GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Blog Action Day 2012: The Power of WE – Представяне на Зеленият отбор на България и проект „1 МИЛИОН“

October 15, 2012


Темата на Blog Action Day 2012 е The Power of WE. Именно 2012 година в България предлага изключително успешни примери за силата на хората, обединени от някаква идея, да променят дневния ред, налаган от администрацията и политиците – тук можем да посочим успеха на протестиращите на Орлов мост срещу промяната в Закона за горите; участието на доброволци в потушаването на горски пожари и гражданските протести срещу хидрофракинга. Но ние избираме да представим една вдъхновяваща идея, която има потенциала да се развива в бъдеще и хората, които стоят зад нея:  Това са ЗЕЛЕНИЯТ ОТБОР НА БЪЛГАРИЯ и техния проект „1 МИЛИОН“.

„Може ли една идея да обедини толкова хора, че да успеят с общи усилия, изцяло доброволни, без чужда финансова помощ, да засадят 1 000 000 дървета!?

Идейна платформа на проекта:

Проект „1 милион“ е свързан с идеята до 2015г. обикновени хора от цялата страна да успеем да засадим или залесим 1 000 000 дървета в България!
Това е изцяло доброволческа инициатива и има за цел да покаже пред всеки един от нас, че можем да се обединяваме и вършим добрини, съвсем задружно, независимо от различията и несретата, в която живеем. Можем да направим нещо толкова добро без външна помощ, без фирми, без спонсорства, без политици, без лобита и платен PR.

Това е повече от трудно, но ние вярваме, че ще успеем!

За да осъществим нашата идея, ще спазваме всички норми и изисквания, свързани с местообитания, подходящи видове, климат, почви и т.н.
Крайната цел е да създадем нещо добро, красиво и полезно за България и за Човечеството!

Зеленият отбор на България е обединен от група ентусиасти, които искат да докажат, че си заслужава човек да върши добро. Може да се опише , и като спонтанно създадена доброволческа формация от разнородни персонажи, които обединени от високата цел, създадоха една благотворна среда с много настроение и дух.

Понеже няма да отделяме пари за реклама, започнахме да създаваме мултимедийни видео клипове с информационна идея.

Greenteam Bulgaria- Project 1 million -Green videos for all people from Greenteambg on Vimeo.

Върху специално създадена  карта на всички акции до сега, са отбелязани местата, броя и вида на засадените дървета.

Официален интернет сайт: www.greenteambg.com

Има ли определена територия на която да се залесят тези дървета?

Не, няма конкретна територия. Идеята е да се засадят в България. Естествено обача е да се спазват основните лесовъдски принципи. За овошните дървета това няма да е от решаващо значение.
Надяваме се да имаме възможност да работим върху държавни и частни земи. Всеки, който участва може да види Подходящите дървета за неговия регион, надморска височина и почви.

Колко човека участват в това начинание?

Това е един от най-важните въпроси. Основната цел не е да се засадят някакви си един милион дървета. Идеята е всеки един човек да може да участва. Няма значение къде се намирате в България, важното е, че искате да покажете и дадете пример, че добрите идеи, добрите хора и доброволческите инициативи могат да бъдат полезни и с общи усилия да променяме света, в който живеем. Природата има нужда от нас и считаме, че дойде времето да действаме в нейна полза.
В този ред на мисли можем да се съберем и участваме 100-на човека, но важното е да разширим идеята и в нея да участва всеки един човек от България.
Идеята е напълно отворена и свободна. В нея могат да участват неограничен брой хора.

Как всеки един човек от България може да участва?

Имаме създадено място, в което се отброяват всички акции и дървета. Има списък с дървета подходящи за различните части на страната. Ако примерно сте от Варна – виждате подходящите дървета във вашия район и действате:

1) Намирате подходящо и сигурно местенце на вашето бъдещо дърво.
2) Намирате фиданка от най-близкия разсадник и я засаждате по Правилата.
3) Намирате семена от дървото, което ви вдъхновява и правите разсад на мястото, където искате да расте за в бъдеще.

Едно от условията за участие в проекта е да снимате вашата фиданка, семена или едногодишен поник, който засаждате на определеното от вас място.Всичко това изпращате на нашия официален мейл. В отговор ще получите специален сертификат с табелка на която ще е описан проекта. Ако участвате с повече от едно дръвче, на табелката ще са описани всички дръвчета.

Кой финансира целия проект?

Това е проект, който няма и не иска да има финансова помощ или намеса. Идеята е революционна, но никой не е казал, че това ще ни спре. Ние разчитаме на доброволните действия и усилия на всякакви хора от България. Ако някой реши да купи 100 фиданки и да ги залеси ще бъде прекрасно, но целта ни е да предложим едно предизвикателство и да изпитаме нашите съвременни схващания за успех и монетарна система. Парите може да са всичко, но някои добри каузи могат да бъдат по-силни от тях и да се осъществят без тяхната намеса. Ако успеем да се обединим за нещо позитивно и добронамерено, значи целта е постигната.

Ако в края на 2014г. успеем да засадим 1 000 000 дървета, без да сме използвали парите на някой конкретен човек или организация, ще бъде една малка победа на обикновените хора, доброто, добродетелите и добруването. Нека всеки сам реши дали би участвал в подобна кауза. Защото крайната цел е това да се преведе като пример по цялата Планета и хората да повярват, че заедно могат да работят и да успяват без значение на религията, етноса или цвета на кожата…и тогава да засадят …нашата втора цел: 7 милиарда дървета. Вместо да се вайкаме, че има стотици милиони декари и хектари унищожени гори, ще започен с реални действия и зелен пример, който освен всичко ще ни научи да ценим и уважаваме природата и нейните творения. Тук може да се говори много, но нека всеки сам да реши дали би превъзмогнал своите слабости и би направил това усилие. Ти решаваш!

Каква е крайната цел?

Крайната цел е с примера, който даваме, да вдъхновим повече хора в запазването на безценното природно богатство, което имаме. След проект 1000000, който се надяваме да се случи до 2014г.-2015г. ни очаква най-голямото предизвикателство: Проект Земя: 7 милиарда засадени дървета на Планетата без намесата на финансови донори, спонсори и т. н. Проект изцяло отдаден на хората и човечеството. От хората към природата и майката Земя, на която живеем.

Второ официално видео към проект 1 милион „Имам само теб…сега“ from Greenteambg on Vimeo.

Кой стои зад това?

Шепа ентусиазирани мечтатели. В началото 3-ма след това 10, и така напред. И всъщност зад това е всеки един човек, който приеме идеята и се включи в нея. Това е проект на всички българи…до приключването на проект 1 милион, след него това ще бъде проект на Цялото Човечество. В него отсъства разделението на расова, верска или друга основа. Всеки свободно може да се включи – по всяко време. Сега може да има създатели и радетели на идеята, но в основата си идеята е изцяло независима система, която не би се влияела от допълнителна подкрепа.

Какви дървета ще се засаждат?

Типичните за Българската природа. Желателно е да има грижи след първоначалното засаждане.

За втория проект ще пишем писма до всички университети на Планетата! Вероятно проект 7 милиарда да стартира и преди завършването на проект милион.

Кой ще осигури толкова дървета- фиданки?

Като обща цифра 1 милион е много, но ако се разпределят по територията на България, не звучи толкова много.
В разсадниците в страната има доста големи количества фиданки, от една до три и повече години. Една част ще се вземат от там. Ще си кандидатстваме с молба за безвъзмездно осигуряване. Ако там ударим на камък, има няколко алтернативни плана.

1) Събират се жълъди и се засяват там, където искаме да фиксираме бъдещото дърво. Това е един от най-приемливите варианти. Същото важи и за други подходящи за засаждане семена от други дървета. Този начин може да действа само на частни терени. Ако решим да го вършим на случайни места или държавни земи ще има вероятност дърветата да бъдат изсечени още в млада възраст /при този метод се изкисва сертифициране от Лесовъд- ще се ползват лесовъди от регионалните лесничейства/.

2) За да засяваме семена на държавна земя, която предварително сме помолили да ни предоставят, ще е нужна следната процедура: Събираме семената. Записваме точните дървета, район или местност и ги носим за сертифициране при някой лесовъд от най-близкото горско стопанство.
За целта трябва да се направи бланка към проекта и да се предостави на съответното горско стопанство.

3) Партизански метод: Сравнително ефикасен, но краткосрочен.

4) Фукуока метод- Кратко описание на метода и възможности за неговата реализация в реални условия ще намерите в интеренет.

От къде дойде идеята?

Идеята дойде спонтанно, но беше продиктувана от няколко основни фактора:
‘ Огромното обезлесяване в тропичните гори
‘ Огромните пространства пустеещи земи с нулева използваемост
‘ Нуждата от реални активни действия на всеки един човек на нашата Планета. Всички виждаме последиците от човешката цивилизация.
‘ Показване на реален пример с действие на старото и младото поколение, което трябва да осъзнае своята отговорност пред природата
‘ Даване на пример за децата. Бъдещето е в техни ръце, но ние все още управляваме колата към опасните пътища…
‘ Направихме 4 акции със засаждане на дървета и установихме, че да даваш живот на дръвчета е невероятно вдъхновение и неподправено удоволствие. Бяхме заредени след всяка една акция. Така, че започнахме да мислим все по-мащабно.

Партнирате ли си с някой?

Бихме искали да си партнираме с всички, стига да няма намесени пари, лобита и задкулисни интереси. Идеята е кристално чиста и не бихме желали да се замърсява по никакъв начин.
Всеки, който участва, трябва да го направи доброволно, а не от името на някаква организация. Знаем, че с това ще забавим изпълнението на крайната цел, но това е проект на хората, в тяхната чиста човешка и духовна същина. Вероятно има организации, които биха спомогнали с десетки хиляди дървета и това ще е прекрасна новина, доказваща, че добрите идеи се разпространяват във всички посоки и форми.

Какво следва след проект 1 милион?

Проект 1 милион е проект на народа на България. Ако успеем да го осъществим, ще докажем, че добруваме за нашата древна земя и ни пука за бъдещето и.
След проект 1 милион ще дадем идеята да се разпространява по цялата планета. Това ще е проект : Земя със 7 милиарда засадени дървета. За него ще помолим независими организации и университети, които ще трябва да спазят първичната идея: без финансова подкрепа и политически или други лобита. Това е проект за доброто, добродетелите и добруването на човешката цивилизация към природата.

Имате ли нещо общо със зелената партия или друга партия?

Зеленият отбор на България е изцяло доброволческа форма на организация. Ние съзряхме идеята и веднага я предоставихме на България и света. Зад нас няма нищо и никой, ние сме ентусиасти, и това е нашето вдъхновение и кураж.
Не случайно държим зад този проект да няма политически партии, организации, фирми и лобита. Искаме идеята да успее, без това да носи дивиденти на някой. Този път ще спечели природата и всички хора, които са участвали, и най-вече бъдещите поколения. За едно стандартно дърво е нужно между 50-100 години, за да съзре нормално. Надеждата ни е тези дървета да не се изсичат за дървесина, но това времето и бъдещето ще покаже.

Приемате ли спонсорства?

Не, нямаме банкови сметки и не приемаме спонсорства. Ако някой иска да помогне, но няма физическа възможност, може сам да осигури фиданки и да ни предостави информация за това. Но идеята на проекта е доброволческа. Така, че всеки случай ще се описва в архива на проекта, като различните бройки ще се допълват за съответните райони.

Какви ПР акции подготвяте с цел реклама?

Не подготвяме никакви ПР акции. Ако някоя медия реши да даде гласност на цялостната идея, вероятно това ще бъде в полза, но ние няма да правим усилия в тази насока. Разчитаме да се разчуе от уста на уста и от пример на пример. Кой знае, може да успеем, независимо от утвърдения песимизъм, с който се сблъскваме често.
Имаме и идея да де пуснат два видео клипа с информация за проекта. Единият вече присъства във Vbox7, Vimeo и youtube.

Видео клипове може да се видят във Vimeo и Youtube.“

Специални благодарности на Калин Стайков, координатор от GreenTeamBG, който любезно ни предостави информация за представянето на Зеленият отбор и проект „1 Милион“.

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: BAD2012, активизъм, проект "1 милион"

 1. Нико
  16 Oct 12
  3:15 pm

  Ехеййй имали и други бе! Ура! От 30 г садя и отглеждам дървета без да имам и 1 кв. м. собствена земя! Пишете ми на мейла. скайпа ми е nikonikо_131

 2. AnonLady
  16 Oct 12
  9:25 pm

  Браво за инициативата и много много успехи! Гордея се , че в България все повече хора имат мисленето и действията за един по-добър свят на хората и природата на нашата планета! Ще разпространявам и ще участвам с удоволствие! За мен е Чест да помогна с всичко по силите си на всяка инициатива , която ни прави по мислещи, действащи и чувстващи света около нас!
  Благодаря и на любимото ми издание GreenTech-BG за съдействието и за това че ви има! Вие сте една от изключително малкото истински медии у нас! Бъдете винаги такива!
  С най- искрени чувства от тимовете на Anonymous и Anonymiss България!

 3. Севдалина Пеева
  16 Oct 12
  10:34 pm

  AnonLady, от все сърце благодаря за милите думи! Такава оценка за нас означава много и дава смисъл на усилията ни!
  С най-добри чувства и от нас – бъдете здрави и успех на Anonymous и Anonymiss България!

 4. Алекс
  17 Oct 12
  7:53 pm

  С радост ще участвам , а и много дървета съм посадила , дано да успеем и да ги опазим!

 5. Атанас
  17 Oct 12
  8:25 pm

  Аз също се радвам ,че хората започват да мислят за екология и съм благодарен ,че има GreenTech-BG
  Българският сайт за зелени технологии

  Но трябва да си изясним какво първо трябва да опазим и кои са опасните парникови газове.
  Драстично намалява фитопланктона даващ около 80% от кислорода на земята и даващ храна на всички водни обитатели.
  Основният убиец на планктона е азотно-фосфорните съединения ,киселини и покачване на температурата на океаните не чак толкова.
  Другото опасно нещо е озоновата дупка.
  А това което е най-малко опасно но се говори за него прекалено е СО2 и никой нищо неказва за въгл.окис ,азотните и серни окиси и т.н.

 6. Атанас
  17 Oct 12
  8:35 pm

  А за горите ще кажа ,че само дъбови и букови гори правят изворната вода питейна.
  Принципно всичко освен растенията несъздават топлина защото асфалта,керемидите и дори фотоволтаика лятото се нагряват много и увеличават парниковият ефект.
  Реално погледното вентилатора на лаптопа ми също допринася за затоплянето.
  За ДВГ-то е ясно защото 60% от КПД-то е топлина.
  Водните изпарения и СО2 задържат топлината и създават парников ефект но дъжда просто измива СО2 и се получава въглена киселина която разтваря калциево-силикатните минерали нужни за образуване на черупките на мидите и т.н.
  С една дума СО2 не е проблем за затоплянето и 50-учени от НАСА го потвърждават.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>