GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Как правилният избор на уреди може да намали сметките ни

October 27, 2012

Във времето на непрекъснати технически иновации, вероятно не отдавате особено значение на това дали телевизори с един и същ размер и от един тип биха консумирали еднакво количество енергия. А би трябвало. Най-икономичните – LED-телевизорите – консумират средно около 20-25% по-малко електроенергия в сравнение с LCD и плазмените телевизори. Но това съвсем не разкрива пълната картина – ако вземем средния размер телевизор, продаван през 2012 (в САЩ) – 37-инча – се появява разлика от 400% в ефективността на най-икономичния и най-неикономичния модел с този размер. Само в Съединените щати се продават приблизително 40 милиона нови телевизора годишно. Това означава потенциални спестявания в размер на 11,2 милиарда киловатчаса електроенергия или 1,34 милиарда долара по-малко разходи годишно, ако бъдат избирани най-икономичните модели.

11.2 милиарда киловатчаса се равнява на потреблението на 996 454 американски домакинства (като се вземе средната консумация). Или ако използваме друго сравнение – да бъде спестена толкова електроенергия, означава да бъдат изключени напълно от мрежата Бостън и Сан Франциско. За да илюстрираме спестените въглеродни емисии, пък можем да сравним тази икономия със спирането на 1,5 милиона автомобила.

Ето защо Enervee създават рейтингова скала Enervee Score – от 0 до 100 (най-икономичен модел) за сравняване на енергийната ефективност на различните модели и марки телевизори спрямо различния размер на екраните им. Това означава, че когато потребителят избира нов телевизор, той може да направи преценка как да спести разходи от сметки при използването на уреда, без да прави жертви по отношение на размера или други характеристики.

На сайта на Enervee има калкулатор, с чиято помощ всеки може да сравни колко икономичен е неговият телевизор – “Score my TV” за телевизори, произведени след 1990 г. спрямо средните показатели на телевизорите, които се продават в момента на пазара.

За сега има разработена рейтингова скала само за телевизори, но компанията планира до края на годината да разработи такива за още 20 от най-използваните електронни устройства и електроуреди. Подмяната на неикономичните модели може да доведе до спестявания в размер на милиарди долари (а защо не и левове?).  Например при хладилниците разходите за 5 години са средно 300$, но за някои модели достигат 1800.

А ето и илюстрация какво означава рейтинговата скала и как тя отразява разходите, произтичащи от ползването на даден продукт според неговия Enervee-рейтинг: според времето на използване и цената на електричеството разходите, които генерира един и същ телевизор за 5 годишен период:
8 часа на ден,Maui (вторият по големина остров на Хаваите) – 2 350 $,
3 часа на ден, Tacoma, щата Вашингтон – 160 $.

По материали от: Clean Technica

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Енергийна ефективност

 1. Tomasz
  28 Oct 12
  10:00 pm

  Разочароващо е колко заблуждаващо е направена “Score my TV” търсачката (само по вид и година преценява колко ми консумира телевизора).

  Като цяло ми препоръча 3-5 пъти по-скъпи телевизори консумиращи 2-3 пъти повече енергия.

  То бива бива лакомия, ама това е направо смешно 😀

 2. крум
  28 Oct 12
  11:14 pm

  Смешна работа просто.

 3. Tonchev
  29 Oct 12
  12:00 am

  без никакво съмнение уредите следва да са икономични, ама и ток в къщи да си правим е още по-добре
  Примерно така
  https://www.youtube.com/watch?v=LCozp3QO43s&feature=plcp

 4. Попов
  30 Oct 12
  7:03 pm

  Моят телевизор е на 18 години и не смятам да го сменям докато върви. 😉

 5. Атанас
  30 Oct 12
  8:15 pm

  Хората нямат пари за такива неща и принципно LED-телевизорите консумират по-малко но цената е важното.
  Истината е ,че всичкото улично нощно осветление и рекламни надписи и т.н. трябва да се заменят с диодно осветление ,и отделно в САЩ вече се монтират такива лампи с фотоволтаик отгоре и акумулатор за 72-часа автономност.
  Няма как да си сложа в тоалетната в къщи диоди за 50лв. при факта ,че се ползва малко и отделно вкл.-изкл. скъсява живота на диодите.
  Номера е да се намери точното предназначение на нещата.

 6. ВЪЗМУТЕН ОТ СТАТИЯТА
  30 Oct 12
  9:19 pm

  КАТО ЗНАМ, ЧЕ 300 МИЛИОНА АМЕРИКАНЦИ ПОТРЕБЯВАТ 50 ПРОЦЕНТА ОТ СВЕТОВНИТЕ РЕСУРСИ А ВИЕ НИ СЪВЕТВАТЕ КАК ДА СПЕСТЯВАМЕ-МНОГО ИЗВРАТЕНО, НЕ МИСЛИТЕ ЛИ.

 7. крум
  30 Oct 12
  10:25 pm

  Ако мислиш, че на някой му пука какво можеш да си позволиш си в дълбока заблуда. България не е пазар и на никой не му дреме за възможностите на българския потрбител. Така че цената няма особено значение. Значение имат продажбите и понеже е модерно едно нещо да бъде наричано зелено, то това се прави без оглед на истината. Като например цитираните от теб лампи, които са всичко друго, но не и екологични.
  Отделно, добра светодиодна лампа струва повече от 50 лева, а включването и изключването не се отразява по никакъв начин на диодите.

 8. Tonchev
  31 Oct 12
  12:11 am

  Без съмнение диодните лампи са най-доброто енергоикономично решение, засега – но все още са скъпи. Така беше преди десетина години и с енергоикономичните, както неправилно ги наричат.

  Сега, обаче има Евросубсидии. Ако на една фабрика сложиш икономични светодиоди ,захранвани от фотоволтаици, както казва Ататас, то можеш всичко да ги купиш с висока субсидия. А ако вкараш и иновация – още по.висока субсидия
  виж как
  http://www.starton.biz/innovations/health-innovations-medical-system-based-on-artificial-intellect/114/?lang=bg

 9. Tonchev
  31 Oct 12
  12:15 am

  моят телевизор е на повече от 35 години, ама от 30 години не го гледам . От това по-икономично и по-полезно решение няма !!!!!!!!!!!!!!.

 10. инж.Николай Л. Ангелов
  31 Oct 12
  10:05 am

  Относно икономиите, свързани с лишения, не бих ги препоръчал на никого.
  Нашият велик актьор Тодор Колев беше казал в един от филмите си:
  „Икономията е майка на Мизерията…“
  Или с други думи – „Човек трябва да се бори да живее по-добре, а не по-зле.“

 11. Tonchev
  31 Oct 12
  4:48 pm

  Да живееш по-добре не означава, че не следва да мислиш за здравето и околната среда. Всяка неразумна висока консумация на електричество сега типично води до по-голямо замърсяване на природата.
  Затова изходът е ВЕИ, но децентрализирано
  например така

  http://tonchev.net/bg/%D1%81%D1%83%D0%B1%D1%81%D0%B8%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B8/synergy-of-noise-protection-and-power-generation-by-solar-pv-modules-and-low-noise-bird-friendly-vertical-axis-jet-blade-wind-turbines/687/

 12. Tonchev
  31 Oct 12
  4:51 pm

  всяко неразумно харчене на горива в транспорта води до по-голямо замърсяване на природата.

  изходът е в транспорт на ВЕИ – например така

  http://tonchev.net/bg/smart-grid/master-controller-for-rope-way-driving-technology/679/

 13. Попов
  31 Oct 12
  9:47 pm

  Тончев, случайно да познаваш проф. Георги Стойчев? 🙂

 14. Tonchev
  31 Oct 12
  11:39 pm

  не си спомням, но името съм чувал, но пък е доста разпространено ………

  По темата – енергийната ефективност при консума;цията на енергията е пасивен подход към енергетикта. Без да го изключвам, смятам, че ударението следва да падне върху активния, защото в света енергийната бедност расте по-бързо от гладните и жадните.
  А тези работи са неразривно свързани.
  Затова най-лесно и просто е да се изполоват местни ВЕИ.
  Виж един БГ патент за това:
  http://greenclips.eu/bg/solar-energy/patented-solar-powered-pumping-system/239/

 15. Попов
  01 Nov 12
  8:13 pm

  Телевизия „Bulgaria on air“ тази вечер в 21:00 ч.
  Малко ми прилича не тебе, Тончев. 🙂

 16. Попов
  01 Nov 12
  9:06 pm

  Грешка, не е това предаването, Тончев. А бе вчера имаше някакво предаване по „Bulgaria on air“ за енергетика и интересно защо те бяха кръстили с това име. 🙂

 17. Tonchev
  02 Nov 12
  12:30 am

  Май скоро давах интервю и за тази телевизия. Нещо за патенти в енергетиката ме питаха, но понеже нямам телевизор, не се интересувам ….

  Виж видеоканал с повече теми по ВЕИ енергетика:
  http://greenclips.eu

 18. Попов
  02 Nov 12
  6:10 pm

  Предаването се казва „Бизнес знаци“, върви в момента на писането на това съобщение, но го излъчват и в други часове.
  Тончев, само защо са те кръстили ли проф. Стойчев, не разбрах. 😉

 19. Tonchev
  02 Nov 12
  6:34 pm

  не знам и няма как да разбера, защото нямам телевизор – но имената фонетично са близки – може да е грешка на журналист

  Виж много стотици мои неща на долния видеоканал:

  https://www.youtube.com/user/miscbeep?feature=watch

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>