GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Нов рунд в битката Тесла срещу Едисон

November 21, 2012

Спорът с над 100-годишна давност, който ограничаваше използването на постояннотокови електропреносни линии с голям волтаж, се разгаря отново. Мултинационалната компания ABB обяви, че нейните инженери са проектирали и разработили хибриден постоянно токов прекъсвач, който може да прекъсне прав ток, произведен от голяма електрическа централа за не повече от 5 милисекунди. Хибриднията постояннотоков прекъсвач комбинира в себе си иновативни ултрабързи механични задвижващи механизми (actuators) и електроника, разработена от самата компания. Според ръководството на ABB техните устройства ще променят коренно „правилата на играта“ в областта на енергетиката.

Високоволтовите постояннотокови трансмисионни линии могат да пренасят електричество на дълги разстояния много по-ефективно от променливотоковите, които се използват в момента. Ето защо постояннотоковите линии се считат за необходим елемент на енергопреносната мрежа, ако към нея се включат голямо количество ВЕИ генериращи мощности с индустриални мащаби – напр. големи слънчеви централи в пустинята или вятърни ферми в морето, поради значително по-ниската цена на преноса с тях.

„Постояннотоковите мрежи ще позволят съвместното използване на инфраструктурни ресурси като далекопроводи и трансформаторни станции, които са надеждни и то по един икономически изгоден начин с минимални загуби. Новите хибридни постоянно токови прекъсвачи на ABB могат да блокират и прекъсват постоянен ток от хиляди ампери и няколкостотин хиляди волта, което е еквивалентно на консумираното електричество от 1 милион европейци.“

Следващата стъпка е да се тестват новите постояннотокови прекъсвачи на ABB в пилотни инсталации.

Малко история:

Използването на променлив ток е разработено и промотирано от Никола Тесла и Westinghouse и се налага в началото на 20-ти век в т.нар. „Война на токовете“ (“War of the Currents”) над използването на постоянен ток, което е промотирано и спонсорирано от Томас Едисон и General Electric. Променливият ток оттогава доминира в електропроводите, електрическите мрежи и сградните инсталации.

Много устройства обаче все още работят с постоянен ток – батериите; соларните панели и вятърните турбини генерират постоянен ток; при консуматорите постоянен ток използват компютрите, клетъчните телефони, светодиодните осветителни тела. Всеки от тези уреди използва трансформатор, който преобразува променливия ток в постоянен.

Според ABB много по-икономично би било да се използва една трансформаторна станция на входа на сградата, а след това всички уреди да ползват постоянен ток вътре в нея. Това би намалило загубите при преобразуване с 10-20%. С още толкова могат да се намалят загубите, ако преобразуването става на ниво квартал, а с още доста ако се пренася и използва само постоянен ток.

Но от компанията признават, че пълната подмяна на съществуващата електропреносна мрежа е непрактично решение, но е възможно да се използва захранване с постоянен ток на новоизграждани жилищни зони, както и при електрификация на селища, които досега не са били свързани с мрежата. Захранване с постоянен ток ще бъде много удачно решение за потребителите на ток от соларни или вятърни централи, тъй като ще се намалят загубите при двукратното преобразуване на тока от тях.

Илюстрация: ThinkGeek Design

По материали от: Clean Technica

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: високоволтови постояннотокови електропреносни линии, постоянен ток, променлив ток

 1. инж.Николай Л. Ангелов
  04 Dec 12
  2:14 am

  И още нещо, което е важно. Твърди се, че постояннотокова електроенергия не може да се пренася по РАЗКЛОНЕНА ПРЕНОСНА МРЕЖА . За сведение на тук коментиращите трябва да Ви кажа, ЧЕ ЗАСЕГА В СВЕТА НЯМА ПОСТРОЕНА НИТО ЕДНА ТАКАВА. Всички построени до момента в света правотокови далекопроводи (2% от всички далекопроводи) са между две точки (условно казано). Така че имайте го това в предвид, когато си мечтаете как бихте могли да използвате преноса на постояннотокова електроенергия.

 2. Tonchev
  04 Dec 12
  10:47 am

  Винаги, когато говорим за пренос на електроенергия на големи разстония, следва да знаем, че това е енергетиката на миналото – например у нас имахме електропровод на 750 kV AC, а вече две десетилетия не работи и се краде.
  Сега се избягва преноса на големи разстояния, Защото има сериозни загуби, без значение дали преносът е на AC или DC.
  Бъдещето е на децентрализираната енергетика и то с доминиращи ВЕИ
  ето как
  http://greenclips.eu/bg/smart-grid/decentralized-energy-is-our-future/130/

 3. Tonchev
  04 Dec 12
  10:54 am

  При децентрализираната енергетика фактически няма пренос – модел на Едисон. Но той не е можел да измисли централизирана енергетика с дълги токови преноси, защото след него Тесла е измислил трансформатора и AC.

  Блгодарение на двамата велики изобретатели сега ползваме и двата вида преноси – AC и DC. Но децентрализираната енерегитака (и изобщо ВЕИ енерегетиката) има проблем с енергоакумулацията
  Виж съкратена схема за енерегоакумулация на ВЕИ
  http://tonchev.net/bg/smart-grid/solar-reflective-system-with-hydrogen-energy-accumulation/689/

 4. Атанас
  04 Dec 12
  12:11 pm

  Тончев – точно за акумулация на ВЕИ говоря отдавна защото е проблем.
  Първият безопасен вариант е на таванското помещение да има голям изолиран съд за топла вода получена с 83% КПД от слънцето и служеща за къпане,пране ,и т.н. включително и за отопление ще стане.Може да има фотоволтаици захранващи малки консуматори защото е смешно за нагряваш вода за къпане и пране с ток от фотоволтаик.Отделно загубите за преобразуването на тока от прав в 220V са около 9% ,и отделно отново пак от 220 V в прав ток за електрониката и т.н. е още загуби , и смешно.
  Вторият вариант е тока от слънце да разгражда водата – акумулация но горивните клетки на водород са с 50% топлинна енергия т.е. централизирано подаване на топла вода и т.н.
  Затова мисля ,че немците http://bnt.bg/bg/news/view/62845/ekocentrala_v_germanija го правят с традиционните турбини и когато няма газ от ВЕИ просто се използва метан – просто ТЕЦ на метан и газ от ВЕИ ток за електролиза на водата.
  Ветрогенераторите са с около 40% КПД

 5. Tonchev
  05 Dec 12
  1:06 am

  да – в Германия енергоакумулацията на водород е в централизирана система, у нас също е, но с ПАВЕЦ. Това са остарели вече централизирани системи с голечи загуби по преноса и трансформацията – те са около половината от сметките ни за ток в БГ, но реално са повече, но не си го признават..
  Затова бъдещето е на демонополизирани и децентрализирани системи в интелигентни мрежи, включително и за зареждане на електроколи и хибриди
  виж видеопример
  http://tonchev.net/bg/smart-grid/solar-powered-charging-stations-of-e-cars/665/

 6. batilcho
  05 Dec 12
  9:26 am

  Според мен няма никакво значение постоянен или променлив, всичко е въпрос на технология, важното за енергията както и за повечето материални неща в живота ни е цената и интересите на големите компании. Докато енергийната система е централизирана и зад нея стоят интересите на големи корпорации и държави, ако ще и от пръдня да го правят тока пак ще е скъп. При децентрализираните системи положението е почти същото с малки изключения. Там контрола е от страна на цената за технологията. И в двата случая корпоративните интереси с лобита в европейския съюз, диктуват политиката. Естествено редовите граждани които плащат сметките с нищо не пречат на това. Даже напротив. Народа до толкова е затъпял, мозъците са така промити и почистени че ако сега някоя малка фирма или изобретател изкара на пазара нов енергиен източник например, в някакъв електроуред със собствено захранване, никой няма да повярва че това е възможно и устройството ще прашаса на някой щанд. Никола Тесла и доста други след него и преди него са казвали че земята плува в океан от енергия. И със сигурност това не е само вятъра, вълните и глупавите фотоволтаични панели. Повярвайте няма значение в какво и то ще се случи. Поздрави на всички.

 7. Атанас
  05 Dec 12
  2:31 pm

  Тончев – защо “плюеш“ ПАВЕЦ имащи ел.двигатели с над 90% КПД – ако тока идва от безплатните слънце и вятър къде да се съхрани??? Отделно само ВЕЦ и ПАВЕЦ могат да се пускат и спират за секунди.
  Управлението и производството на електричество не е проста работа и централизирано е по-добре http://www.tso.bg/default.aspx/tovar-na-ees/bg
  Тънкоста е как и с какво може да се съчитае ВЕИ.
  А ,че продажни политици са дали 13% чиста печалба на ЕРП-тата за пренос на тока и те си правят други далавери и т.н. няма нищо общо с технологичните загуби по преноса.

 8. Атанас
  05 Dec 12
  2:35 pm

  ВЕИ далаверите са още по друга тема http://darikfinance.bg/novini/80521#comments – имената говорят защо и интересно ми стана как така Цветелина Бориславова не на първо място.

 9. Tonchev
  05 Dec 12
  4:00 pm

  Атанасе, никога не съм бил против ПАВЕЦ
  Против съм централизираната енергосистема с ПАВЕЦ, която у нас и по света е най-монополизирана и най-корумпирана – затова съм направил даже и патент (21-ви век) за децентрализиран слънчев ПАВЕЦ
  виж официалната му публикация
  http://worldwide.espacenet.com/publicationDetails/biblio?DB=EPODOC&II=20&ND=3&adjacent=true&locale=en_ep&FT=D&date=20050430&CC=BG&NR=108298A&KC=A

 10. Tonchev
  05 Dec 12
  4:09 pm

  batilcho отлично синтезира фактите. Затова във всички мои патенти аз се опирам на готови пазарни продукти с невисоки цени
  Например – електрохибридната кола може да стане с ъпгрейдване на конвенционална кола с допълнителни пазарни масови елмотори, инвертори, контролери ….. Само управлението на двата мотора правя – но това е чист акъл – софтуер и не могат да ми попречат никакви фирми и корпорации

  виж пример

  https://www.youtube.com/watch?v=6ZKxMsUt4bc&feature=plcp

 11. Tonchev
  05 Dec 12
  4:29 pm

  Атанасе, пишеш че „А ,че продажни политици са дали 13% чиста печалба на ЕРП-тата за пренос на тока и те си правят други далавери и т.н. няма нищо общо с технологичните загуби по преноса.“
  Това има ОГРОМНО значение, защото колкото са по-големи абсолютните енергийни загуби, толкова са по-големи абсолютните печалби на ЕРП-тата
  Именно затова съм измислил редица схеми за децентрализираната енергетика
  виж как
  http://tonchev.net/bg/smart-grid/solar-reflective-system-with-hydrogen-energy-accumulation/689/

 12. Атанас
  05 Dec 12
  4:55 pm

  Тончев – слънцето дава енергия в десетки пъти повече от колкото консумираме но знаеш ,че фотоволтаика е с 18% КПД при 20 градуса ,и на всеки 1градус отгоре губи 0,1% от КПД-то.Отделно за направата на един фотоволтаик се изразходва 3-4.000кг. въглища като енергиен еквивалент и срока му е до 20год.
  Фотоволтаика произвежда еко енергия но колко е еко направата му е друга тема и рециклирането му.
  И най-същественото е акумулацията на ток от слънце и във Белгия просто го даваш и накрая ти приспадат от сметката за ток предаденото количество ток.
  Децентрализирано може да си правиш топла вода /с колектори и 83% КПД/ за къпане,пране с голям изолиран съд а да не се загрява с ток.Газови котлони за готвене и почти не останаха големи консуматори на ток.Дребните като хладилника,телевизори и т.н. може да се захранват и с фотоволтаици но както знаеш акумулаторите имат определен живот и са скъпи.
  Много дребни детайли има но преди всичко първо се прави топлоизолация с добра дограма икономисващи около 35-40% енергия за отопление.

 13. Tonchev
  05 Dec 12
  5:32 pm

  да, фотоволтаикът е с безплатна енергия, но с ниско КПД, Климатикът работи с еленергия и е високо ефективен. Затова, ако със слънцето направиш когенерация ще можеш да ползваш и климатик, даже и да го подгряваш отвън със слънчева топлина и пак да влезеш в тази схема:
  http://tonchev.net/bg/smart-grid/solar-reflective-system-with-hydrogen-energy-accumulation/689/

 14. Атанас
  05 Dec 12
  11:33 pm

  Тончев – фотоволтаика е добър и с 10% КПД ако въглеродният отпечатък и енергията за производството и рециклирането му са малки а експлотационният срок голям – защото слънцето е безплатно.
  Но пак остава един проблем – съхранение на тока от фотоволтаици и централизирано е по-добре защото батериите са скъпи и имат определен живот – и аз искам децентрализирано но съхранението е проблем в смисъл големи разходи.
  Това което може да се направи на всяка къща и като най-безопасно е колектори с 83% КПД и голям изолиран съд за съхранение на слънчевата енергия под формата на топла вода http://integral2005.com/results.html
  Един 2-5-10 кубика съд когато е изолиран добре може да съхранява топлата вода с дни – с минимални загуби и разходи.

 15. Tonchev
  06 Dec 12
  12:08 am

  не става въпрос само за батерии, а за други начини – например микро ПАВЕЦ и/или водородна енергоакумалация,, замразен въздух ……
  виж пример
  http://tonchev.net/bg/smart-grid/solar-reflective-system-with-hydrogen-energy-accumulation/689/

 16. Атанас
  06 Dec 12
  1:40 pm

  Тончев – как да си направя на таванското помещение ПАВЕЦ , водородна енергоакумулация,замразен въздух …… ,и отделно колко струва???
  Но на тавана мога да си сложа голям изолиран съд за съхранение на топла вода от слънчева енергия с 83% КПД.
  Аз съм за фотоволтаика но проблема е как да съхранявам тока защото акумулаторите имат определен живот и ако всяка година давам 1000лв. за нов не излиза сметката.
  Във Белгия са го измислили добре но има и друг начин – http://www.greentech.bg/?p=21393 – компютър да управлява от къде да се консумира електричество за което са нужни кондензатори които да съхраняват тока за кратко време.
  Кондензатори защото циклите на заряд-разряд при тях е милиони – като няма ток от фотоволтаика компютъра просто пренасочва консумацията от ЕРП-тата.
  Това е “умна“ мрежа а не това което се опитват да ни пробутат някои лобисти – всеки час различна тарифа на цената на тока.

 17. Tonchev
  06 Dec 12
  5:33 pm

  да решенинето е интегрирани интелигентни ел мрежи с енергоакумулация в самите зарядни станции за ел коли
  виж как
  http://www.b2b.bg/smartgridbg.html

 18. инж.Николай Л. Ангелов
  07 Dec 12
  9:24 pm

  Атанасе, сам знаеш, че управлението на електроенергийната мрежа е твърде сложна работа и ако мога така да се изразя е повече от висш пилотаж в електротехниката. Защото това управление трябва да се съобразява с многото и най-различни по вид и консумация потребители на електроенергия и едновременно с това трябва да се съобразява с възможностите на производителите на електроенергия и възможностите на самата електроенергийна система за пренос, дистрибуция и акумулация на електроенергията.
  Още преди три десетилетия , че и повече промишлената електроенергия в България се делеше по време на различните часове на денонощието на три тарифи – върхова, дневна и нощна. Върховата беше повече от два пъти по-скъпа от дневната и около пет пъти по-скъпа от нощната (поне така си спомням) – независимо че всичко беше държавна собственост (и производители и промишлени потребители на електроенергия – демек парите от покупко-продажбата на електроенергията се прехвърляха от единия джоб на държавата в другия). В ония години имаше съвсем реална опасност от сривове на електроенергийната система или поне на отделни участъци от нея точно през върховите часове на денонощието поради превишаване на консумацията над производството. Към „Електроснабдяване“ съществуваше служба „Електроинспекция“ , която определяше съвместно с производствените предприятия лимит по електрическа мощност през върховите часове за всеки голям потребител и налагаше санкции и глоби за превишаване на тези лимити.
  Защото в крайна сметка сривове на енергийната система или на отделни участъци от нея биха довели до общо много по-големи икономически загуби и от
  всякакъв друг характер.
  Това, което съм отбелязал в коментар №29 е че германците са надробили това тарифиране още 8 пъти, съобразявайки се със съвременността в тяхното производство на електроенергия (много вятърна и слънчева електроенергия, постъпваща в мрежата с големи количествени флуктоации). А кой е измислил тарифирането – и сега не зная – но със сигурност и навреме е измислено от умна човешка глава. Затова не ме обвинявай в лобизъм. Освен това знам, че тарифирането се прави с оглед по-добро балансиране на системата, намаляване на инвестициите за изграждане на достатъчната мощност, при която не биха се изключвали аварийно цели клонове на ЕСО, при което изключване отпадат трайно много мощни потребители – със всичките последици от това.
  Освен това тарифирането, но не определено административно, както ти, Атанасе изопачаваш мислите и думите ми, а на пазарен принцип, е мощен икономически механизъм за оползотворяване на моментното произвеждано в повече количество електричество.
  А че развитие и усъвършенстване на управлението на мрежата има и ще има – това безспорно е така. Но на много глави плащат да мислят по въпроса.
  Между другото – дай един линк да видя как са го измислили белгийците.

 19. Tonchev
  08 Dec 12
  12:21 am

  тарифирането е най-простият начин за регулиране на енергопотреблението в централизирана система чрез икономически стимули и санкции (магарето с тоягата и моркова) .
  А енергоакумулацията е най-хуманният начин за балансиране на потреблението във всякакви енергийни системи.
  Виж примерна схема за това с използване на ВЕИ по БГ патенти

  http://tonchev.net/bg/smart-grid/solar-reflective-system-with-hydrogen-energy-accumulation/689/

 20. Атанас
  08 Dec 12
  10:44 am

  Инж.Ангелов лобистите са производителите на електромери и има малко логика от много тарифи но зависи от мощностите – ТЕЦ,АЕЦ и т.н.
  При ток от вятър и слънце не е толкова просто да се управляват в реално време и затова трябва да се съчитаят с ПАВЕЦ и както винаги немците са го измислили – http://bnt.bg/bg/news/view/62845/ekocentrala_v_germanija
  Във Белгия има приятел който монтира фотоволтаици и ми каза ,че тока от фотоволтаика се приспада от сметките за ток.

 21. Атанас
  08 Dec 12
  10:59 am

  Евтин и безопасен начин за съхранение на енергия от слънцето с 83% КПД е топла вода в голям изолиран съд защото е смешно с електричество да се загрява вода за къпане ,пране и т.н. битови нужди.
  При сегашната консумация на газ на ЕС – Русия може да е захранва за 300год. и газификацията е само донякъде добра защото ТЕЦ на метан е по-добре защото се пуска за минути и затова немците са го съчитали така – http://bnt.bg/bg/news/view/62845/ekocentrala_v_germanija
  Някъде четох за турбини на метан със сериозно КПД за производство на ток и по-важното е пускането и спирането им за минути при нужда като ВЕЦ

 22. PYMEH
  08 Dec 12
  1:08 pm

  В момента 13.00 по Виасат Хистори дават за история на електричеството и наближава за битката м/у AC DC

 23. PYMEH
  08 Dec 12
  4:36 pm

  Досега гледах и четох за брауновия газ и за изобретателя му Проф. Юл Браун /Илия Георгиев Вълков/. Чета и за ПЕГОЛ, зелено вещество създадено от проф. Найденов, няколко капки от което превръщат водата в гориво, по добро от бензина и за откритието му студен ядрен синтез. И в двата случая откритието си е отишло с откривателя си. И в двата случая са се опитали да ангажират държави с ооткритията си. И в двата случая са били обявявани за мошеници или измамници. И в двата случая не са променили нищо. И в двата случая наследниците им май нямат нищо оставено, с което да се възстановят откритията.

 24. Tonchev
  09 Dec 12
  2:47 am

  Информацията, от която и да е телефизия, никога не цялостна, дори и да е вярна. Нужни знания, за да се отсеее обективното. А знанието може и да се капитализира – виж как
  http://www.starton.biz/

 25. Tonchev
  09 Dec 12
  2:51 am

  Един евтин и ефективен начин за когенерация е да се използват вместо горивни клетки, паро-газови ( с водороден газ) турбини. Също и с инсталация, захранвана от ВЕИ
  http://tonchev.net/bg/smart-grid/solar-reflective-system-with-hydrogen-energy-accumulation/689/

 26. batilcho
  10 Dec 12
  2:42 pm

  Измислената битка АС / DC всъщност е битка между Свободна Енергия / Контролирана Енергия. Никола Тесла представител на свободомислещата част от населението и Томас Едисон представител на корпоративния бизнес унищожител на свободата.
  Искам да споделя с вас „откритията” които направих за Възобновяемите Енергийни Източници и Свободната Енергия, през последните няколко години. Част от информацията на базата на която съм стигнал до тези заключения не е лично потвърдена от мен и е открита в книги, интернет статии и документални филми.
  – Човечеството живее в робство, технологично, информационно и ресурсно. Достъпа на хората до технологии (чиста енергия), информация (като изключим интернет) и ресурси (чиста храна, чиста вода, чист въздух) е контролирана от корпорации и правителства.
  – Технологиите които са разрешени за употреба в момента и наречени Възобновяеми Енергийни Източници всъщност не са Свободна Енергия защото се контролират, тоест те с нищо не допринасят за енергийната свобода на хората, тъй като за да ги ползваш ти е необходим вятър, слънце, вълни,(ту ги има ту ги няма), ЕВН, ЕОН,(трябва да продаваш на някого и той да продава на теб) договори, изисквания, разрешителни, държавни приемателни комисии(ако искат ще ти разрешат ако искат не) и т.н., в този ред на мисли и Водните ел.централи са Възобновяеми Енергийни Източници но не са Свободна Енергия на практика.
  – Истинските устройства за свободна енергия са конфискувани от правителствата, изобретателите са преследвани, заплашвани, контролирани или унищожавани.
  Да очакваш от съвременните корпорации или правителства да допуснат на пазара устройство за Свободна Енергия е все едно да очакваш от вълк да ти подари агне за Великден. На хората които са чели и се интересуват от темата е ясно че това няма как да стане доброволно. Никое правителство или корпорация няма да се лиши от приходите си доброволно. Също така няма как човечеството да победи корпорациите и правителствата в тази битка ако играе по техните правила. Патентната система също не помага кой знае колко, тъй като информацията е трудна за откриване, често бива засекретена ако правителството прецени (тези от вас които са патентовали знаят че това е една от първите проверки), а и дори нещо да премине цедката, повечето хора не знаят че могат да използват всеки един патент за лична употреба (не за бизнес).
  Според мен за да успее една технология и устройство за Свободна Енергия да пробие през всичко тава и да достигне до обикновените хора са необходими няколко неща.
  – Цената на устройството и материалите от които то е направено да бъдат евтини, тъй като чрез парите ни контролират.
  – Устройството трябва да е възможно най-просто, а материалите от които се изработва да бъдат обикновени, тоест да може всеки или почти всеки да си ги набави.
  – Уменията и инструментите необходими за сглобяване на такова устройство също трябва да бъдат обикновени за да могат колкото е възможно повече хора да си ги построят.
  – Чертежи и схеми за сглобяване все още могат да се разпространяват през интернет.
  Ако сред вас има хора които вярват в свободата да знаят че момента дойде. Всички мислещи хора трябва да се обединят около идеята за Свободна Енергия и да работят заедно. Всички забранени технологии трябва да се преоткрият и разпространят заради свободата и бъдещите поколения. Няма по-важна задача в днешния свят за мислещите хора (изобретатели, инженери, учени). Всичко останало е боричкане за трохите които падат от масата на само провъзгласилите се господари.
  Поздрави на всички.
  ИКГ – ig1@abv.bg

 27. Tonchev
  10 Dec 12
  3:29 pm

  batilcho – абсолютно правилно меслиш.поради това всички мои патенти отпреди 30 години и сега са насочени САМО към low cost решения. И се сглобяват от пазарно достъпни части и съоръжения
  например това с комбинацията от фотоволтаичти и изолационни панели по фасадите
  http://tonchev.net/bg/smart-grid/external-thermal-wall-insulation-with-solar-pv-modules-reinforced-by-internal-installation-pipes/632/

  сега фотоволтаиците са най-евтини абсолютно и относително през цялата им пазарна история.
  Освен това сега се дават най-много Евросубсидии за подбни енергоефективни решения – виж как
  http://tonchev.net/bg/subsidies-for-innovative-projects/health-innovations-medical-system-based-on-artificial-intelligence/673/

 28. Tonchev
  10 Dec 12
  3:32 pm

  не по-малко важно е да се обяснява „направи си сам“
  като например това
  https://www.youtube.com/watch?v=PW4dya1Bsss&feature=g-crec-lik

 29. PYMEH
  15 Dec 12
  5:29 pm

  http://www.keshefoundation.org/en/applications/energy/power-generators
  Това е нещо интересно, генератор с интересен ротор, който доколкото разбрах е на принципа на ядрото на земята самовъртящо се нещо, което готово струва от 3000 до 10000 EUR и се продава от Кеше фондация, има и други интересни неща на сайта им. За съжаление и той иска да събира правителства и няма успех с това. Все пак правителствата са собственост на корпорациите и няма шанс. С тази мегаломания всички изобретатели сами се прецакват, прецакват и нас. Никой от тях не е Търговец с голяма буква. Жалко.

 30. Tonchev
  16 Dec 12
  1:56 am

  най-добре е изобретателите да измислят прости неща, асемблирани от пазрано налични евтини компоненти. Точно това е полезната работа на изобренанелине за хората.Да може да се прави в къщи с подръчни инструменти
  Например така
  http://tonchev.net/bg/smart-grid/external-thermal-wall-insulation-with-solar-pv-modules-reinforced-by-internal-installation-pipes/632/

 31. Атанас
  16 Dec 12
  6:47 am

  Наистина е интересна идеята на Кеше за въртящ се ротор за производство на ток взаимстван от принципа на въртене на Земята но едва ли е евтино и не съм компетентен по ядрена физика.
  По “National Geographic“ гледах как един професор направи експеримент с течни метали в сфера от въртенето на които се получи магнитно поле предпазващо ни от слънчевите бури ,и как на Земята са се сменяла полюсите.
  Предвижването с магнитно поле е интересно – http://www.greentech.bg/?p=28286
  По-реално е тук – http://www.youtube.com/watch?v=koEe4dEjez4&feature=endscreen&NR=1
  Безплатна енергия са слънцето ,вятъра ,речни и морски течения-вълни.

 32. Tonchev
  17 Dec 12
  1:52 am

  Има различни начини да се получи полезна енергия. Но най-лесният от тях не се използва в практиката. Това са хидрокинетичните електроцентрали
  вижте видео та една малка такава в действие

  http://hydrokinetics.com/

 33. vlady
  18 Dec 12
  11:32 am

  Постоянно токовите двигатели са тежки, обемисти, имат износващи се четки и съответно се нуждаят от обслужване, имат прекалено голям момент при малки обороти и лесно увеличават опасно оборотите при спадане на натоварването. Затова асинхронните са най-масово използвани в последните години дори в електротранспорта, като се използва преобразувател. Вероятно в бъдеще подобна схема с преобразовател ще се ползва и в промишлеността.

 34. Tonchev
  18 Dec 12
  5:20 pm

  Един начин да се ползват предимствата на постоянно токовите и асинхронните машини са безчетковите мотори с магнитно възбуждане, които имат постоянно токов източник през инвертор-

  вижте коли с такива тягови мотори
  http://tonchev.net/bg/cars/advantages-of-two-seat-hybrid-electric-car/413/

 35. Ender
  10 Jan 13
  1:14 pm

  Хубаво си чешем езиците тука въпреки че на повечето хора с някакв техническо образование им е пределно ясно какво трябва да се направи при сегашното ниво на технологи. На мен ми е криво че хората които публикуват тук са леко предубедени и доста едностранно представят нещата като очевидно нямат много познания за екологията и екологичната енергия. Криво ми е и че с „еко“ то предимно се спекулира и всеки гледа да извлече максимална полза вместо да помисли как да допринесе за екологията.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>