GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

По-ефективни фотоволтаични клетки за покривите на високите сгради

October 15, 2008

Младата американска компания със звучното име „Solyndra“ е разработила принципно нова концепция за фотоволтаичните клетки. За разлика от конвенционалните клетки, които са плоски и чувствителният слой е нанесен върху едната страна, новите фотоволтаични клетки са изработени с цилиндрична форма, като чувствителна е цялата повърхност на цилиндъра. Тази конструкция позволява на клетката да улавя по-ефективно обкръжаващата ни светлина. Самата фотоволтаична клетка представлява стъклен цилиндър, като светлочувствителният слой е нанесен върху вътрешната повърхност на цилиндъра и представлява съединение от Медно-индиево-галиев диселенид (CIGS). Поради факта,че този полупроводник е неустойчив към влага, цилиндърът е затворен херметично с метални „тапи“, като преди това се отстранява всякаква влага отвътре.

Принципът на работа е прост – знаем, че окръжаващата ни светлина бива три вида – пряка, отразена и разсеяна (наречена още дифузна). Цилиндричната форма позволява улавянето на другите два вида – дифузна (в по-малка степен тя се улавя и от плоските колектори) и отразена (която обикновено не се улавя). Така оформени новите фотоволтаични клетки могат да се групират в покривни панели, като между тях се оставя разстояние с цел по-ефективна работа на системата.

Към предимствата освен високата ефективност могат да се добавят още и по-лесния монтаж (и демонтаж при нужда), по-високата устойчивост на вятър в сравнение с конвенционалните панели (продуктът е сертифициран, че може да се използва при вятър със скорост 208 км/ч), на град (отново заради формата), подобрява се охлаждането на елементите. Като за накрая бих добавил, че експлоатационният живот на такова съоръжение е двадесет и пет години. А ако се сетят (аз не вярвам че не са, просто не е упоменато) да поставят във вътрешността на цилиндрите топлинни тръбички или тръби, в които да циркулира някакъв флуид (може и вода), би се получил комбиниран панел – фотоволтаичен и отоплителен. Вероятно цената ще се повиши малко, но определено ще си струва. Подобна конструкция може да се ползва и за насочващи се слънчеви батерии (концентратори), с цилиндричен отражател.. Възможностите са много.

А недостатъци вероятно също ще има, но те се установяват с течение на времето. Факт е, че към момента  предимствата са видимо повече, а и продуктът е получил сертификати, според които може да бъде използван в Северна Америка и в много други страни, което вероятно означава, че са покрити изискванията за безопасност и опазване на околната среда.

Теми: енергия от слънцето, ефективност, сгради, слънчева енергия, фотоволтаици, фотоволтаични панели

 1. Може ли някой да ми даде линк към описание на соларна система за електроснабдяване на къща, и какво точно представляват соларните панели като изработка(от какво са направени и как), на български, че спешно ми трябва.

 2. Joro
  19 Oct 08
  10:45 am

  Пробвай по-долните линкове:
  http://solar.sts.bg
  http://www.sunsys.info
  http://motto-engineering.eu/
  За съжаление на на български информацията не е много, затова ти предлагам такива сайтове, но и от там има какво да се научи

  А, да – пропуснах най-важното, ти нали питаш как се правят:
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0_%D0%B1%D0%B0%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%8F

  Ами намира се все пак инфо, дано ти е полезно

 3. Joro
  19 Oct 08
  10:58 am

  @Peacekeeper,

  Пробвай с нинковете по-долу:
  http://solar.sts.bg/
  http://www.sunsys.info/
  http://motto-engineering.eu/

  Информацията на BG не е много изчерпателна, но все пак я има. А, да, ти питаше и от какво се правят, долният линк дава инфо за това.

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0_%D0%B1%D0%B0%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D

 4. Joro
  19 Oct 08
  11:09 am

  Виж в Гугъла и BG Wikipedia, че не можах да кача линкове.

 5. sevdalina
  19 Oct 08
  4:11 pm
 6. Dimitry
  25 Apr 09
  5:36 pm

  Ещё один сайт по солнечным панелям http://www.mysolarpower.org/articles/home-solar-panels/

 7. George Kanev
  02 Jul 09
  12:08 pm

  Недостатък на цилиндричните слънчеви панели е нееднаквото електронатоварване на отделните и последователно свързани слънчеви клетки, което намалява ефективността на целия панел и води до претоварване на тези клетки, които са изложени на по-силна слънчева радиация в сравнение с тези в по-сенчесто положение.

 8. Tonchev
  22 Feb 10
  11:26 am

  Дифузната светлина се улавя, по-добре или по-зеле, от всички видове фотоволтаици, Но отразената светлина не се улавя, освен като дифузна след последващи разсейки и отражения. Патентована отражателна система за фотоволтаични модули и други високоефективни иновативни решения за ВЕИ вижте на http://www.b2b.bg/plusenergybuilding.html

 9. Joe Rivera
  24 Aug 11
  3:47 pm

  Такая конструкция позволяет клетке, чтобы захватить более эффективно окружающего света.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>