GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Скоро 50% от електричеството в Шотландия и Германия ще се добива от ВЕИ

November 4, 2012

Премиерът на Шотландия Alex Salmond само преди дни обяви, че новата цел на страната е до 2015 година 50% от електричеството да бъде добивано от възобновяеми източници. Шотландия вече надмина своята цел от 31% електричество от ВЕИ за 2011 година с около 4%. „Когато станах министър-председател през 2007 г. аз наследих цел Шотландия да добива 50% от своята електроенергия от ВЕИ до 2020 г. Сега ние вече знаем, че можем да постигнем много повече от това и много по-бързо.“- казва той.

По думите на премиера възобновяемата енергетика представлява „огромна икономическа възможност“. Поставянето на нова цел за развитието и означава нарастване на броя на зелените работни места, които сега са над 11 000, особено след като през миналата година се наблюдава бум на инвестиции във възобновяеми проекти на стойност 2,3 милиарда паунда.

Шотландия смята да постигне тази нова по-амибициозна цел чрез изграждане на офшорни вятърни централи, проекти за добив на енергия от приливите и морските вълни. Страната също така планира да намали емисиите на парникови газове с 42% до 2020 г.

И в Германия развитието на енергетиката от възобновяеми източници надминава прогнозите на правителството. Според висш държавен служител в рамките на следващите 10 години делът на електричеството, добивано от ВЕИ в страната ще нараства по-бързо от предвиденото и ще достигне 50%.

Настоящият бум на нови вятърни, соларни и други ВЕИ инсталации ще доведе до надвишаване на националната цел на Германия за 35% ВЕИ електричество до 2022 г. Това заяви Stephan Kohler, който оглавява правителствената агенция, която контролира националната електропреносна мрежа. „Мисля, че 50% до 2022 г. е реалистична величина – казва той още – До този момент ние ще съумеем да интергираме възобновяемите инсталации в националната електропреносна мрежа.“

По материали от: businessweek и Clean Technica

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: електрическа енергия от възобновяеми източници, енергия от вятъра, енергия от морски вълни, енергия от приливи, енергия от слънце

 1. kak 6te gi stignem hermanice ? :))

 2. Tonchev
  06 Nov 12
  2:48 pm

  В този ръст няма нищо неестествено, защото това е полритиката на паредни правителства, докато у нас все още спорим АЕЦ или ЯЕЦ или други мощни източници за централизирана енергетика със съответната яка мафия и здрава корупция.
  Очевидно е, че е добре да се ориентираме към децентрализация, и то основно с ВЕИ, защото дълго ще лапаме пушека на ТЕЦ и всички катастрофални рискове от АЕЦ

  Виж как и с Евросубсидии

  http://tonchev.net/bg/smart-grid/off-grid-zero-energy-house-with-solar-modules-boosted-by-light-reflectors/676/

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>