GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

ЕС налага забрана за класическите крушки

October 27, 2008

На 10 октомври в Люксемург енергийните министри на страните-членки на ЕС се споразумяха за забрана на продажбите на класическите електрически крушки от началото на 2010 година на територията на целия съюз.

Подобна стъпка вече беше осъществена от правителствата на Австралия и Филипините, където също забраната влиза в сила през 2010 година, а в САЩ се очаква това да стане в периода 2012 – 2014 година.

Експерти на WWF са изчислили, че пълната замяна на осветителните тела в домакинствата с енергоспестяващи ще намали разходите на електроенергия за осветление с 60% и емисиите на СО2 ще намалеят с 30 млн.тона годишно /за ЕС/.

Но – компактните флуоресцентни крушки имат своите недостатъци и предизвикват доста оплаквания – заради по-високата си цена, по-острата светлина и примигването. Най-големият проблем е, че всяка една такава лампа съдържа около 5 милиграма живак, който при счупване е не толкова опасен, но все пак ако това стане масовото средство за осветление… Остава и въпросът за рециклирането им, ако няма създадена система, изхвърлянето на сметищата може да доведе до попадане на живака в подпочвените води.

„Замяната на класическата осветителна кришка с компактните флуоресцентни лампи май има повече символично, отколкото реално значение – замяна на мръсните и неефективни технологии на 19-ти век /освен Едисоновата крушка въглищните централи и бензиновите двигатели/ с едно по-чисто и по-енергоефективно бъдеще.”- казва Eoin O’Carroll от CSM.

По материали от: features.csmonitor.com

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Екология, електрически крушки, енергоспестяване, Технологии за дома

 1. Драго
  27 Oct 08
  7:53 pm

  А де! Комунизъм в действие. Защо ги забраняват? Ако „енергоспестяващите“ крушки бяха по-добри, хората сами щяха да преминат към тях, нали?

  Купувайте по един кашон обикновени крушки от Метро и си решавате проблема за години напред.

 2. Комунизъм и корпоратизъм. Искат да забранят нормалните крушки, но не и колите с вътрешно горене. Дават се само технологии и решения, които държат хората зависими. Айде че пак се отнесох по моите теории … 🙂

 3. Joro
  27 Oct 08
  8:29 pm

  Поправете ме ако греша, но за пръв път тази забрана не беше ли въведена в Калифорния? От губернатора Арни?

 4. Joro
  27 Oct 08
  9:59 pm

  Изобщо не се съмнявам, че старият континент е най-крайно десен (фашистки, с други думи) от всички останали и че правителствата си гласуват разни глупости, чието изпълнение в срок им идва пряко силите, но забраната за продажба на обикновените лампи според мен си е уместна. И ще кажа защо:
  1. Човешко е да се търси по-евтиното – дори аз като вида разлика в цените от 13 пъти ми иде да купя лампата с нагреваема жичка.
  2. Винаги съм считал, страните оттатък океана за по-демократични от EU. Щом там са сметнали за необходимо – значи това е начинът.
  3. Луминисцентните лампи са по-ефективни – около 5 пъти (15W=75W с нагреваема жичка), пресметнете за n на брой лампи какво означава.
  4. Имат около десет пъти по-дълъг живот.
  По т. 3 – не преувеличавам – светя си с енергоспест, в къщи, с жълт цвят (като на обикновените) – Поне визуално, 15W=70W, надписа не лъже.
  По т. 4 – животът е по-дълъг, но ако не се святка и гаси много често. Енергосп. лампа е електронен уред (електронна схема пали лампата и поддържа стабилно напрежение) и понася към токовите удари така, както биха ги понесли телевизорът и компютърът ви. С тази разлика, че не подлежи на ремонт.
  Животът и ефективността зависят и от качеството на продукта – материалите и изработката. Не очаквайте китайски боклук за лев и половина да е ефективен и траен.
  Съвет – използвайте лампи с жълто-бял цвят.
  Съществен недостатък е и наличието на живак, в лампата, но няма начин засега. Всички газоразрядни лампи дети служат за осветление (вкл. ксеноновите) съдържат живак. По-добре е да се разработи система за рециклиране. Светодиодните лампи за широка употреба скоро няма да видят бял свят – доста скъпи са, а и повечето съединения от които се правят светодиоди съдържат арсен – GaAs, GaAlAs, GaIAs и др. Но иначе са по-ефективни.
  По светещият полимер също има доста да се работи така, че засега е това положението.

 5. ТОККАЙ
  28 Oct 08
  8:30 am

  Драго Каза,
  А де! Комунизъм в действие. Защо ги забраняват? Ако „енергоспестяващите“ крушки бяха по-добри, хората сами щяха да преминат към тях, нали?
  Купувайте по един кашон обикновени крушки от Метро и си решавате проблема за години напред.

  Токкай каза,
  А може би с енергоспестяващите крушки ще ви излязат криви сметките с АЕЦ-а ? И няма да има нужда от него?

 6. Боби
  28 Oct 08
  12:57 pm

  Само не разбрах какво общо има Енерго. крушка с комунизма? Пробвайте да си смените крушките в вас с енеро. крушки и после си сравене сметките за тока ;), пък посли си говорете за коминизъм.

 7. Longanlon
  28 Oct 08
  4:07 pm

  абсолютно глупава забрана, типичен пример за неадекватността на ЕС и желанието му да си пъха гагата там, дето не му е работата, да харчи милиарди от нашите данъци за безсмислени дейности и да налага забрани въз основа на нищо повече от религиозни вярвания (глобалното затопляне е точно религиозно вярване, защото за него няма научни доказателства)

 8. Ju
  28 Oct 08
  4:09 pm

  Не е ли редно преди да се взимат сериозни и драстични решения да се помисли малко повече, защото силното желанието да се реши един проблем ще породи някои други. Ако смятах икономичните крушки за добри, отдавна домакинството ми да е само на тях, но истината е, че изобщо не се чувстваме конфортно на този вид светлина и това премигване е изключително неприятно. На такова осветление всеки ден ме болят очите и получавам главоболие, много хора са с подобни оплаквания.
  А и този живак, не не, изобщо не е измислено като хората. Представяте ли си при нашата култура както си хварчат боклуците от балкончето направо…

 9. ivan
  28 Oct 08
  6:18 pm

  Ами аз вече съм сменил 3 обикновенни 70 ватови крушки с 12 ватови и сметката ми за ток видимо намаля 🙂 Смятам постепенно да сменя повечето. Плюс това не се оплаквам – светят си много сносно, като старите са, и по прости изчисления ще ми се изплатят за около година. Промените в климата са реални, а дали са предизвикани от човека или не е друг въпрос. Но е по-добре да предприемем нещо, защото ако са от човека и не направим нищо по въпроса, тогава сме прецакани. Така че вярвайте си в каквито щете религии, теории и прочие. Не ми пука особено 🙂

 10. Севдалина Пеева
  28 Oct 08
  9:15 pm

  Драго, много ми е приятно, че продължаваш да посещаваш сайта, някой ден сигурно пак ще ме предизвикаш да поспорим :), а аз обожавам да споря, както вече си забелязал 🙂
  Longanlon, а за изхарчването на милиарди от нашите данъци за АЕЦ Белене нещо си твърде сговорчив,даже благосклонен, или аз може би съм останала с погрешни впечатления за твоята „твърда“ позиция по въпроса?

 11. passiflora
  28 Oct 08
  9:17 pm

  Свежо: А график на дишането няма ли да ни спуснат?

 12. Драго
  28 Oct 08
  10:19 pm

  @Севдалина, непременно ще спорим отново 🙂

  ТОККАЙ, точно пък крушките ли? Ти сигурно си с „крушки 2.0“, но същевременно си наблъскал 2-3 климатика у вас…

 13. TamOlin
  01 Nov 08
  2:04 pm

  Свежо: Съвсем логично е и подобни коментари са неуместни. Има много по-евтини и екологични други варианти. Не алтернативи, защото тези крушки не са им такива.

 14. keen
  01 Nov 08
  9:04 pm

  Драго, за някои неща хората са недосетливи. Примерът с по-ефективните крушки е само един от многото. Причината е, че ефектът от тях не е непосредствено и своевременно установим с най-често използваните сетива (разумът не е сред тези сетива). Препъни камъкът пред „невидимата ръка“ на пазарния механизъм тук се състои в следните два пункта:
  – висока начална инвестиция за по-ефективните крушки (много пари на куп);
  – недостатъчно висока цена на енергопотреблението при крушките с нажежаема жичка като дял от общите енергиини разходи.

  Ефектът от по-ефективното използване на ресурси обаче не се отнася само до потребяващия ги. Разполагаемостта с ресурси е ценност за цялото общество, поради което опазването им трябва да става императивно чрез държавни управленски механизми.
  Между другото, развитието на пазара на тези крушки ще ги направи освен по-качествени, също и по-евтини.

 15. Николай
  03 Nov 08
  1:53 pm

  Хм, абе и аз си мисля, че ако си сменим всички крушките, те непременно ще станат по-евтини. Щом ЕС налага забрана на конвенционалните крушки, би трябвало да поемат и известен процент от цената. А и броя на потребителите ще скочи силно.
  Само да не се окаже, че тая работа е нож с 2 остриета. Ако всички имаме само крушки, които живеят по 10 години, значи до 10 години трябва така да сме си направили сметката, че да знаем къде да денем всичкия боклук (и живак).

 16. ivan
  04 Nov 08
  9:09 pm

  Какви 10 години бе? Тия крушки отслабвали още след 2-рата година…

 17. keen
  04 Nov 08
  10:57 pm

  Гаранцията на осветителните тела не се дава в „години“, а в часове.
  Аз ползвам Philips от повече от три години, като е гарантирана безпроблемна работа за 10 хил. часа и 5 хил. включвания. Средно на ден ги държа включени по 2-3 часа и приблизително толкова пъти ги включвам/изключвам (тази чувствителност към вкл./изкл. е един от проблемите на тези крушки, както вече се спомена в коментарите, т.е. някоя от моите крушки скоро се очаква да изпуши, въпреки че не е стигнала заветните 10 хил. часа).

 18. Неочакван заместител на Ботокса в борбата с бръчките : Блогография
  09 Nov 08
  3:26 am

  […] ЕС налага забрана за класическите крушки (15) Filed Under: ТехнологииTagged: […]

 19. […] като се имат предвид изваждането на 100 ватовите традиционни крушки от пазар… през тази година и съобщенията, че вече големите […]

 20. Марин
  08 Mar 09
  2:08 pm

  КУПУВАЙТЕ ПО 1 КАШОН МЕСЕ4НО ОТ СТАРИТЕ И В КРАЯ НА 2009-а ЩЕ ИМАТЕ ЗА ЦЯЛ ЖИВОТ!
  П.С.ОТ СЕГА СИ ПЕДСТАВЯМ КАК ВЪВ ВХОДА ЩЕ ИЗЧЕЗВАТ И НОВИЪЕ И СТАРИТЕ!СЕЩАТЕ СЕ ЗАЩО

 21. Севдалина Пеева
  08 Mar 09
  2:22 pm

  Хе-хе, Марине, не се притеснявай, то ще има контрабанда, то ще има по пазарите крушки пресен внос от Русия, не бой се – ние сме печени, преживели сме 50 години комунизъм, 20 години „мутренска демокрация“, една тъпа европейска директива ли няма да преживеем!
  Що да сме с хората, като сме свикнали винаги да сме наопаки… Такъв ни е моралът, такава ни е националната същност…
  Хайде бъди здрав и живей дълго, запаси се хубаво с крушки, щото може след няколко месеца това да стане постижението на живота ти, с това да се прочуеш и да се хвалиш 🙂
  🙂

 22. Нека първо намалят цените на енергоспестяващите и после да налагат забрани.

 23. Здравейте колеги ние от Ледекс ООД сме едни от първите Български производители на светодиодно осветление и можем да предложим алтернатива на всякакъв тип традиционно осветление.
  Не се тревожете нито за познатите ни Е27 100W крушки нито за T8 луминисцентните лампи които скоро ще останат в миналото.
  Цените са доста конкурентни дори за Китайския пазар а това че струват малко повече от енергоспестяващата крушка е оправдано поради многобройните предимства:

  Голям светлинен поток
  Дълъг живот от 70 000 до 100 000 часа (по 8 часа на ден около 30 години!)
  Не се чака за да се достигне максималния светлинен поток както всички енергоспестяващи лампи
  Липсват отровни вещества в лампата
  Липсва стробоскопичен ефект (трептене на светлината)
  Голямо разнообразие от цветове
  Живота им не се влияе от прекомерно вкл. и изкл.
  Могат да работят в тежки експл. условия вкл. с повишена влажност на въздуха.

  За повече информация http://WWW.LEDX.BG

 24. ktamen
  22 Nov 09
  5:40 pm

  Кои крушки са най- ефикасни – това за мен е второстепенен въпрос.
  Някакъв високоинтелигентен чиновник заявява на всички европейци, които не споделят неговото мнение по въпроса, че са тъпи и неграмотни – с подобни методи за решаване на проблемите ще стигнем там закъдето се е запътила Северна Корея.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>