GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Топ новината на деня: отново АЕЦ „Белене“

September 26, 2012


„Глобал пауър консорциум“, който проявява интерес към възможността да инвестира в довършването на атомната електроцентрала в Белене, се оказа собственост на нигерийски принц.

В интернет бе разпространено писмото, с което сдружението заявява своя интерес и начина, по който иска да се включи към оспорвания вече 30 години енергетичен проект на България.

„Hello, sir/madam“ – започва писмото си принцът, желаещ да изсипе близо милиард долара в проекта.

„I have $8 000 000 000 but my government wants to take it because they hate my father, so I need a project to invest the moneys as fast as possible. Please, give me credit card number and the security code from it’s back in order to invest. You’ll get 30%. Be very fast because I need to transfer the moneys before it expires“ – продължава в писмото си оглавилият консорциума принц, чието име не се разкрива в кореспонденцията.

В Министерството на енергетиката е постъпило и обаждане от човек, който твърди, че е блъснат в катастрофа и е брат на всички там. Той искал да бъде пуснат АЕЦ „Белене“ в експлоатация, защото в болницата, където бил, нямало ток.

Според журналистическо проучване участие в консорциума имат и руският олигарх Остап Ибрахимович, както и Александър Томов.

Източник: nenovinite

Автор: Zhelyo (Президент)

А сега сериозно по темата от Илиян Василев:

„По повод на интереса към този странен кандидат обръщам внимание на следното:

За пореден път българската държава се ангажира с неясна схема и недоказан инвеститор, при това на достатъчно високо равнище – министър и председател на Народно събрание. По принцип и по задължение правителството и високите равнища на корпоративно управление не могат да се сращат с неясни субекти – достатъчно е да направят проверка по своите канали или в Гугъл. Още по абсурдно е да се обсъжда проект за частна АЕЦ в България и то с „инвеститор“ за който няма никакво сведение за предишен опит в структурирането и финансирането на проекти от подобна величина нито зад граница, нито у нас. Не виждам основното, което се очаква от инвеститор в АЕЦ „Белене“ именно неговия стратегически характер – опит, история, финансов и управленски ресурс. Очевидно това „внезапно“ посещение в НС е подготвено и санкционирано от подходящото място.
Моят прочит на тази новина, че тя е изцяло „Made in Bulgaria” и е отчаян опит на средите, които инициираха проекта Белене да го реанимират – нещо като „Умирай трудно – Белене – 15“. Те продължават да разчитат на конкретни ползи от посредничеството при неговата реализация, а не от възвръщаемостта и неговата експлоатация.  Забележете – всички тези хора – които познаваме от българския политически и корпоративен фолклор /с малки, но забележителни изключения/ разчитат да „вземат своето“ в процеса на разходване на средства от много милиарди долари, но нито един от тях няма да гарантира за приходите. В този смисъл технически погледнато не ги интересува текущата и бъдеща несъстоятелност на проекта Белене в бъдеще време – винаги има на разположение опцията да обяви фалит. А както е известно прекалено големите не фалират – държавната патерица е винаги наблизо.
„Реанимацията“ на проекта АЕЦ „Белене“ е опит за спестяване на разкритията и разследванията – нещо като примирителен жест – както във вътрешен, така и външен план – защото разсекретяването на проекта АЕЦ „Белене“ ще „отвори“ много очи и със сигурност няма да спечели бъдещ референдум на неговите инициатори.
Проектът остава практически невъзможен – никой освен руският държавен бюджет или чрез „западнизирани“ чужди пари с неясен произход проектът не може да реанимиран . Мога да предположа, че зад т.н. американски инвеститор – стоят българска и руска банки, компании и структури. Не е изключено да има и западни компании, които участвуват „по делегация“ чрез прикрит бизнес или интерес.
Сега се вижда логиката на психологическия натиск на иск за 1 милиард евро, който при очевидната си несъстоятелност все пак би дал необходимия мотив на български политици при евентуален „завой“ обратно по пистата АЕЦ „Козлодуй“. България се унижава като влиза в спекулантски схеми, които могат само да увеличат размера на „невъзвратимите“ загуби. Сугестиите за участие на немски, американски, френски, български и всякакви други фирми са опит за прикриване на реалните действащи лица, за придаване на достоверност на т.н. инвеститори и за печелене на време, за да не се затвори окончателно язвата АЕЦ „Белене“, от която продължават да се източват огромни ресурси.
Няма уважавана западна инвестиционна банка в света, нито крупен стратегически инвеститор, който да се ангажира с този вариант на АЕЦ „Белене“ – поне докато важат екваторните принципи – задължителните глобални стандарти при банкиране на подобни проекти.
Още веднъж пояснявам, дори в абстрактният вариант на случването на проекта АЕЦ „Белене“ – той би повишил размера на частния външен дълг до над 110%, което не само ще оскъпи заемния ресурс за публичния и корпоративен сесктор, но ще изсмуче кислорода за предприемачите от кредитния хоризонт. Само 25% от тези 10 милиарда евро ще останат в българските фирми, за 100% от дълга ще остане за нашите потребители и данъкоплатци.

Слаб сценарий, слаби актьори. По стар български обичаи и тоягите, и солта и унижението.“

И накрая – „Кой е Самуел Реди?“ от Дневник.

 

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: АЕЦ Белене, ядрена енергетика

 1. Атанас
  27 Sep 12
  2:38 pm

  България е подписала виенската конвенция за граждански отговорности при ядрена авария – в Япония щетите са за 45.000.000.000млрд.$ – бълг.граждани/данъкоплатци/ съгласни ли са да плащат пари при авария ????
  След 17-минута г-н Лилов обяснява за Белене – http://www.skat.bg/products.php?type=10&genre=5704 ,а преди това как се усвояват евро-фондовете.
  Можеше да не плащаме тези 1.000.000.000млрд.евро но явно някой играе двойна игра за 10% комисионни.

  Може пък и наистина Нар.събрание да са некомпитентни при факта ,че трябваше да изчакат 3-4 дена.

 2. Tonchev
  27 Sep 12
  6:15 pm

  Всичко е нормално – когато се плащат тлъсти комисионни ще има и нови АЕЦ, и шистови газове, и ГМО, и скъпи лекарства и т-н-…………..

  А изходът е прост ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ НА ЕНЕРГЕТИКАТА – тогава едва ли някой ще има интерес от нови АЕЦ

  Вижте за децентрализацията на
  http://tonchev.net/bg/smart-grid/zero-energy-home-with-novel-solar-inverter-circuit-of-roof-pv-modules/643/

 3. Tonchev
  27 Sep 12
  6:20 pm

  А устойчив транспорпт на ВЕИ вижте на
  http://greenclips.eu/bg/electric-cars/electric-cars-smart-grid/207/

 4. Попов
  30 Sep 12
  8:01 am

  Страшна напаст са това политиците.

 5. Севдалина Пеева
  07 Oct 12
  2:05 pm

  Забелязах нещо изключително интересно на страницата на Световната ядрена асоциация – там на всеки 2 месеца, а когато е нужно и ежемесечно, се публикуват данни за ядрените реактори, които са свързани към мрежата; реакторите, които се строят и планираните за строителство. Във всички доклади от последните няколко години за България са посочени 2 планирани за изграждане реактора и чак през април 2012 бройката е коригирана на 1! Може ли някой да ми обясни откъде идва разминаването между информацията, която ни се представя тук в БГ и тази, която се подава навън?
  http://www.world-nuclear.org/info/reactors.html

 6. Атанас
  07 Oct 12
  9:50 pm

  Севдалина Пеева – те всички са мошеници и тук http://darikfinance.bg/novini/81971#comments освен цената има едно много интересно нещо – юредически преди подписване на договора за Белене неможе да се дават пари т.е. всичко е незаконно.

 7. Tonchev
  07 Oct 12
  11:14 pm

  това, че АЕЦ е най-голямата далавера у нас е ясно на всички.
  За да се спре тази далавера има надежда – да продължава да пада консумацията на ток у нас и хората да излязат от монопала на Енергото – там където могат
  виж как
  http://tonchev.net/bg/smart-grid/of-grid-home-power-system-maximizes-local-renewable-power-generation/640/

 8. Атанас
  08 Oct 12
  8:26 am

  Топлоизолацията икономисва около 33% енергия за отопление с добра дограма.
  После топлата вода за къпане ,за автом.пералня и съдомиялна може да идва от http://greentech-bg.net/?p=3485 и може да се използва за парно-отопление.

 9. Tonchev
  08 Oct 12
  11:27 am

  И най-добрата топлоизолация НЕ ТОПЛИ.. Тя може по-дълго да задържа топлина или студ, но нещо друго преди това следва да затопли или изстуди.

  например да се използва отпадна топлина през климатици в отоплителен режим – виж как
  http://tonchev.net/bg/smart-grid/heat-pump-supplied-with-tempered-air-for-high-efficient-building-heating/330/

 10. Атанас
  09 Oct 12
  11:39 am

  Тончев – в адреса на коментар №8 се говори за 83% КПД.
  “Шефът на отдела за възобновяема енергия към Международната енергийна асоциация (IEA) – Paolo Frankl казва: „Половината от енергията, използвана в света, е предназначена за получаване на топлина…“

 11. Tonchev
  09 Oct 12
  10:56 pm

  Атанасе – ти знаеш, че кпд на климатиците е 300%, което не е точно казано, но е вярно по принцип. А с използването на отпадна топлина кпд на климатиците може да стигне 700%, !!!!
  Например, топлината може и да е от слънчева когенерация

  виж как
  http://tonchev.net/bg/smart-grid/heat-pump-supplied-with-tempered-air-for-high-efficient-building-heating/330/

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>