GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Бием мухи, миг преди да бъдем стъпкани от стадо слонове

October 24, 2008

Тези думи са от речта, произнесена в понеделник, 20 октомври, в Cambridge, Mass. в рамките на Lux Executive Summit от прочутият изобретател Dean Kamen, който насочи вниманието към последните проекти, по които работи и също така говори за ролята на науката и иновациите в решаването на съвременните проблеми.

„Аз съм изплашен до смърт за начина, по който този свят се развива“ – казва Dean Kamen – „ най-добрият ресурс за решаване на проблемите е да имаме хора, които решават проблеми!”
Неговата проектантска фирма Deka Research and Development вече има цяла серия от продукти, които спомагат за решаване на различни проблеми – от домашна машина за хемодиализа до съоръжение за пречистване на вода.

В Кембридж Dean Kamen представи Deka Stirling Engine, която той нарича „черна кутия”, превръщаща метана, отделян от кравите, в електричество. Dean Kamen също така изтъкна предимствата на Stirling engine, която използва топлина за разширяването на газ, който задвижва бутало, използван в електрическата градска кола Think, наречена от него „Revolt“. Стърлинговият двигател, който зарежда батерията, увеличава пробега до 120 километра.

Другата „Черна кутия” на Deka е съоръжение за пречистване на вода, което е с малки размери /90х90х60 см./ В него не се ползват филтри, активен въглен или други химикали, но то може да пречисти вода, с която да бъдат задоволени дневните нужди на 100 души при разход само на 1 КW електричество.

Тези две изобретения са разработени до степен да бъде започнато серийното им производство и могат да окажат огромно влияние при решаване на проблемите, особено на бедните нации. Но точно тук Dean Kamen споделя своето голямо раздразнение спрямо бизнеса, правителствата и неправителствените организации, които подкрепят многомилионни инициативи и пренебрегват подобни прости решения, които не дават място за печалби и спекулации.

Те не считат, че малки кутии като тези, вършат същото, което вършат и големите проекти. Тук вече не става въпрос за технологии, а за модел на мислене. 21-век натрупа купища технологични новости, но ще мине много време, докато хората на върха проумеят, че трябва да се промени начина, по който те достигат до милиардите потребители. Социалният и природоопазващият ефект от технологичните иновации би бил най-голям, когато те достигнат до милиардите хора по света.

Ние бием мухи, миг преди да бъдем стъпкани от стадо слонове. Технологиите трябва да се ползват по начин, по-който ще дадат максимален ефект.”

Във втората част на своята реч Kamen обръща внимание на необходимостта децата да бъдат обучавани по нов начин. Според него днешните деца прекарват безгрижно детството си, заети с развлечения, а не със значими въпроси. Но именно те са тези, които ще решават нарастващите и усложняващи се проблеми пред човечеството.

Ако си мислите, че Dean Kamen е поредният ексцентрик и шарлатанин, който се радва на светлините на прожекторите, се заблуждавате. Той притежава изумителна колекция от изобретения, които вече се ползват широко – като автоматичната спринцовка за диабетици, роботизирани протези и много други. Той е отличен и с множество престижни отличия – проверете на страницата му в Wikipedia, за да не ви отегчавам с дългия списък.

Ако пък си мислите, че проблемите, които Dean Kamen изтъква в своята реч в Кембридж са само на американците – отново грешите. Ние имаме същите проблеми – вижте само огромните енергийни проекти като АЕЦ Белене или заробващите условия, които ни налагат монополите – и нашето правителството смята, че само колосалните проекти за милиарди евро са ефективни решения, вместо да стимулира прости и дребни решения, които да дават независимост и сигурност на отделните домакинства или общини.Така че си струва да се замислим над думите на Dean Kamen и в контекста на нашата, българска реалност.

По материали от: news.cnet.com

И едно сравнително старо видео от 2002 г.:

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Stirling Engine, електрогенератори, изобретения, иновативен дизайн, иновации, пречистване на вода

 1. Напълно съм съгласен.

  Този човек има невероятни изобретения, най-хубавото от които е устройството за пречистване на вода. С един прост слънчев панел или малко отпадъци, които да се използват като гориво, може да се премахнат 90% от всички болести в света, най-вече в Африка и Азия, където хората страдат най-вече от липсата на вода, чиста и дори мръсна нямат.

  Но нека всички разберат, че тези проблеми, първо не са се появили от само себе си, а са съзнателно създадени от правителства и компании. Всички инициативи и благотворителни организации събират милиони и милиарди от дарения, а решаването на проблема с водата в Африка ще струва под 10 милиона евро. Но не, парите отиват в мегаломанни проекти, които единствето запушват устите на хората и замазват положението, а резултат от тях няма никакъв.

  Защо в Африка днес има толкова болести и страдание? Защото западът се гаври с тези хора, инжектира ги с болести, трови им водата, финансира правителства които избиват гражданите, само за да се възползват от природните ресурси и бедността на тези хора. На света отдавна нямаше да има страдание, глад, липса на енергия и бедност ако използвахме технологиите си умно. Не е въпрос до възможност. От личните ми проучвания, разполагаме със стотици прости, евтини и доказани технологии, които могат лесно и бъзро да променят радикално начинът по който живеем. Но тогава големите гиганти ще загубят монополо и влиянието си, защото човек който не е гладен и не се притеснява за оцеляването си взема много по-правилни за него решения и е по-трудно да даде живота си за някоя компания. Това е факта и нека да го разберем. Ако някой си мисли че проблемите по всета просто така са се случили, нека направи собствено проучване. Истината е че има хора които печелят от това и те са причината за повечето проблеми по света.

 2. Севдалина Пеева
  24 Oct 08
  12:40 pm

  Не бих се съгласила на 100% с теб, макар да е очевидно, че и двамата сме привърженици на либерализма.
  И все пак какво да кажем, за бича наречен „невежество“, за нежеланието на бедните да си помогнат сами, да се образоват, да бъдат отговорни пред поколението, което създават, без да могат да му осигурят сносни условия за живот? Всъщност най-бедните са не само жертви, погледнато от друг ъгъл те са и заплаха за обществото, ако не и за цивилизацията, с безконтролното си размножаване. Ама тук навлизаме в една много трънлива тема…виж в Бг – ромите ли са жертва на НЕК или примерните граждани, които си плащат сметките – и своите и на цели ромски квартали? Или пък некоректните платци на Топлофикация, заради които страдат почтените и плащащите си? Но съм съгласна с теб – монополите и решенията на калпак не водят до облекчаване на проблемите, а самите те създават проблеми.

 3. Не можеш да ме разбереш, само защото все още не вярваш че няма втора ръка хора. Ако разбереш че ромите са нито по-добри, нито по-лоши от нас, ще видиш че ние сме причината за проблемите. В българия хората са много тъпи, оплакват се от ромите че крадат ток, а не се оплакват от НЕК, полицията и властимащите, които позволяват на това да се случва. Много е лесно да си жертва, но е трудно да поемеш отговорност за собствените си решения. Не го казвам персонално за теб, а за българският начин на мислене по принцип.

  Имам няколко въпроса. Циганите ли са виновни че строим 100км магистрала за 20 години? Циганите ли управляват в България? Циганите ли продадоха българските фабрики и предприятия за жълти стотинки и комисионни? Циганите ли правят катастрофите по улиците на държавата? Циганите ли са виновни че българинът го мързи и се оплаква от другите? Циганите ли са виновни че българските деца са от най-ниско образованите в Европа? Циганите ли дават помощи на циганите? Циганите ли позволяват на крадците и наркодилърите (българи и цигани и всякакви други) да си стоят на свобода и да се чувстват напълно безнаказани. Циганите ли са виновни, че НЕК прецаква българите за това че не режи тока на неплатилите си, но само ако са цигани? Циганите ли си сътрудничат с мафията на най-високо ниво в държавата?

  И след всичко това нека да кажа, че циганите са малцинство, ниско образовано и състоящо се от хора като всички нас. Те колкото вредят на останалите с нискообразоваността си, 10 пъти повече вредят на себе си. Те където и да се намират действат по един и същ начи и да се оправдаваме с тях е супер тъпо. Защото като погледне човек вредата нанесена на държавата през последните 20 години от българи и цигани, то българите сигурно са 1000 пъти по-виновни за всичко което се е случило. Всичката тази изкуствено създадена омраза между българи и цигани е причината партийки като атака и други манипулатори да насъскват тъпото общество и хората в него едни срещу други и да гледат сеира отстрани.

  Много е лесно да се оплакваме с циганите, но е трудно да приемем че нещата които правят те се случват защото ние сме ги позволили. Гарантирам ти че ако в България изчезнат всички цигани, ама до един, на следващият ден българите ще си намерят друга причина да се оправдават, друг който им е виновен и друг заради когото са жертва. Но това че българинът е тъп означава ли че тези които се възползват от това са невинни. Това че в Конго хората не могат да направят нищо за да противодействат на корпороциите означава ли че тези корпорации могат да се възползват от това. Интересувал съм се от историята на Африка и знам че 99% от проблемите там са донесени от запада. Това че хората нямат развита икономика не е проблем. Те са живеели хиляди години в хармания с природата, без трактори и комбайни и без да има нужда от каквото и да било. Никога не са били заплаха за другите хора. Но кагато са дошли европейците и американците са им ебали майката. Избили са населението (най-ваче чрез поставени хора), взели са им природните ресурси, пуснали са им стотици болести и са ги направили роби. Е кой е виновен?

 4. Севдалина Пеева
  24 Oct 08
  4:58 pm

  Ти си много по-млад от мен и нямаш причина да се срамуваш за гадната ситуация в Бг – това ти дава донякъде право да се гневиш. Да, вината не е в този, който яде баницата, а в този, който му я дава. Напълно съм съгласна, че трябва да има универсални правила и да се прилагат еднакво спрямо всички, както и от всички да се изисква да ги спазват. Аз лично ужасно се срамувам и възмущавам от всичко, което се случва в Бг в момента. Както и това, че олигарсите са готови да продадат всичко, те с нищо не се различават от корпорациите, освен че са личности, а не безлични управителни съвети.
  Честно казано, проблемите на Африка не ме интересуват повече от тези в България, а паралели могат да се намерят достатъчно. Повече отколкото с развитите страни… тъжно, нали?

 5. Joro
  25 Oct 08
  12:33 am

  @Севдалина,
  и ти нямаш причина да се срамуваш за ставащото в БГ, щом така разсъждаваш. Колкото да звучи нескромно и аз мисля, че нямам причина. И още много хора нямат причина да се срамуват. Сам човек може толкова – да спазва законите (колкото и да са тъпи, или като вижда как болшинството не ги спазва), да си плаща сметките, да се държи добре в обществото и да спазва някаква хигиена. Отговорното отношение към природата се подразбира според мен. Всичко останало е политика. Има си хора на които и се плаща за да приемат закони (съобразени естествено с нуждите на обществото) и които у нас определено не работят както трябва, и хора на които се плаща да следят за спазването им – за тях също не мога да кажа, че си вършат работата. Ако работата ви не е да сте някои от споменатите хора – нищо не може да направите. Пробвали ли сте да направите забележка на гамен дето хвърля бутилката си на пътя? Какво най-вероятно ще последва? Или на тълпа футболни запалянковци? А какво казахте на колегата дето днес е дал 20 лв на полицай, за да не отнесе акт, загуба на точки и дву или тридневно висене в КАТ (в София, заради навалицата) заради което ще му е нужна отпуска? Че не е редно така и да си беше искал акт ли? Системата е тотално сбъркана и нищо не може да я оправи. Няма гражданско общество, забравете. От прочетеното по-горе ми стана ясно, че не си правите илюзии за дейността и целите на НПО-тата, но какво от това?
  Ангел е още по-краен и разбирам защо. Да, светът се движи от интересите на бизнеса, но в нормалните държави се търси пресечната точка с интересите на обществото. И до голяма степен там успяват да я намерят. С времето технологиите, които обсъждаме в този блог ще се реализират там, а не в БГ.

 6. Росен Русев
  27 Oct 08
  2:56 am

  Привет!(:

  Аз пак като черната станция, посреднощ… подхвърлям няколко изречения и все едно ме е нямало.
  Ей.., ако имах и аз това търпение и постоянство като вас(:
  Направих една малка грешка…, и сега ми се вие свят!
  Изгледах цялото онова видео със инвалидната количка за правостоящи, цялото!
  Половинчасово клатушкане и сноване из стаята, онзи тип не спря дори за секунда. Това ми причини лека форма на морска болест. Обаче си струваше.
  Ако не знаех как работи тази машинария освен зашеметен щях да съм и тотално смаян (: Никой ли не е смаян?
  Тези изобретения са наистина очарователни.
  Смятам, че хората способни да откриват, показват и не на последно място РЕАЛИЗИРАТ такива гениални идеи са адски рядко срещано явление. Не можем да си позволим лукса просто да ги подминаваме!
  Можеби поради шумът от множеството претендиращи че правят нещо ново, можеби заради безбройните тъпи реклами на уж „нови“ продукти по всичките информационни канали ни прави напълно неспособни да откриваме наистина стойностните неща в живота!
  Откритията не идват от самосебеси, трябва здравата да се потрудиш за това.
  Това е като глътка свеж въздух, всред сивия поток от автомобилни отпадъци и човешки пропадъци.
  10x за хубавата статия 😉

 7. George Kanev
  18 Sep 09
  1:50 pm

  За пръв път виждам толкова политико-социални „излияния“ в този сайт…Изведнаж си помислих че съм сбъркал сайта с например БИП (Българската интернет партия), партия на която съм член и за която лобирам, така че ще получите голяма благодарност от мен ако посетите сайта, а още по-голяма ако станете членове… Там имаме един шеф Добри Божилов се казва…не го познавам лично, но е младо момче и ми изглежда свястно…Например в този сайт има една дискусия: „Съдебната система в България“, където предлагам промени в тази система, така че да се елиминира корупцията между съдиите и да се осигури справедлив съд за българските граждани, едно от основните човешки права, защитено не само от българската конституция, но и от емропейската конвенция за защита на ч. п. и основни свободи. Смятам че без съдебна система няма държава и каквато е съдебната система, такава е държавата…Ето защо трябва да се започне от „главата“ на проблемите…Не мисля че законите в България не са добри (с изключения на някои промени в тях, обслужващи корупциони интереси), а по-скоро повсеместното корупционно мислене в отношенията на българското общество….Но все пак това са политико-социални въпроси, които би следвало да се обсъждат в някой политически сайт, като този който предлагам, например…

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>