GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Две „светли“ идеи за всеки ден

October 6, 2008

1. ЛАМПА С МОНЕТЕН МЕХАНИЗЪМ

Нощна лампа, която работи с монети – това е един продукт на дизайнера Jethro Macey, който непрекъснато ще напомня на своите собственици за съотношението цена-стойност в ежедневието и може би дори ще стане причина за преосмисляне на навиците.

2. ДЖОБНА ЛАМПА

Ако някоя вечер се озовете в тъмна и кална уличка, каквито има в изобилие по нашенско, вероятно да имате в портфейла си джобна лампа с размери на кредитна карта ще е добър изход от ситуацията. Просто я отделете от основата и прегънете и ще имате мека светлина, захранвана от миниатюрната клетка.

Designer: Hyun Jin Yoon & Eun Hak Lee

Две светли идеи от страниците на www.yankodesign.com

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: енергоспестяване, иновативен дизайн, осветление, Технологии за дома

 1. Joro
  07 Oct 08
  7:27 am

  Идейно…

 2. Ben
  07 Oct 08
  3:51 pm

  Прости моят скептицизъм, но мисля че тези два проекта са щедро финансирани от някоя правителствена организация, защото голям практически смисъл от тях не виждам.

  Моля разкажи малко повече за първата лампа, че на сайта е обяснено мноо постно. Та:
  1. За колко време свети с една монета, щото ако монетата се пуска само при включване – файда няма, хората си знаят, че тока е с пари, ама да си лекуваш очите щото си се зверил в тъмното е доста по зле. Ако е за време (не ми се вярва) – още по-кофти – не е хубаво лампата да се спира и включва прекалено често.
  2. Каква е лампата – ако е лампа с нажижаема жичка – отиде цялата „зелена“ идея.

  За картата – едно малко фенерче със светодиод ще свърши много по-добра работа и е много по удобно.
  http://www.iwantoneofthose.com/micro-led-torch/index.html

 3. Севдалина Пеева
  07 Oct 08
  5:30 pm

  Ben, супер е светодиодното фенерче, а сайтът на който прераща линка има мото „Неща от които не се нуждаете, но истински искате“ 🙂
  Признавам се виновна, че се увличам от време на време в дребнотемие, но просто ми се сториха наистина много „идейни“ и двете неща, както ги е определил Жоро.
  Май е най-добре да си „взема отпуска“, твърде много критики привличам напоследък…

 4. Ben
  08 Oct 08
  12:24 pm

  хехе, хвана ме с този сайт – просто той излезе първи в гугъл, затова сложих него. Иначе фенерче със светодиод е много удобно нещо.

 5. Joro
  08 Oct 08
  2:11 pm

  @Ben,
  1.По-мащабно погледнато концепцията може да се доразвире и приложи за улична лампа. В къщи това ще е по-скоро касичка. Ако е улична е необходимо е само да се направи дуракоустойчива, а и вече не се сещам за улични лампи със нажежаема жичка. И по комунистическо май нямаше.
  2. За картата – Несъмнено светодиодното фенерче е идеално и необходимо нещо. Притежавам няколко такива като съм купил повече отколкото сега имам.Но аз лично много по-често съм се оказвал с документи за самоличност и без никакви ключове и ключодържатели, така,че ако видя плосък като карта вариант на фенерче (задължително с луминисцентен светлинен източник), ще си го взема.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>