрическото поле големите молекули агрегират и образуват молекулни клъстери. Точно това е причината за намаляване на вискозитета на горивната смес.

Намаленият вискозитет води до по-фино диспергиране на горивото в горивната камера. Експерименти са били проведени с два вида дизелови двигатели – на Cornaglia Iveco и Mercedes-Benz 300D, diesel sedan. При двигателят на Мерцедес резултатите са по-добри и е доказано безспорно удължаване на пробега с 20,4% при един и същ разход на гориво.

По материали от: www.physorg.com

Доклад от изпитанията

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Автомобили, бензин, вредни газове, двигатели, дизел, Екология, ефективност, замърсяване, инженерни предизвикателства, околна среда, Транспорт

 1. Марто
  03 Oct 08
  3:44 pm

  Ако това е вярно, то със сигурност ще намери приложение и ще бъде фабрично въведено в ДВГ-тата.
  Малко ме притеснява, че това откритие не е никак ново, а по-скоро добре забравено старо, но отхвърлено поради скритите опасности като например преждевременно запалване на горивото.

 2. Joro
  04 Oct 08
  7:32 am

  Не мисля че има опасност от запалване, нали елекродите са в безкислородна среда? Ако са закрепени на разстояние един от друг стабилно и им се подава ниско напрежение около 12 V, такава вероятност е напълно изключена.
  Друг въпросът е доколко е това устройство ще си оправдае инжестицията..
  Нали имаше подобен ефект и с магнит, линка даже май го има тук някъде по сайта, май за безплатната енергия беше…

 3. Ацетон
  16 Apr 09
  11:15 pm

  Има и много по-лесен и достъпен начин – добавяне на ацетон към горивото в следното съотношение:
  бензин: 23-24 мл / 10 литра
  дизел: 16 мл. / 10 литра

  Ефектът е същият – намаляване на повърхностното напрежение и съответно по-фино разпрашаване на горивото и от там по-пълно изгаряне.

  Тествано и абсолютно безвредно (стига да не разливате върху боята). Поне при мен намалява разхода с около литър-литър и половина /100км.

  За повече информация:
  http://peswiki.com/index.php/Directory:Acetone_as_a_Fuel_Additive

 4. Ацетон
  16 Apr 09
  11:23 pm

  А, извинявам се за неточността по-горе.

  Ето и точния линк:
  http://pesn.com/2005/03/17/6900069_Acetone/

  P.S. Количеството ацетон е толкова малко, че практически не се отчита от бордовия компютър, работи без никакъв проблем и при инжекциони. Приказките за това, че разтваря гумените уплътнения са глупости. Безнинът сам по себе си е много добър разтворител и всеки материал, който издържа на него не би имал проблем с нищожния процент ацетон. Който пробва няма да съжалява.

 5. :)
  16 Apr 09
  11:39 pm

  Смес: етилов алкохол, метанол, толуен, етер (пропилов етер, ако е метилов ще се отбележат буталата на капака и вероятно ще се взриви двигателя)- в съотношения: 20:60:15:5 (в %)- 1 литър на 30 литра А92- резултат- много по-добро изгаряне на горивната смес, намален разход с около литър, литър и половина, без опасност за уплътнения и маркучи.
  Цитирано от гарантиран и надежден източник, с голям достъп до изброените химикали.

  http://www.clubford.org/forum/viewtopic.php?p=100119&sid=faf7d5a6c7ffc6d8f1b0ca9faa905d46

 6. mohave
  17 Apr 09
  4:01 pm

  по Discovery Channel в предаването „Ловци на митове“ тестваха такива устройства, който уж намаляват разхода на гориво и ацетон слагаха: ефекта е никакъв дори някой от тестваните устройства повишиха рахода.

  Съветите за икономично шофиране на Shell
  22.02.2006 г. Източник: auto-press.net
  1.Карайте плавно, като избягвате рязко ускоряване и спиране. Агресивното шофиране може да доведе до увеличаване разхода на гориво с една трета.
  2.При ускоряване превключвайте на висока предавка, колкото е възможно по-рано. По-високата предавка при по-малка скорост подобрява разхода на гориво.
  3.Поддържайте двигателя в добро техническо състояние. Правилната настройка на двигателя може да намали разхода на гориво с до 4%, така че сменяйте маслото редовно и спазвайте препоръките на производителя за обслужване на автомобила.
  4.Поддържайте гумите си напомпани до препоръчаното налягане. Правилно напомпаните гуми са по-безопасни и имат по-дълъг живот. Гуми с налягане по-ниско с 0.1 атм спрямо указаното увеличават разхода на гориво с 3%.
  5.Не дръжте излишни неща в багажника и на задната седалка, които добавят килограми. Всеки 45 кг допълнителен товар увеличават разхода с 1-2%.
  6.Използвайте климатика умерено – той натоварва двигателя и при работа изразходва гориво. Използвайте го само в много топли и много студени дни. През останолото време използвайте вентилатора.
  7.Дръжте прозорците затворени, особено при шофиране с висока скорост. Вятърът, навлизащ в купето, намалява скоростта. За да компенсирате това, вие натискате по-силно газта и изразходвате повече гориво.
  8.Винаги използвайте типа моторно масло, препоръчвано от производителя за вашия двигател. Това може да намали разхода на гориво с 1-2%.
  9.Избягвайте зарежданията на малки количества – горивото се изпарява при всяко отваряне на капачката на резервоара. Проверете дали капачката на резервоара е добре уплътнена.
  10. Спазвайте дистанция – осигурете си достатъчно време за плавно спиране на автомобила.

  *Използваните данни за икономия на гориво при умерено шофиране, добра поддръжка на автомобила, поддържане на правилното налягане на гумите и използване на препоръчаното моторно масло се базират на проучвания и публикации на Energy and Environmental Analysis, Inc., Washington, DC.

 7. Станимир
  14 Jun 09
  8:12 pm

  Пробвал съм с 40мл на 10л бензин. Двигателя работи осезаемо по-тихо и разхода пада с около литър на 100.