GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Велосипед от картон за 9 $ може да доведе до революция в транспорта

October 21, 2012

Izhar Gafni е създалтел на индустриални машини за белене на нарове и за зашиване на обувки, които са носители на награди за индустриален дизайн. Но същевременно той е вело-ентусиаст и е проектирал множество карбонови изделия. Един ден чува за някой, който е направил картонено кану. Идеята се промъква дълбоко в съзнанието му и накрая неизбежно го довежда до създаването на картонен велосипед, наречен от него Alfa. Велосипедът може да издържи колоездачи с тегло до 220 кг. Той е изцяло рециклируем и изключително лек, като в същото време рамката му е по-здрава от такава, направена с карбонови влакна.

Alfa тежи малко повече от 9 кг., но може да издържи колоездачи с тегло 24 пъти по-голямо от собственото си. Велосипедът е снабден с верига и педали. Но може би най-хубавото е, че велосипедът е проектиран така, че да се произвежда промишлено на цена от 9 до 12 долара на бройка и само 5 долара за детския вариант. Това го прави не само най-екологичният велосипед, който можем да си представим, но и най-евтиният.

Но както ще се убедите от видеото, процесът на създаване на велосипеда е бил продължителен и труден. Много инженери убеждавали Gafni, че идеята му е неизпълнима. Но той бил убеден, че ако хартията се третира по подходящия начин, тя може да бъде невероятно здрава. Както при изработването на оригами или опитите да скъсате телефонен указател, обяснява той: „Ако прегънете листа веднъж, здравината не се увеличава само два пъти, а три пъти.“

Проектирането и изработването на крайния вариант е отнело 3 години. През първите две авторът експериментирал с качествата на хартията, което му донесло няколко патента. Последната година била необходима да се превърне прототипът, напомнящ кантонена кутия на колела, в нещо, което прилича на напълно нормален велосипед.

В момента Gafni работи с компания за набиране на финансиране за започване на производство на велосипеди за възрастни и за деца. И ако успее, както и ако велосипедите оправдаят очакванията, Alfa може да се превърне в революция в транспорта.

Велосипедите са сред най-ефикасните транспортни средства на планетата, като трансформират 99% от енергията на колоездача в движение, което 5 пъти по-бързо от ходенето. Представете си какво означава това за развиващите се държави, таъй като Alfa може да се движи и по черни пътища, или ако се снабди с маломощен мотор за удължаване на пробега.Или пък какво означава за децата в едно училище, на които могат да се предоставят велосипеди на цената на няколко билетчета за ученическия автобус.


По материали от: fastcodesign

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: велосипеди, Екология, зелен свят, иновативност, креативен дизайн, Транспорт

 1. Tonchev
  20 Jan 13
  12:33 am

  Круме – работата не зависи от размера на колелото, а от мощността на мотора. А енергията е свършената работа за дадено време и също не зависи от големината на колелото – това е физиката.

  за да се върши, каквато и да е било механична работа е необходимо дадено тяло да се придвижи от т. А до т. Б под действието на накаква движеща го сила.
  А размера на колелото не определя движещата сила, а точно обратното – спиращата сила (съпротивленето при търкаляне, например)

  Виж един и същ мотор 1 kW на различни размери колела – видеа

  http://www.youtube.com/watch?v=qQTCbDC_b4U
  http://www.youtube.com/watch?v=r1JUxzG-5Lw

 2. Атанас
  20 Jan 13
  3:07 pm

  Тончев – точно за това питам ако ел.двигателя е 1000W ,а генератора 250W няма ли да увеличи пробега.
  Човека от клипа в коментар 12 е инженер и съм гледал много негови патенти ако да е облечен в прости дрехи и ето http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=3SEYPGqnk_0

 3. Атанас
  20 Jan 13
  3:08 pm
 4. крум
  20 Jan 13
  11:13 pm

  Атанасе, ще ти го обясня много просто – в затворена система не можеш да извадиш повече енергия, отколкото ще вложиш. Единственият вариант е да успееш да въртиш и с крака толкова бързо, че да компенсираш натоварването от генератора. Което разбира се поставя въпроса за какво тогава ти е този генератор, понеже ако въртиш без него, пак ще удължиш пробега, но няма да изгубиш част от енергията в преобразуването. Пълни глупости прави този „инженер“.

 5. Атанас
  20 Jan 13
  11:53 pm

  Крум – ясно е ,че в затворена система е така но има акумулатор който дава ток на ел.двигателя а генератора просто подава допълнителен ток и въпроса е как съпротивлението на генератора да е по-малко.
  Инж.Шкондин на демонстрацията показва 6 крушки от кола по 12V последователно свързани т.е. при последователното свързване вси

 6. Атанас
  21 Jan 13
  12:09 am

  при последователното свързване за 6крушки по 12V трябва 72V ток което още повече ме озадачава защото акумулатора е 24V или нарочно казва последователно свързване за да ни обърка тоест свързването е успоредно което означава ,че генератора е 12V и може ли да подава ток на батерия 24V ???

  Инж.Шкондин като изобретател естествено няма да каже “тънкоста“ за удължаване на пробега за да не му откраднат патента.

 7. крум
  21 Jan 13
  7:22 pm

  За последен път. Не можеш да имаш положителен баланс ако зареждаш акумулатор с генератор, който се задвижва от двигател захранван от този акумулатор. ВИНАГИ ще си на загуба. Всичко останало са глупости. Не знам и какво толкова тайнствено съзираш в типа на свързването. В случая винаги има преобразувател между генератора и акумулатора и между двигателя и акумулатора. Може да бъде и един който да съвместява двете функции.
  Тончев, и към теб за последно. Съпротвлението при търкаляне не зависи от диаметъра на гумата. Няма значение колко пъти се била смачквала. Това са глупости. Гумата винаги е деформирана и винаги е в контакт с повърхността. Съпротивлението зависи от тази деформация. Точката която е в контакт е неподвижна спрямо повърхността. Така че факторите са ширина, твърдост и всичко останало е незначително.

 8. Атанас
  21 Jan 13
  9:08 pm

  Крум – ясни са ми физичните закони по принцип и в коментар №39 съм дал адрес какво е pedelec.

 9. Tonchev
  21 Jan 13
  9:54 pm

  Круме – жалко, че отказваш да разбереш елементарни неща – това си е твоя работа. но подвеждаш други, кэоито не разбират. затова не е добре да пишеш откровени глупости, че цитирам те

  „Гумата винаги е деформирана и винаги е в контакт с повърхността.“
  АРХИ глупост
  Първо – очевидно за всеки оборот само веднъж гумата контактува с пътя.
  Второ очевидно – гумата е деформирана от повърхността САМО ТАМ, където има съприкосновение (точката, както сам пишеш) с тази повърхност (на пътя, да кажем). И затова само там се деформира.

  Иначе, си прав да опровергаваш Атанас за глупостта, която пише с генератора и акумулатора, А той пък се аргументира с друг източник без да мисли за елементарните закони на физиката, че енергията в природата само се преобразува и при всяко преобразуване по принцип се губи от нея в топлина в крайна сметка. Но дори и нищо да не се губи – тя няма от къде да се създаде в неговия пример и по-принцип.

 10. Tonchev
  21 Jan 13
  10:08 pm

  Круме – жалко, че отказваш да разбереш елементарни неща – това си е твоя работа. но подвеждаш други, кэоито не разбират. затова не е добре да пишеш откровени глупости, че цитирам те

  „Гумата винаги е деформирана и винаги е в контакт с повърхността.“
  АРХИ глупост
  по-добре е да бе написал:
  „Гумата винаги е деформирана, но само там, където е в контакт с повърхността.“

 11. крум
  21 Jan 13
  10:24 pm

  Единствено разбирам, че си забравил елементарната физика. Мисля, че това което написах се разбира от самосебе си. Мисля на всеки е ясно, че деформацията се получава в точката на контакт и не са необходими повече уточнения. Сега, ти ако си забравил гимназиалната физика и имаш нужда от специални напътствия, съжалявам. Да не говорим, че при една реална, а не идеализирана гума (която се приема за простота), по време на движение или дори само на стоене се наблюдава деформация по цялата повърхнина на гумата. А ако ще говорим за АРХИ глупости то по-голяма от: “ Първо – очевидно за всеки оборот само веднъж гумата контактува с пътя.“ – е трудно да се измисли. Мисля за всеки е очевидно, че гумата е в контакт с пътя по време на целия оборот. Тя винаги е в контакт в дадена точка от обиколката си. Виж, ако искаш да кажеш, че една определена точка е в контакт само веднъж – да така е – което разбира се няма нищо общо с триенето.

 12. Атанас
  21 Jan 13
  10:53 pm

  Тончев – прекрасно разбирам 1-2-3 закон на термодинамиката и примера с pedelec е ,че когато човек върти педалите е безплатно и икономисва ток , и за тренировка.
  Когато един и същ ел.двигател е монтиран на различни като диаметър колела е ясно ,че пробега не е еднакъв защото обиколката е различна.

 13. Tonchev
  21 Jan 13
  11:57 pm

  Круме – вярвам, че си се объркал неволно
  истината е проста
  разбира се че гумата винаги е деформирана, но най-много е деформирана само там, където е в контакт с повърхността на пътя.
  И от тук следва елементарното, че колкото е по-голяма една гума, при еднакви други условия, тя ще се деформира (при съприкосновение) по рядко при движение с една и съща линейна скорост, в сравнение с по-малката гума. С по прости думи – голямата гума, понеже ще се смачква по.малко пъти (за един и същи изминат път) ще има по-малки енергийни загуби при движение.
  А от това следва, че потеже голямата гума се смачква по-малко пъти, то тя се загрява по-малко и това също допринася за по-малки енергийни загуби при днижението ѝ. А малката гума ще се смачква по-често (при еднаква скорост с голямата) и затова и повече ще се загрява !!!!!.

 14. Tonchev
  22 Jan 13
  12:06 am

  Атанас – когато човек кара колело, по равно или по баир, няма нищо безплатно. Той с мускули върти педалите. Негоните мускули се свиват и отпускат непрекъснато (вършат работа да въртят педали). Затова те имат нужда от енергия, която се доставя енергоносители с кръвта до тях едновременно с кислорода за гореното им. С други думи – тази енергия е за сметка на натрупани енергоносители в тялото или пряк резултат от хранене в момента на въртенето (или комбинация от двете) и съответно дишане, за да има кислород в кръвта.

 15. Tonchev
  22 Jan 13
  12:19 am

  Круме – всяко смачкване и изправяне, даже и на гума, има страшно много общо с триенето в самата гума и резултат нагряването ѝ.
  колкотоса по-големи гумите по-бвано ще се загряват при една и съща скорст и равни други условия – И това също е причина колите да ги хравят с все по-големи гуми.
  А джантите изпреварват с големината гумите и така гумите стават по-ниско профилни
  от това има две ползи
  1. по-млако се дефоррита странимно и колата е по-стабилна в завои
  2. по-малко се деформират радиално и са позмалки загубите при звижението

  Това са елеменнтарни истини и всеки автомобилен проектант ги занае, както всеки колоездач знае, че с по големи и по-напомпени гуми по-леко се кара велосипед. И защото напомпените гуми по-малко се смачкват – съответно имат по-ниски закуби при движение.
  и затова тази електрическа платформа е с големи гуми
  виж видео
  http://greenclips.eu/bg/electric-cars/electronic-differential-of-an-electric-car-with-no-transmission/126/

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>