GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Първа по рода си пасивна къща с биофасада се изгражда в Хамбург

November 10, 2012


image via eVolo

В Хамбург, Германия,  започва строителство на енергийно неутрална къща – наречена BIQ, която ще използва микроводорасли за производство на необходимата и енергия. Според информация от Evolo този проект ще бъде първият реален тест за нова фасадна система, която използва микроводораслите едновременно като източник на енергия и на засенчване за сградата. Проектът трябва да бъде завършен през 2013 г., когато Хамбург ще бъде домакин на International Building Exhibition (IBA) и една от демонстрираните строителни новости на изложението ще бъде именно Био-адаптивната фасада.

Адаптирането на фасадата използва свойството на зелените микроводорасли да се развиват активно при ярка светлина, като по този начин я предпазва от изключителна яркост и прегряване. Като се размножават активно, микроводораслите блокират директната слънчева светлина, като я трансформират в мека, зелена, дифузна светлина.

Самите водоросли след това ще се отделят в специален биореактор, чрез който ще се получава енергия. Ще се използва и затоплената от слънцето вода във фасадните панели за добив на електроенергия.

По този начин фотосинтезата ще осигурява динамичен отговор на сградата спрямо количеството слънчево греене и едновременно с това чиста енергия. Фасадните компоненти за BIQ house ще бъдат произведени от немската компания Colt International, на базата на разработената концепция и дизайн на биореакторите от водещата международна дизайнерска компания Arup, съвместно с немската SSC Strategic Science Consult. Самата BIQ house е проектирана за изложението IBA от австрийската компания Splitterwerk Architects, базирана в Грац.


image via eVolo

Този проект е супер „зелен“ и супер иновативен дори за Германия, която вече покрива 10% от енергийните си нужното и електричество със соларна енергия. Проектът ще спомогне за разработването на стандартите за нискоенергийни пасивни къщи.

„Използването на биохимични процеси за осигуряване на адаптивно засенчване е наистина иновативно и устойчиво решение – казва Jan Wurm, лидер на изследователския екип нна Arup Europe – страхотно е да видим как работи в реални условия. Освен че генерира чиста енергия и осигурява сянка в слънчеви дни, адаптивната фасада е визуално атрактивна и ще даде нови възможности на архитектите и собствениците на сгради.“

BIQ house трябва да бъде завършена през март 2013 г., когато учените, инженерите и строителите, които ще посетят International Building Exhibition в Хамбург, ще имат възможност да видят с очите си това зелено „чудо“, както и системите, които стоят зад него.

По материали от: sustainablecitiescollective.com

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Архитектура, зелени водорасли, зелени сгради, микроводорасли, пасивни къщи, чиста енергия

 1. Киров
  07 Dec 12
  9:55 pm

  А как ли ще се вижда навън? Иначе е интересно. За зимата?

 2. Tonchev
  08 Dec 12
  12:12 am

  С перископи

 3. Атанас
  08 Dec 12
  10:24 am

  Водорасли на фасади е пресилено но около ТЕЦ – http://greentech-bg.net/?p=1748#more-1748 ставащи за фураж и биогориво и монсанто не са шарани – http://greentech-bg.net/?p=7438 и във България още 1964год. са правени опити.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>