GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

В САЩ затварят ядрена централа по икономически причини

October 23, 2012

Бъдещето на ядрената/атомна енергетика става все по-мрачно и безперспективно. В Съединетите щати електроенергийният оператор Dominion Resources обяви вчера, че затваря по икономически причини своята ядрена централа Kewaunee в Wisconsin през 2013 година. Причината за това решение са ниските цени на електроенергията в резултат на слабото потребление в Средния Запад на САЩ, както и липсата на пазари.
Ядрената централа Kewaunee разполага с един реактор с мощност от 556 MW и е започнала работа през 1974 година. През 2011 г. Nuclear Regulatory Commission (ядреният регулатор на Съединените щати) удължи лиценза на централата за още 20 години – до 2033 г.

Значителното нарастване на дела на природния газ на енергийния пазар в САЩ доведе до историческо понижаване на цените в електроенергийния сектор. Решението за затварянето на централата Kewaunee е показателно за ниската конкурентност на ядрения сектор в Средния Запад. Това е първото решение за затваряне на ядрена централа поради дългосрочното понижаване на цените и намалялото търсене на електроенергия.

Само преди дни в Литва хората казаха категоричено „НЕ“ на изграждането на нова ядрена централа на референдум и се присъединиха към далновидните германци, швейцарци, италианци, австрийци и гражданите на Квебек!

Ами това е – започна се…Ядрената енергетика се запъти натам където и е мястото – в историята!

В същото време българските политици си играят с нервите и бъдещето ни, обсъждайки фундаментален въпрос като атомна ли е ядрената енергетика или обратно. Скудоумните и сервилни медии, удобно за енергийната мафия, се опитват да оставят дебата по темата на това ниво. В никакъв случай не можем да очакваме от тях задълбочен разговор по същество, още по-малко актуална информация.

По материали от: fitchratings

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: АЕЦ, ядрена енергетика

 1. Ядрената енергетика има бъдеще с реакори които използват торий за гориво.
  http://www.youtube.com/watch?v=uK367T7h6ZY

 2. dmtk
  23 Oct 12
  10:05 am

  Да ама работещи АЕЦи с реактори на торий няма, както няма и разработени прототипи на реактори на торий. Така, че ще има най-рано след 20 години и то ако всмучат някойто десетки милиарда от парите на данъкоплатците за рисърч.

 3. В миналото е имало прототипи и са работили с години. Потърсете по-дълги лекции в Гугъл. Няколко милярда на световен мащаб са жълти стотинки. Ако БГ сега инвестира 100 милиона след 10 години можем да имаме супер евтин ток, а до 10 години Козлодуй ще ни свърши работа.

 4. Tonchev
  23 Oct 12
  10:59 am

  нече няма по-евтина природосъобразна енергетика от зелената
  вижте числови аргументи

  http://econews.bg/news/3/940.html

 5. Тончев изгледа ли клипчето. от тория се изкарва 200 пъти повече енергия отколкото от урана в класическия АЕЦ. Риска е НУЛА. вредните отпадъци са 100 пъти по-малко. Реакторите могат да бъдат много малки (1 м диаметър на ядрото на реактора) което означава че ще може да има за всеки квартал отделен реактор ако искаш децентрализация или голям реактор тип Козлодуй. 5000 тона тории стигат за енергиините нужди на цялата земя за 2009. … Абе гледаи клипчето от предишния ми пост, ако не знаеш англииски помоли някой да ти го преведе.

  Този тип реактори могат евентуално да намалят цената на тока 10-100 пъти :о

 6. dmtk
  23 Oct 12
  12:55 pm

  За да бъде пуснат един нов тип реактор, независимо какъв вид и тип, и за да бъде лицензиран от MAE минават поне 10 години дори и ако беше съвсем съвсем готов.

  А притоплените ториумни реактори, които никой не е строил от десетилетия, трябва да бъдат преработени изоснови.

  И тези реактори НЯМА да намалят цената на тока, защото той ПАК ще трябва да ми бъде доставен до къщата. Вижте си сметката за тока – 30% е производство, останалите са доставки, снабдяване, ДДС и т.н. и т.н.

  Единствения евтин ток е този, който не съм ползвал, – ефективност и този, който сам съм си произвел ,- фотоволтаици на покрива.

  Останалото са просотии.

 7. Ако реакторите са малки, евтини и безопасни ще може да са ти в квартала и таксата за пренос да е много малка. Плюс ако са малки и евтини може да има реална конкуренция. Да имаш 5 възможни доставчика на ток и да си избираш както сега правиш с интернет и телевизия. Това че отдавна не са строени и трябва да се преработят е вярно, но при перспективата за огромни печалби очаквам да се налеят много пари проучвания. Съвсем реалистично е след 15 години да имаме първото масово производство и след още 5 това да е единствения вид новопостроени електроцентрали.

 8. Joro
  23 Oct 12
  3:37 pm

  Ивайло Иванов
  23 Oct 12
  1:28 pm
  Ако реакторите са малки, евтини и безопасни ще може да са ти в квартала и таксата за пренос да е много малка.

  Ти такова виждал ли си? Звучи като оксиморон. Иначе да има – знам за стопилкови и всякакви малки реактори само за отопление, или греещи термоелектрически преобразуватели /куриозит се захранва с нещо подобно но май е плутоний/ за еднократна употреба, но ако нещо е лесно преносимо и разпространено, нали се сещаш и че лесно ще се открадне? Ще съществувуа потеньциална опасност да се открадне от терористи.
  Останалите мерки по охрана и проследване /с нужните лицензионни и разрешителни и съгласувателни / одобрителни такси такси/ ще направят нещото скъпо, та чак неприложимо.

 9. Това че технологията позволява да са малки не означава да има реактор на всяка къща. Може да е по един на град или община. Хиляди километри далекопроводи може да се махнат и да не се подържат. Сега високата такса пренос е заради държавно гарантирания монолоп на енергоразпределителните дружества + социалните закони таксите да се разпределят пропорционално между потребителите. Ако аз направя 10 завода точно до новия ториев реактор при свободен пазар може такста пренос да е нищожна. А таксата пренос на вилата ми в планината да е огромна.
  Принципно всички тези социалистически глупости за разпределяне на икономическия товар между всички много спъват прогреса. Било то в държавното здравно осигуряване, пенсионно осигуряване, такси за ток и вода и т.н.
  Тази осреднена цена между ТЕЦ, АЕЦ, ВЕИ само позволява на частните тецове да надуват цените като подкупват ДКВЕР.
  Ако има енергиина борса тогава жената от АЕЦ Козлодуи ще скочи на нивото на ТЕЦ. но заради конкуренцията цената на ТЕЦ ще спадне и в дългосрчен план българите ще са много по-добре.

 10. dmtk
  23 Oct 12
  4:22 pm

  Ивайло Иванов

  Колега – размечтахте се.

  Няма да стане, защото колкото и да са безопасни на теория тези реактори при зла умисъл – да се чете терористи – всеки такъв мини реактор се превръща в мръсна бомба за нула време.

  Прочее – на три четвърти от света НЯМА да им дадат каквато и да е ядрена технология, пак по горните причини, т.е. торумните реактори са като останалите реактори – маргинална технология с ограничено приложение.

  Въпрос: Какво ще видят първо в Сомалия, Афганистан, Буркина Фасо и т.н. Фотоволтаици и ВЕИ или торумни реактори?

 11. Tonchev
  23 Oct 12
  4:53 pm

  Ако наистина реакторите на торий са много евтини е по-вероятно да ги забранят. В пазараната икономика фирмите и властта нямат нужда от евтин ток. Ако можеш сам да си направиш реактор и да добиваш торий и ако ти разрешат – слагай реактора в килера и живей.

  Но ако не можеш – сега прави си ток и топло по друг начин – примерно водородна когенерация от оборотна вода (без пари) и ток от ВЕИ (безплатен източник)
  Виж електролизен водороден генератор на видео:
  http://www.youtube.com/watch?v=2CgxaABuc2A&list=UUM04QgZ5SrIa93ASKNLZEog&index=1&feature=plcp

 12. Коректно е да се спомене, че въпросното „нарастване на дела на природния газ“ се дължи главно на бума на шистовия газ.

 13. Tonchev
  23 Oct 12
  6:45 pm

  да се добива шистов газ по опасни за здравето и природата начини е престъпление и то ще продължава, защото има далавера.
  Но, ако се прави водороден газ от вода има поне две ползи – добивът е безплатен, защото водата е оборотна и става с безплатен енергоизточник от ВЕИ. Освен това „пепелта“ от горенето на водорода е вода, а „пушекът“ е водна пара
  Това е евтино и безопасно и затова не се прави масово
  А водородът може да движи и елколи с горивни клетки
  вижте как
  http://greenclips.eu/bg/patented-vehicle-solutions/how-to-increase-efficiency-of-motor-cars/461/

 14. Попов
  23 Oct 12
  9:05 pm

  @Ивайло Иванов, така е, социализмът не прощава и убива всяка инициатива чрез монопол и непукизъм. Например, вчера пътувах с БДЖ. Цената на билета Владая – Горна Баня е същата като цената Владая – Централна гара, а растоянието е два пъти по-малко (или два пъти по голямо, ако вземем за база Владая – Горна Баня). Значи за 5 км и за 10 км БДЖ ми взема една и съща сума (1,30 лв). Е?

 15. Tonchev
  24 Oct 12
  6:52 pm

  то и единият реактор на АЕЦ Козлодуй спря аварийно вчера, ама все едно е станала дребна работа. Точно така започна и катастрофата във Фукушима.
  Не забравяйте, че ЯЕЦ не са котлони с копче пусни-спри. И тук е проблемът – пускането не е трудно, ама спирането …….
  а и са скъпи
  виж още на
  http://econews.bg/news/3/940.html

 16. крум
  28 Oct 12
  11:24 pm

  Спря реактора в козлодуй заради механична повреда извън реактора, ама на тончев нали му изнася да криви всичко…Пък във Фукушима аварията няма нищо общо с най-силното земетресение в съвременната история и последвалото го цунами – неее заради счупена трубина стана. Абе тончев, понякога съвсем започваш да губиш връзка с реалността.
  Колкото и да се пенявите истината е друга – затварят маломощен и скъп за експлоатация реактор в средата на нищото, защото вече няма какво да захранва и е неизгодно да се строят хиляди километри далекопровди за да пренесат тия никакви 500 мегавата. Ама четете като дявола евангелието.

 17. Tonchev
  29 Oct 12
  12:07 am

  добре е АЕЦ да не гърмят при земетресение, ако ще и да е „най-силното в съвременната история“. защото нито едно земетресение в цялата история не е затрило цинилизацията на планетата, какното и да е била. Но една катастрафална авария на АЕЦ е е по-страшна и от най-страштото земетресение в най-големия обхват на историята и с неабратими последици за живота на планетата-.
  затова е добре да се развива децентразираната енергетика
  примерно така
  https://www.youtube.com/watch?v=DEo5mIeG_qw&feature=plcp

 18. инж.Николай Л. Ангелов
  30 Oct 12
  8:09 pm

  Аварията в АЕЦ „Фукушима“ определено се дължи на архитектурна грешка още при
  самото проектиране на централата. Ако сте гледали документалния филм за процеса на аварията в тази АЕЦ, ще си спомните, че помещенията на всички дизелгенератори, подаващи резервно захранване към помпите за охлаждащата вода на реакторите са били наводнени от вълните „Цунами“. Грешката е още в проектирането на централата. Ако тези помещения бяха разположени на по-висока кота и на по-недостъпно за вълна Цунами място, аварията щеше да бъде овладяна.

 19. Tonchev
  31 Oct 12
  12:19 am

  да ,така е Ангелов, но са избрали по-евтино решение, за да печелят, а масата им плаща печалбите.
  Крайно време е да се ориентираме къв децентрализацията на енергетикта – още повече, че могат се вземат и Евросубсидии за това

  http://tonchev.net/bg/smart-grid/off-grid-zero-energy-house-with-solar-modules-boosted-by-light-reflectors/676/

 20. Севдалина Пеева
  02 Nov 12
  11:15 pm

  „Обичаме театър, но не искаме демокрацията в България да е постановка. Искаме информиран избор и справедливост за предстоящия референдум!

  * Информационното затъмнение относно ядрената енергетика е драма;
  * Щетите от ядрените централи са трагедия;
  * Поведението и аргументите на ядрените лобисти са фарс.

  Да скъсаме конците на марионетките в този куклен театър!

  Писна ни да гледаме руския балет и да играем казачок.
  Преди Путин да дойде в България и да направи поредния моноспектакъл.

  Да изиграем своята – БЪЛГАРСКАТА – роля!

  Германия, Италия, Австрия, Швейцария, Япония, Литва и други държави вече казаха ‘НЕ’ на въпроса за изграждане на нови ядрени централи.
  Да се качим и ние в ложата на отговорните държави!

  Заповядайте в понеделник, от 12.00 до 14.00 ч. пред Народния театър ‘Иван Вазов’ в София!“

  Организатори: ПП „Зелените“, Българска АнтиЯдрена коалиция
  http://www.facebook.com/events/294065000694002/

 21. Атанас
  04 Nov 12
  6:50 pm

  Хубав филм http://www.dokumentalni.com/?p=2138
  Хората са неуки с факта ,че ще има референдум.
  Според мен трябва да се обяснява на хората защо АЕЦ е вредна от юредическа,икономическа и екологична гледна точка защото се лъжат ,че тока ще е евтин.
  Юредически има международно споразумение при което ако стане авария а АЕЦ ще плащат гражданите/данъкоплатци/ – до правнуци.
  Икономически при 200млн.лв.чиста печалба на “Козлодуй“ се изчислява за колко време ще се изплати нова АЕЦ – при 20.000.000.000млрд.лв. за Белене след 100год. се изплаща инвестицията при цени като Козлодуй т.е. може за 25год. да се изплати ако се увеличи изкупната цена 4-пъти – просто казано 25год. тока от Белене трябва да се изкупува на 0,18лв. т.е. като от ветрогенераторите но инвестицията за ветрогенераторите са 3-4 по-малко.

 22. Атанас
  04 Nov 12
  7:13 pm

  Енергетиката е много сериозна тема и се интересувам отдавна по тази тема ,и тъй като е дълго ще сложа – http://darikfinance.bg/novini/84303#comments къде съм писал.
  За нефта е много страшно защото расте потреблението в Китай и Индия.
  В САЩ са късметлии защото около 60% от световните залежи на шистов газ е там на дълбочина до 2,5км. в пустинни райони.
  Трябва да се знае ,че след 2км. дълбочина добива на шистов газ скача двойно на всеки следващ километър.
  И се радвам ,че ЕС забрани добива на шистов газ за 27-те държави.

 23. Атанас
  04 Nov 12
  7:32 pm

  Остана съхранението на отработеното ядрено гориво от АЕЦ в САЩ го правиха на бомби и ги изсипаха в Югославия около 200 тона бомби при факта ,че в САЩ /частна клиника/ се лекуваха войници-ветерани от Ирак/1991г./ с обеднен уран в кръвта от такива бомби.
  Как мислят в САЩ – дали са пари за направата на тези бомби и тъй като имат срок на годност вместо да дават пари за сваляне от въоръжение просто ги изсипват някъде като “мир-творци“.
  Сега ядрен самолетоносач който трябва да се бракува до края на 2012год. се изпраща в Иран – http://www.youtube.com/watch?v=9T2igt6Ei1s&feature=related

 24. Tonchev
  04 Nov 12
  8:00 pm

  Не забравяйте, че Я/AЕЦ не са котлони с копче „пусни-спри“. И тук е проблемът – пускането не е трудно, ама спирането …….
  а и са скъпи
  виж още на
  http://econews.bg/news/3/940.html

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>