GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Германия показва на света ползите от отказа от ядрена енергия – 3 част

December 15, 2012

От публикуваните данни на European Energy Exchange за месечната търговия на електроенергия през ноември 2012 г. се вижда ясно, че цените в Германия и Австрия (44.79 / 58.41 евро на мегаватчас базов/пиков товар) са по-ниски от тези във Франция и Швейцария (47.512 / 61.162) и по отношение цена на базови стойности, и по отношение на пикови стойности. По принцип цените често съвпадат в периодите на ниска консумация – през нощта и през почивните дни, но разликата става значителна в периодите на активно търсене.

Тази разлика се наблюдава за последните 14 последователни месеца, период, през който в Германия непрекъснато нараства количеството на енергията от ВЕИ (особено от новоинсталирани фотоволтаици) и след окончателното спиране на 8-те най-стари ядрени реактори в страната. Нещо повече – борсовите цени в Германия продължават да се понижават. Понижението е изключително драматично – с 18% – от 5.264 евроцента на киловатчас през септември 2011 г. на 4.467 евроцента за септември 2012 г.

Тези данни са изключително важни, защото Франция получава 75% от своята електроенергия от ядрени централи – енергия, на която се приписва качеството да е най-евтината базова енергия. Противниците на зелената енергия се мотивират най-често със страха, че високите цени на зелената енергия ще поставят бизнеса и индустрията в много неблагоприятно положение. Но в действителност именно големите индустриални и корпоративни потребители са тези, които се облагодетелстват от ниските цени на възобновимата електроенергия. Цените на борсата се определят от най-скъпата технология, която се пуска да генерира пикова енергия в моментите на увеличаване на потреблението, а не от цената на най-евтиния източник.

Категоричното потвърждение на това е именно огромният ръст на електроенергия от фотоволтаични мощности в Германия през последната година, което задоволява търсенето в пиковите моменти и така сваля средната цена на енергията, търгувана на борсата.

Обективно, цените на дребно на електроенергията в Германия са нарастнали с около 20% от 2007 г. насам. Но анализ на немската агенция, която регулира електроразпределителните мрежи, разкрива, че печалбите на електрическите компании са нарастнали за същия период от 1,1% на 8,2%. От агенцията са изчислили, че продажната цена на електроенергията в Германия даже трябва да се е понижила след 2009 г., ако енергийните дружества са калкулирали в цената за крайните потребители понижението на цените на едро, но за съжаление те не са го направили.

Ако се преизчислят субсидиите, предоставени на конвенциалните – въглищни и ядрени централи – за периода от 1970 до 2012, в цената на електроенергията би трябвало да има надбавка в размер на 10,2 евроцента на киловатчас, което е три пъти повече от сегашната зелена добавка от 3,59 евроцента на киловатчас. Самата зелена надбавка също би могла драстично да се намали, ако тя не се добавяше само към сметките на домакинствата и други малки потребители, докато един много голям дял от индустриалните и бизнес-потебители са напълно или частично освободени от плащането и. Само от началото на 2012 г. има нарастване с 250% на броя на едрите потребители, които се ползват от преференции и в крайна сметка именно те са големите печаливши от поевтиняването на електронеергията в страната. Така че по въпроса за разумното разпределение на разходите и ползите при реформирането на енергийния сектор в Германия има още много да се дискутира и работи в следващите години.

По материали от: renewablesinternational и cleantechnica

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: АЕЦ, ВЕИ, енергия от ВЕИ, ядрена енергетика

 1. PYMEH
  15 Dec 12
  6:26 pm

  E ako някой си е направил труда да прочете и трите части ще разбере че всъщност правителството освобождава от такса ВЕИ енергия едрия бизнес, ел дружествата са увеличили печалбите, само населението е плащало по скъпо, но това щяло да се оправи някога.

 2. Атанас
  15 Dec 12
  11:18 pm

  90% от електричеството на Земята идва от парни турбини а парата се прави от въглища , ядрено гориво и газ.
  Аз също искам всичкият ток да е от ВЕИ но не е толкова просто в смисъл инвестиции и управление на производството и потреблението на електричество.
  Ток има – 10.000гигавата http://www.greentech.bg/?p=29757 но няма пари и т.н.

 3. Tonchev
  16 Dec 12
  2:02 am

  ние се къпем в море от безплатна енергия, во не я ползваме поне по три причини:
  1. Пречат ни енергийните монополи и копрпорации по всякакви начини ….
  2. Пречи ни врастта, защото хтя е ортак с енергиъната вафия навсякъде по света
  3. Пречи ни собственото ни незнание

  Последното е най-лесно преодолимо, но не е за всички
  Но за всички са направени „зелените“ клипове на
  http://greenclips.eu/bg/

 4. PYMEH
  27 Dec 12
  8:01 pm

  На какво попаднах днес: Япония се връща към ядрената енергетика
  причина: „неизбежно покачване на цената на електроенергията“

  това е връзка към статията: http://banks.dir.bg/news.php?id=12692712

 5. Oferti
  07 Jan 13
  11:26 am

  Интересно как в Германия електроенергията от ВЕИ е толкова евтина, а в България според „официални“ данни е към 30 пъти по-скъпа от Атомната. Къде е истината?

 6. Ender
  10 Jan 13
  12:45 pm

  Как ли е най евтина.
  Имам едни сериозни опасения че за тая евтина енергия плаща целия европейски съюз. „еко“ токът се заплаща по ставка около 0.7-1.2 евра на kW . Откъде идват тия пари за „еко“енергия и защо не ги плаща потребителя ?
  1. част от тия пари все пак ги плаща потребителя щото му е вдигнат тока
  2.Субсиидии от еврофондове който не видях да са описани в тези статии (няма субсидия от Германия обаче има плащания от еврофондове )
  Аиде като давате такива статии да не са само с реклами цели и без да се манипулират фактите.
  Тока поскъпнал но официално бил по евтин ? Как стават тия работи?
  Германия изнасяла ток ами и преди е изнасяла и сега изнася и преди е внасяла и сега внася .
  Защо е така, ами който има елементарни познания по електротехника му е ясно.

 7. Tonchev
  10 Jan 13
  4:33 pm

  има ли централизилана енергетика винаги има кражби и корупция, повече или по-малко.
  – затова е малко смислено да се сравнява нашата с германската централизирана енергетика

  решението е децентрализацията
  ето как става и с евросубсидии
  http://tonchev.net/bg/smart-grid/off-grid-zero-energy-house-with-solar-modules-boosted-by-light-reflectors/676/

 8. Tonchev
  10 Jan 13
  4:50 pm

  Властта винаги поддържа централизираната енергетика, за да получава разни видове яки незаконни облаги
  А децентрализираната енерегетика може да реши едновремнно три проблема
  1. пренос на енергия чред линейни електоцентрали
  2. добив само на зелева енергия
  3. екотранспрот

  ето как може да става това с едно едниствено съоръжение

  http://greenclips.eu/bg/patented-vehicle-solutions/synergy-of-noise-protection-and-power-generation-by-solar-pv-modules-and-low-noise-bird-friendly-vertical-axis-jet-blade-wind-turbines/600/

 9. Tonchev
  10 Jan 13
  5:08 pm

  забележете – у нас се води напълно измислен спор за АЕЦ Белене или АЕЦ Козлодуй.
  На всички е ясно, че АЕЦ Белене няма да го бъде, а АЕЦ Козлодуй е факт.
  А всъщност за потребителите нито един от тях не е нужен. Той трябва само на власттта-мафия, за да крадат лесно и по много.
  Потреблителите си имат повече от 2 000 000 печки и се греят с крадени дърва предимно. Това не означава, че дървата са им без пари.
  Такава е истината.
  А тези, които имат повече пари и не са роби на Топлофикация, се греят с климатици, които може да бъдат и по-ефективни
  ето така
  http://www.starton.biz/eco-buildings/super-high-efficient-heat-pumps-supplied-with-tempered-air-by-waste-heat/62/?lang=bg

 10. Ender
  15 Jan 13
  6:19 pm

  Тончев АЕЦ като концепция е все още най доброто с което разполага човечеството(засъжаление).България е на прекрасно място за да се изгради АЕЦ Белене. Лично аз съм против не заради нерантабилноста на проекта, проекта е великолепен, против изграждане на АЕЦ Белене съм заради корупцията безхаберието и редица други Български дефекти. Не желая да плащам за нещо печелившо което хем ще ми вдигне цената на тока хем ще обалжи някой друг, затова съм твърдо против АЕЦ Белене. От друга страна си остава факта че като енергиен проект АЕЦ Блене е на много подходящо място и ще е изключително рентабилен.
  За България, енергетиката и екологията и поне според мен е достатчно да се оптимизира енергиината мрежа да се изплзват всички технологии за енергоспестяване от проста изолация до термопомпи.Най вече да се обясни на хората защо за сегашното състояние на България ползването на фотоволтаици е
  нерентабилно и за мен престъпно. Да се ползват всички налични водни мощности който все още не са вкарани в експолатация. И да се спре да се спекулира с „еко“ то и незнанието на хората.
  Концепцията за ВЕИ е добра но за момента все още е в момент на разработки а не на ниво да се внедрява. Голямата част от ВЕИ тата в българия са за да се точат пари а не за да се помага на екологията. Нека някой ми даде една причина за изплзването на фотоволтаици в не пиковите часове при нличие на труднорегулируеми мощности в този времеви интервал. Вместо да облекчават енергината мрежа фотоволтаиците в българия я натоварват допълнително с много малки изключения.

 11. Tonchev
  15 Jan 13
  9:01 pm

  Ender – Aз напълно споделям казаното в твоя пост. Но това е само констатация. Дай решение !!!
  Мисля, че решението е в посоката на децентрализация

  Виж видео на едно ефективно решение за децентрализираната енергетика
  http://tonchev.net/bg/smart-grid/of-grid-home-power-system-maximizes-local-renewable-power-generation/640/

  Виж едно ефективно решение за транспорт на ВЕИ в „умна електросистема“ – видео
  http://tonchev.net/bg/smart-grid/solar-powered-charging-stations-of-e-cars/665/
  http://tonchev.net/bg/smart-grid/solar-powered-charging-stations-of-e-cars/665/

 12. Ender
  16 Jan 13
  11:24 am

  Решението го понаписах, почти.
  Спиране на коруцията и оптимизация на енергопроизводството и разпределението.Опртимизиране използването на енергииниете ни източници във всеки един аспект.Изграждане на водни централи на места който са оптимални за балнсиране и увеличаване на сегашните мощности(на река Струма и Арда има подходящи места за целта) . Финансиране на ВЕИ само като научни проекти с цел подобряване отимизиране и тн. Строг контрол на използването на ВЕИ, има места където са рентабилни и полезни. За съжаление за всичко това навлизаме в политиката не в технологиите. Образоване на новото поколение (за дъртите пиргиши не виждам вече надежда).Специално за тоя саит ще помля създателите му да спрат с спекулациите за екологични технологии които в краина сметка не са екологични.
  С други думи като гледам какво написах това никога няма да стане и само си чешем езиците.

 13. Tonchev
  16 Jan 13
  10:31 pm

  напълно съм съгласен с последното изречение. Другото са лозунги.
  По-добре, вместо да се говори и пише, да се правят и предлагат конкретни неща в посока на децентрализация на енергетиката
  Например като тези, показани в клипчетата на
  http://greenclips.eu/

 14. Атанас
  17 Jan 13
  9:09 am

  Ender – не мога да се съглася с това изречение “Специално за тоя саит ще помля създателите му да спрат с спекулациите за екологични технологии които в краина сметка не са екологични.“ от коментар 12.
  Ако всички правехме нещо спрямо възможностите си нямаше България да е така.
  Естествено може човек да се заблуди или по-точно да го заблудят защото още Айнщайн го е казал “говорете така ,че и баба ми да ви разбере“

  Аз съм много благодарен на този сайт за информацията и има пропуски но като цяло е идеален.
  Иска четене защото няма как да се отвори мозъка и да се сложи там информацията и да станем изведнъж образовани.
  Манипулациите са с много лица – http://greentech-bg.net/?p=15173

 15. Атанас
  17 Jan 13
  9:30 am

  Манипулациите са много и за глобалното затопляне ,и причините за това.
  Моят принцип е ако мога да науча 10 човека и тези 10 да научат по 10 и т.н. аритметична прогресия но “така ,че и баба ми да ви разбере“
  Отделно пиша писма на всички държ.органи и “4-власт“ – сега е лесно защото просто копираш нет-адреса и хоп по електр.поща.
  Едно време Левски е трябвало да ходи от къща в къща и да образова.

 16. Ender
  17 Jan 13
  10:11 am

  Та както установихме чешем си езиците така че лошо няма.
  Туи че Севдалина не си е доучила емпиричните науки и няма понякое какво публикува също ще го пренебрегнем все пакни дава повод да си чешем езиците 🙂

 17. Tonchev
  17 Jan 13
  10:42 am

  давайте конкретни предложения, ако нямате – питайте
  По-добре е да се правят конкретни неща, вместо да се говори и пише,
  Както виждате монополът Топлофикация продължава да върши безобразия със сметките за декември 2012

  Конкретни децентрализирани енерго решения са показани в клипчетата на
  http://greenclips.eu/

 18. Ender
  17 Jan 13
  11:08 am

  „Една теория не е достатчно ясна ако не можеш да я обясниш на 8 годишно дете и то да я разбере“
  Да имам предложения да се разяснят ползите и опасностите при употреба на „еко“технологии, нещо което може да се прави в подобни сайтове вместо сляпо да се копи пеистват статии без хабер да си имат за какво иде реч. Това което можем ние да направим е да си оптимизираме енергопотрблениет на локално ниво. Да проявим малко повече активност спрямо монополи които вместо да оптимизират и подобряват енергопотрблението и енергоразпределението само следят пеалбите си и калкулират загубите некадърноста и безхаберието си в сметките на потребителя.
  Има множество малки проекти които могат с малко да помогнат на екологията в българия за съжаление главно заради финансови причини и бюрокрация не се внедряват. Ето ти конкретни примери, най -обикновена зграда примерно 4 етажна с 8 апартамента в софия . Би могла да се отоплява и климатизира с ситема от термопомпа и слънчеви панели за топла вода. Енергопотреблението чрез термопомпа за отопление е 1към 4 вложена към получена енергия за отопление или климатизация. В комбинация от слънчеви панели за топла вода се получава едно страхотно енергоспестяване и удобство. Имате евтино отопление и евтина топла вода в почти неограничени количества. За съжаление изграждането на такива системи оскъпяват зградите въпреки че по сметки(не са мой просто гледах проект) се изплащат за 4-6 години а инсталацията е предвидена да деиства над 10г с правилна подръжка да не кажем ве4но.
  Има множество малки проекти които не се изпълняват поради бюрокрация и корупционни схеми.
  От ЕС даваха пари преди време за енргина ефективност тези пари вместо под формата на безлихвен заем стигаха до потребителя в формата на „преферентен“заем дето само не помня какво му беше преферентното или беше толкова трудно да вземеш такъв заем, че 99% от хората се отказваха.

 19. Ender
  17 Jan 13
  11:21 am

  Тончев, колкото и да не ми харесват някои от изказванията му е прав, прави проекти и поне от малко опитва да прави подобрения и оптимизации и по добре хора като него да взимат парите от евросубсидиите отколкото хора които не им пука за екологията и технологиите а единствено се възползват от Евро фондовете а е факт че точно такива обират 99% от европарите.
  Още нещо за което се сещам че може да се помогне на бг екологията, вместо хеитването по АЕЦ защо не се популяризира идеята за 2 та ВЕЦ а които могат да балансират и подсилят енергината ни система и направят Белене излишна. Има проекти за ВЕЦ на Струма и на Арда и то каскаден ВЕЦ който ще е от изключителна изгода за енргината система на България.
  Още нещо заводите за преработка на отпадъци чиито проекти са готови от десетилетия и не се внедряват в България ? Газификацията която се спъва (не е най екологична но сме в Китаиско положение да избираме от по малките злини).
  Има толкова много ефективни технологии който могат да се популяризират и използват вместо да се водим по реламни кампани и мода.

 20. Tonchev
  17 Jan 13
  5:05 pm

  В една държава, в която чалгата се субсидира с милиони от Европрограма Конкурентноспоспособност, която е за иновации с прироритети в енергийната ефективност, се прави референдум за нова АЕЦ, от който нищо не зависи.
  Това е поредната манипулация на хората. А те вместо да си видят колко ги цакат със сметките за ток и парно,както и празния храдилник, зяпат телевизия, чалга …..
  А не е толкова трудно да се отървеш от монопола на енергото – поне частично –
  например с такива решения
  http://tonchev.net/bg/

 21. PYMEH
  13 Feb 13
  7:41 pm

  Я виж ти, темата имала развитие
  http://banks.dir.bg/2013/02/12/news13085145.html

 22. PYMEH
  13 Feb 13
  7:41 pm

  Я виж ти, темата имала развитие
  http://banks.dir.bg/2013/02/12/news13085145.html

 23. Tonchev
  14 Feb 13
  12:25 am

  със и без ЯЕЦ токът ще поскъпва. хората вече изнемогват и отказват да си плащат сметките – протестират всеки ден

  очевидно е, че времето на децентрализираната енергетика идва по-бързо от очакваното
  например с Евросубсидии така
  http://tonchev.net/bg/smart-grid/cost-effective-plus-energy-building-patent-bg-65691-b1/656/

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>