GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

„Нано-цветя“ ще доведат до по-евтини и по-ефективни соларни клетки и батерии

October 14, 2012

„Нано-цветя“ – новосъздадени структури, състоящи се от германиев сулфид (GeS), имат потенциала да отворят път за следващата генерация соларни клетки и устройства за съхранение на енергия. Тези „цветя“, създадени от изследователите в North Carolina State University от полупроводников материал, се отличават с изключително голяма активна повърхност благодарение на многобройните тънкослойни „листенца“.

“Създаването на тези „нано-цветя“ от германиев сулфид е вълнуващо постижение, тъй като то предоставя изключително голяма повърхност в малко пространство“ – споделя Dr. Linyou Cao, професор по материалознание в университета на Северна Каролина и съавтор на научната публикация. – “Това може значително да повиши капацитета на литиево-йонните батерии например, тъй като по-тънка структура с по-голяма активна вътрешна повърхност може да носи повече литиеви йони. По същите причини, тези GeS-цветя могат да доведат до полупроводници с по-голям капацитет, които също да се използват за съхранение на енергия.“

„Цветните“ структури са създадени от изследователите чрез процес, който започва с нагряване на прах от германиев сулфид в пещ до неговото изпаряване. След това парите се издухват в по-студена част на пещта, където германиевият сулфид се „утаява“ от въздуха в тънък слой с дебелина от едва 20-30 нанометра и дължина около 100 микрометра. С натрупването на такива ултратънки листове, те се нагъват един около друг и формират структура, която наподобява карамфил.

„За да получите такава структура, е много важно да контролирате потока от GeS-пари“ – казва Cao – “ така че те да формират листове, а не бучки“.

GeS се държи подобно на графита, като се утаява в структурно организирани слоеве и листове. Но е значително по-различен по отношение на атомната си структура. Германиевият сулфид е отличен материал за създаване на соларни клетки, изключително ефективен при конвертирането на слънчевата светлина в електричество. Много важно за неговото практическо използване е това, че е сравнително евтин и напълно нетоксичен.

По материали от: Clean Technica 

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Нови материали, съхранение на енергията, фотоволтаици

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>