GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

По-евтино бяло светодиодно осветление

October 28, 2008

Светодиодните лампи(LEDs) са по-добри от компактните флуоресцентни лампи – те използват по-малко енергия, имат по-дълъг живот и не съдържат живачни пари. Но най-големият им недостатък за да станат масова опция, е това, че за да дават бяла на цвят светлина, се произвеждат по технология, която в момента е изключително скъпа и това ги прави нископривлекателни за потребителите.

Обаче изследователите от Purdue University са на път да променят това, като разработват технология, при която се ползват доста по-евтини материали.

Светодиодите са полупроводници, които отделят фотони, когато върху тях се приложи напрежение. За да се получи бяла светлина са необходими светодиоди, които отделят синя светлина, която после да се филтрира или да се комбинира с червена и зелена. В момента светодиодите, които генерират синя светлина се изработват от галиев нитрид, един полупроводник, който се получава от сапфирен субстрат. Групата от Purdue University е намерила начин да произведе син галиев нитрид от метални слоеве, разположени върху силициева основа.

Изследователстката група е постигнала този интересен резултат с помощта на един хитър трик – известно е, че силицият поглъща, а не отделя светлина. Затова силициевата основа се покрива със слой от циркониев нитрид, който отразява светлината навън. За да предпазят устройството от разграждане в течение на времето, тъй като цирконият реагира със силиция, те обаче поставят един междинен слой от алуминиев нитрид, който да предотврати реакцията. Най-външният слой е от галиев нитрид.

Предимствата? – Силицият е по-евтин и по-широко разпространен от сапфира. Освен това силицият ефективно отвежда топлината, т.е. получавате готово осветително тяло без допълнителни приспособления, като освен това се гарантира по-дълъг живот на лампата и яркостта и се запазва за по-дълго време.

Въпреки че в момента все още не е изчислена точната цена, учените от екипа на Sands са убедени, че техният метод на производство има огромни предимства и лесно може да бъде промишлено внедрен. Все още се очаква от тях да дадат повече подробности за произведените по техния метод светодиоди, за да бъдат сравнени характеристиките им с настоящите.

„Това е една интересна иновация – казва Steven DenBaars, директор на Solid-State Lighting Center към Калифорнийския университет в Санта Барбара. – но те все още имат да извървят дълъг път до пазара.”

Един от сериозните проблеми, които остават нерешени, е как да се предотврати напукването при охлаждане след производството им – причината за него е това, че силицият се свива с различна скорост спрямо слоя от галиев нитрид. Авторите на новата технология считат, че лесно ще намерят разрешението му и очакват до няколко години светодиодни лампи, произведени по тяхната нова технология, да бъдат на пазара.

В усилията си да подобрят технологията за производство на бели светодиодни лампи учените от Purdue University не са единствени – по този въпрос работят и в General Electric и във Philips, които вече предлагат на пазара светодиодно осветление за големи архитектурни и търговски обекти.

В контекста на приетото вече решение за забрана на традиционните едисонови крушки в ЕС, логично е вариантите за евтино и качествено осветление да представляват особен интерес за всички нас. Ние тук в Грийнтек сме писали и за други нови технологии в тази сфера, вероятно и ще продължим да пишем. Също така ще бъдем изключително задължени на всички наши читатели, които споделят своя опит, защото като потребители вероятно ще бъдем изправени пред факта да правим избор без достатъчно информация или ще рискуваме да ни подвеждат недотам коректни реклами. Така че очакваме от вас да споделяте своя опит през следващите месеци по отношение на различни марки, производители и всичко, което може да бъде полезно във взимането на решения за промяна на осветлението.

По материали от: www.technologyreview.com

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: LED, електрически крушки, енергоспестяване, изобретения, иновации, осветление, Технологии за дома

  1. Неочакван заместител на Ботокса в борбата с бръчките : Блогография
    09 Nov 08
    3:26 am

    […] По-евтино бяло светодиодно осветление (0) […]

  2. […] октомври ви разказахме за напредъка на изследователски екип от Purdue University в разработването на по-евтини и по-практични […]

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>