GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Графенът и съхранението на енергия от ВЕИ

October 4, 2008

Преди време ви разказахме за свойствата на графена и потенциалните приложения в електрониката. Днес обаче ще насочим вниманието ви към едно друго негово изключително обещаващо приложение.

Екип учени и инженери от Университета в Остин /Тексас/ са изследвали възможностите му за съхранение на енергия и считат, че с помощта на графена се откриват светли хоризонти пред ВЕИ. Според тях използването на графен в ултракапацитаторите ще доведе до удвояване на техните възможности за съхраняване на енергия.

„Чрез едно подобно устройство електрическия заряд може бързо да се съхрани в графеновите листи и да бъде освободен като електричество.” – казва професорът по инженерни науки и физикохимия Rod Ruoff, ръководител на екипа.

Има два начина за съхраняване на енергия – презареждащите се батерии и ултракапацитаторите / ultracapacitors/. Последните започват да се налагат все по-широко напоследък, макар и все още да не са така популярни за масовата публика. Те могат да се ползват в най-различни случаи на добив и съхранение на енергия, както самостоятелно, така и в комбинация с акумулатори или горивни клетки.

Предимствата на ултракапацитаторите пред обикновените акумулатори са няколко: по-високото напрежение, по-дълъг живот, по-широк температурен диапазон, в който оперират; по-малко тегло, по-непретенциозна опаковка, по-евтина поддръжка.

Ако инсталацията на фотоволтаични и вятърни централи продължава със сегашните темпове / в което всички се надяваме/, през следващите 20 години половината от електроенергията да бъде добивана от ВЕИ, което прави жизненоважно създаването на надеждни начини за съхраняването ѝ. Ето защо подобни разработки представляват изключителен интерес.

Докладът от изследванията на тексаските учени ще бъде публикуван в октомврийското издание на Nano Letters.

По материали от: www.eurekalert.org и gas2.org

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: ветрогенератор, графен, иновативност, нанотехнологии, наука, Нови материали, силиций, съхраняване на енергия, фотоволтаични панели

 1. аиде де, батериите с прекалено скъпи, прекалено мн химия има в тях.

 2. За кои батерии говориш? Има много видове. А доколкото знам за графена, той е все още концептуална технология и не се знае колко ще струва продуктът, когато е готов.

 3. ciberiada
  24 Feb 11
  5:19 am

  Една забележка към автора: думата ultracapacitor на български би могла да се преведе като суперкондензатор (кондензатор с много голям капацитет). По аналогията capacitor – кондензатор. Ултракапацитатор звучи като измислено от фантастичен анимационен филм.
  Иначе аз подкрепям идеята. Мисля, че след като станат широкодостъпни (вложи се достатъчно капитал в производството), ще заменят батериите, както стана с енергоспестяващите крушки и старите – с нажежаема жичка.

 4. Tonchev
  24 Feb 11
  12:45 pm

  Суперкондензаторите се използват за бързо зареждане и изпразване. Те имат място в електроколите самостоятелно, или в група с други акумулатори. Практически проблем е, че трябва да се контролират много силни токове, което става скъпо
  повече за електроколи с акумулираща група вижте на
  http://www.tonchev.org/hcarbg.html

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>