GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Британци ще атакуват световният рекорд за скорост на автомобил

October 25, 2008

Настоящият рекорд за скорост land speed record (LSR) е поставен през 1997 г. от Andy Green със Thrust SSC, проектиран от Richard Noble. Сега те отново са един екип, който възнамерява да достигне границата от 1,000 мили в час с реализирането на проекта Bloodhound.

Новият супер автомобил ще се задвижва от комбинация от три двигателя – хибриден ракетен двигател, Eurojet EJ200 и 12 V двигател с мощност от 800 к.с.

Доколкото това е един инженерен експеримент, Green и Noble смятат да направят тест през 2009, когато тяхната цел е да достигнат 800 мили в час, през 2010 – 900 и едва през 2011 ще тестват достигането на скорост от 1000 мили в час.

Повече подробности можете да намерите на страницата на проекта, както и една интересна анимация на guardian.co.uk

Наред с успешната реализация на този проект, екипът си поставя за цел да вдъхнови следващото поколение учени и инженери, като има разработена образователна програма, в която да бъдат привлечени талантливи млади хора не само от UK, но и от цял свят. Лично за мен тази част от дейността на британците заслужава дори повече адмирации, като се има предвид недостигът на инженерни кадри и намаляващият интерес към техническите дисциплини сред учениците и студентите.

По материали от: www.autoblog.com

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: science education, Автомобили, инженерни предизвикателства, иновативност, креативност, наука, образование, Транспорт

  1. Доста ингилизи се изпотрепаха в стремежа си да чупят такива рекорди. По вода и по суша.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>