GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Нов пробив за горивните клетки при въздухолетенето

October 7, 2008

Полет задвижван от горивни клетки

Европейската авиация продължава да развива горивните клетки за самолети.

Тази седмица глайдерът Antares се превърна в първия пилотиран самолет, направил полет задвижван изцяло от горивни клетки. Германската агенция за авиация осъществи теста в партньорство с BASF и датската компания Sirenergy, която е изработила горивните клетки и модулите за съхранение на енергия. Въпреки че за момента нивото на технологията не и позволява да се използва като основен източник на енергия в комерсиални полети, приложението и като вторично захранване за допълнителните електрически системи е напълно реално.

Горивните клетки в самолета използват технология наречена Полимерно Електролитна Мембрана (ПЕМ), създадена от BASF и Serenergy. Горивните клетки ПЕМ работят при температура между 120°C и 180°C, използват водород като гориво с комбинация от кислород от въздуха, за да генерират електричество. Количеството на произведена енергия зависи от броя на отделните клетки в системата и повърхността на ПЕМ мембраната.

От немската авио-централа казват, че резултатите от теста са обещаващи, но повече работа трябва да се свърши докато технологията се утвърди. В бъдещето се подготвя тест с горивни клетки, които ще задвижват Airbus A320.

Източник: wired.com

Био на автора: Ангел Кафазов:
Аз съм създател на GreenTech-BG. В момента живея в Свиленград и интересите ми са свързани с технологиите включително зелени/еко, софтуер/хардуер и др.
Теми: Antares, BASF, PEM, водород, водородни горивни клетки, горивни клетки, електричество, ПЕМ, самолет, Транспорт

 1. Интересно и доста поучително беше това. не знаех за този тест, а е бил доста важен за цялото самолетостроене.

 2. denis
  07 Oct 08
  10:56 pm

  Крайно време беше да се направи пробив и в сектора на въздухоплаването и,разбира се, той идва от Европа 🙂

 3. zetxx
  05 Dec 08
  7:11 pm

  и разбира се са замесени горивни клетки! а не батерии

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>