GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Ядреният ентусиазъм на Франция спада, започва общонационален дебат за бъдещето на АЕЦ

December 9, 2012

Франция, страната с най-голяма зависимост от ядрената енергетика в света, миналата седмица (29 ноември 2012) сложи началото на 6 месечен общонационален дебат по намерението на правителството да стартира енергиен преход към възобновими източници на енергия. Дебатът е в подкрепа на предложението на френския президент Francois Hollande да намали дела на ядрената енергия от 75 на 50% до 2020 година и да създаде „пътна карта“ за декарбонизиране на страната с ново ударение върху енергията от вятър и други възобновими източници.

Националният дебат е необходим за приемане на законова енергийна рамка през 2013 г., която да дефинира как да се намали зависимостта от ядрената енергетика, да се увеличи делът на ВЕИ и да се подобри енергийната ефективност в страната. Hollande се обяви против продължаването на зависимостта на Франция от ядрената енергетика по време на своята предизборна кампания и обяви плановете си за промяна на енергийната политика на страната през септември в Париж по време на екологична конференция.

Френският премиер-министър Jean-Marc Ayrault отговаря за разработването на пътната карта за преход към енергетика с фокус върху възобновимата енергия. „Кризата, в която се намираме в момента, е не само финансова и икономическа, тя е и екологична“ – коментира той на конференцията. Той обяви, че до края на декември 2012 френското правителство ще стартира два нови търга за изграждането на два офшорни вятърна парка в района на Le Treport и Noirmoutier.

На същата конференция Hollande обяви, че Франция затваря вратата за по-нататъшни проучвания на шистов газ, като са отхвърлени 7 заявления поради екологичните опасения около безвредността на техниката хидравличен фракинг.

Енергийният дебат, който започна в последните дни на ноември, ще протече в три фази. Първата фаза е с продължителност 2 месеца и е информационна. След нея започва етап с гражданско участие, който ще продължи от януари до април и ще завърши с препоръки, които да бъдат включени в новия закон в областта на енергийната политика.

Дебатите ще бъдат ръководени от седем колегии, съставени от представители на синдикатите, работодателите, екологични неправителствени организации, асоциации на потребителите, търговски камари, местни власти, парламентаристи и министри от правителството.

Построяването на 58 ядрени реактора във Франция принуждава последователно френските правителства да инвестират в електрическо отопление, за да бъдат усвоявани доставките на електроенергия. Сега, когато страната се чуди как да балансира сезонните отклонения в консумацията, новата генерация френски инженери наричат това безумство.

Естествено преходът от ядрена към възобновима енергия във Франция ще бъде по-скоро плавен, отколкото рязък. През 2016 предстои затворянето на най-старата ядрена централа в страната. В същото време продължава строителството на прехваления Europe pressurised reactor във Flamanville, първият нов реактор в страната от 15 години. Когато строителството му започна през 2006, EDF считаше да осъществи строителството на цена от 3,3 милиарда евро и в рамките на 5 години. До миналата година компанията все още настояваше, че строителството ще приключи до края на 2012 година.

В началото на декември обаче от EDF обявиха, че реакторът няма да подава електричество преди 2016 година (над 4 години забавяне), а цената за изграждането му е вече два пъти над първоначално обявената.

Охладняването на Франция по отношение на ядрената енергетика определено трябва да е ясен сигнал към тези държави, които смятат тепърва да строят нови ядрени мощности и да увеличават зависимостта си от тази скъпа и опасна технология.

По материали от: nuclearpowerdaily  и reuters

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: АЕЦ, ВЕИ, ядрена енергетика

 1. Димитър
  10 Dec 12
  8:59 am

  Ето още един линк по темата:

  French Reactor Cost Rises Dramatically, Wind Energy Now Cheaper than New Nuclear

  http://www.renewableenergyworld.com/rea/news/article/2012/12/french-reactor-cost-rises-dramatically-wind-energy-now-cheaper-than-new-nuclear

 2. Tonchev
  10 Dec 12
  12:14 pm

  да – наплъно е възможно АЕЦ да се заменят сдецевнрализирани ВЕИ
  Едно комбинирано решение за електрогенерация и топлоизолация вижте на

  http://tonchev.net/bg/smart-grid/external-thermal-wall-insulation-with-solar-pv-modules-reinforced-by-internal-installation-pipes/632/

  това решение се субсидира по Европрограми

 3. Whskey
  14 Dec 12
  3:15 pm

  Е това е много добра новина! Не го очаквах баш от франсетата, но ей на – изненадаха ме.

 4. Tonchev
  14 Dec 12
  7:03 pm

  Истината е, че в продължение на десетки години, у нас и по-света, пряко и косвено се субсидират ЯЕЦ – спомнете си кой плати над 1 000 000 000 лева за Гьол Белене и ще продължава …….

  А независимо, че у нас има преференциални изкупни цени за енергия от ВЕИ, никога не е имало преки субсидии за тях, както за ЯЕЦ.

  Но пък има яки Евро субсидии за Зелена енергетика, които далеч не усвояваме
  Виж как могат да се взимат такива Европари
  http://www.starton.biz/innovations/health-innovations-medical-system-based-on-artificial-intellect/114/?lang=bg

 5. Евтим
  06 Jan 13
  2:32 pm

  Най-важното е, колко струва на крайния потребител. Такива анализи, лобистите избягват да публикуват. Ако енергията е 2-3 и повече пъти по-скъпа и потребителят трябва да работи повече, за да я плаща, то той ще отделя повече емисии и енергията в крайна сметка няма да е никак зелена. Зелена е само комбинацията от екологично производство + ниска крайна цена.
  Не бива да се пренебрегват и новите разработки в ядрената енергетика.
  Не се знае кое е по-зелено и евтино, в крайна сметка. А и не се пише много по тая тема. Поради интереси.

 6. Tonchev
  12 Jan 13
  3:01 pm

  Да – така е Евтиме. Следва да се гледа комплексно. И затова най-добре е България да се орирентира, не към енергетика, а към иновации, ако ще и в енергетиката да са.

  Иновациите носят 100% принадена стойност, защото се раждат в мозъка на хората само с енереията за човешкия живот, която, така или иначе се разходва.
  А това са и най-скъпо продаваните стоки и услуги по-света
  По тези въпроси малко се пише, защото от тях нямат печалба монополите и властта- за тона не може да се прочете във фирмени сайтове, а в такива като долния.
  В него пише как практически да се комерсиализират знанията
  http://www.starton.biz/

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>