GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Ураганът Санди показа предимствата на ВЕИ-инсталациите

November 4, 2012

Санди, разрушителната буря, която връхлетя източното крайбрежие на САЩ и Карибите, напомни отново, че вятърът и слънцето са безопасни източници на енергия, нещо, което сме склонни да подценяваме преди природните катаклизми да блокират традиционните енергийни мрежи.
За разлика от въглищните и газовите централи те не се нуждаят от логистично осигуряване на горива. И няма опасност от радиационно замърсяване като във Фукушима Даичи след земетресението, последвано от цунами миналата година в Япония.

Слънчевите и вятърните инсталации не бяха предмет на публични притеснения през изтеклата седмица, за разлика от ТЕЦ-овете и ядрените централи – три от тях – в New Jersey и New York – бяха изключени. Мирисът на природен газ в наводнените райони привличаше вниманието на тези, които осъзнаваха опасността.

Тук се откроява голямата разлика между алтернативната/възобновяемата енергия и конвенционалната – вятърът и слънцето се впрягат в прости системи, които са предразположени да създават много по-малко проблеми.

Прост дизайн, просто опериране

„На първо място, вятърните и слънчевите централи не се нуждаят от външен източник на енергия за своята работа или за охлаждане на реакторите – изтъква John Kourtoff, президент и CEO на базираната в Торонто компания Trillium Power Wind – Централите не се нуждаят от газ, петрол или въглища, които да бъдат добити от земните недра, преработени, пренесени/транспортирани за използване за добив на енергия.“

„На второ място те имитират природата в своя дизайн, така че са по-устойчиви и устояват на природни бедствия по-добре.“ – добавя Kourtoff. Той припомня още, че миналата година в опустошената от цунами Япония офшорните вятърни централи не понесоха щети.

„Ако загубите една перка на вятърна турбина, това не блокира цялата вятърна централа. Точно както цветето няма да загине, ако бъде откъснато едно листенце от него. Но за сложни индустриални системи като ТЕЦ и АЕЦ излизането от строя на минимална част от системата налага да бъде спряно цялото съоръжение.“

“Ако мълния удари един панел в соларната централа, той излиза от строя, но не и цялата централа. Защото соларната централа работи на клетъчен модел. Дори една клетка да е непродуктивна, останалите клетки продължават да оперират.“

Kourtoff нарича ядрените и топлоцентралите технологии от индустриалната ера, докато последните вятърни и соларни системи – “Renewables 2.0”, тъй като техният дизайн е станал по-опростен, с по-малък брой движещи се части и по-голяма ефективност.

“Защо хората купуват продуктите на Apple? Заради простотата на техния дизайн. Хората намират красота в простотата, в природата. Нима сте чули някой да казва: „Виж каква красива ядрена централа?“ Но отражението на грациозно въртящите се перки на вятърна турбина във водата изглежда толкова красиво!“ – смята още Kourtoff.

Простотата означава практичност

“Когато говорим за възобновими енергийни технологии, те със сигурност спомагат за възстановяване на мрежата след природни бедствия като урагана Санди.“ – казва Carol Murphy, изпълнителен директор на Alliance for Clean Energy – New York. “За ядрените централи са необходими седмици, дори месеци, за да започнат отново да подават електричество към мрежата. Вятърните и слънчевите мощности възстановяват своята работа много по-бързо.“

Как ВЕИ-централите понесоха бурята?

По предварителни оценки, ВЕИ-инсталациите са понесли изключително добре урагана Санди. ISO New England досега няма получени доклади за щети на вятърни или соларни централи. Iberdrola Renewables, която има вятърни централи в Massachusetts, New Hampshire, New York и Pennsylvania, докладва за незначителни проблеми.

“Ние наблюдавахме ситуацията и изключихме централите като предпазна мярка за оборудването. Инспекциите след преминаване на бурята показват минимални щети. Ние сме изключително доволни от нашите екипи и състоянието на централите при това изключително бедствие.“ – казва Jan Johnson, директор по комуникациите на Iberdrola Renewables.

Long Island понесе най-тежките щети, като повечето от 1,1 милиона абонати останаха без електрозахранване. В същото време 32-мегаватовата фотоволтаична централа тук се представи доста добре. Нищо катастрофално не се е случило според Matt Hartwig, говорител на BP Alternative Energy, оператор на централата.

New York, Connecticut и други райони, които бяха ударени лошо от урагана Санди, са на различен етап от разработване на техните дългосрочни енергийни планове. Предстои да се разбере дали уроците от Санди и представянето на ВЕИ-инсталациите ще дадат своето отражение при публичното им обсъждане.

По материали от: renewableenergyworld

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: АЕЦ, ВЕИ, възобновима енергия, енергия от ВЕИ, ТЕЦ, ядрена енергия

 1. nicee :))

 2. Tonchev
  06 Nov 12
  2:52 pm

  Възъбновямите енергийни източници са безплатни, екологични и неизчерпаеми – затова твърде много хора и фирми могат да се възплозват от тях. Това се поощрява и със здрави Евросубсидии – стотици милиони евра до 2013 г.

  Виж как
  http://www.starton.biz/innovations/health-innovations-medical-system-based-on-artificial-intellect/114/?lang=bg

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>