GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

5 златни правила на „зеления“ маркетинг

October 29, 2008

Поводът за този пост е една статия в последния брой на любимия ми вестник „Капитал”, озаглавена „Безразлични към зеленото”. Не мога да не отбележа, че заглавието е напълно подвеждащо и ако не прочетете внимателно текста, няма да може да оцените хубавата статия, която безспорно би била от полза за специалистите в областта на маркетинга.

Да, потребителите са безразлични към излишен шум и показност, към безсмислени акции и апели. Но всички проучвания сочат, че расте броят на хората, които се интересуват от екологичната стойност и въздействие на стоките, които купуват, само че голяма част от тях не знаят какви са действително най-добрите начини да живеят екологично отговорно и кой е правилният избор.

Ето защо в опит да бъда полезна на тези наши читатели, които работят в областта на маркетинга, искам да представя накратко 5-те основни принципа, които помагат на „зелените продукти” да се наложат на пазара, според McKinsey:

1. Образовайте потребителите:

Потребителите имат като цяло недостатъчно информация за зелените продукти, ето защо производителите и търговците на зелени продукти трябва да се виждат на първо място като „образоващи”, а не като машина за продажби. Проучванията на Станфордския университет показват, че повече от 1/3 от потребителите, които искат да помогнат за опазването на околната среда не знаят как…

2. Създайте по-добър продукт:

Потребителите няма да предпочетат зелените продукти, докато производителите не ги направят равностойни или по-добри от традиционните аналози. Повечето хора предпочитат практичността, удобството, надеждността пред екологичната стойност.

3. Бъдете честни:

За да се възстанови доверието на хората, фирмите трябва да бъдат честни по отношение на тяхното действително въздействие върху околната среда или това на предлаганите от тях продукти.

4. Предложете повече:

Фирмите трябва да положат усилия за това техните клиенти да осъзнаят финансовите и екологични предимства, които носи покупката на зелени продукти. Клиентите ще купуват по-охотно новите стоки, ако могат да изчислят ползата или да следят възвръщаемостта на инвестицията си.

5. Направете продуктите си достъпни:

Дори за ентусиазираните потребители на „зелени стоки” е трудно да си ги набавят редовно и безпроблемно, рекламирайте как и къде могат да бъдат намерени, акцентирайте на развиване на дистрибуторски канали, които да ги направят лесно достъпни, уверете се, че търговците ги излагат правилно и поддържат оптимални складови наличности.”

Потенциалът на пазара на „зелени” продукти и технологии е огромен и предоставя неограничени възможности, особено сега във времето на развихрилата се финансова криза, която ще засегне и нас в България – и потребителите, и бизнеса. Но както много икономисти и анализатори посочват финансовата криза има и добри страни – тя ще помогне да оцелеят истински силните компании и истински стойностните продукти. На този фон маркет-специалистите на зелени продукти просто трябва да помогнат на потребителите да променят разумно своето поведение и да преодолеят бариерите пред превръщането на техните намерения в действия.

По материали от: lamarguerite.wordpress.com

Пълният текст на статията може да намерите в септемврийския брой на
Stanford social innovation review

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: бизнес, Екология, зелени продукти, маркетинг

  1. Еее много добра статия. Харесват ми много съветите които даваш, най-вече 1. защото според мен е ключът към успешният маркетинг.

    Преди време бях преглеждал едни материали на Jay Abraham, който е най-успешният маркетинг експерт в Америка. Изключително успешен, с опит в над 200 различни индустрии. Той е изградил цялата си философия върху идеята която нарича preemption. Става въпрос, че когато човек продава, той не е просто търговец, а доверен консултант и учител на своите клиенти, водейки се на първо място от тяхната полза. Трябва клиентите да се вземат под крилото на бизнеса и един от начините по който това става е да образоваш клиентите си и да им даваш постоянно полезна за тях информация. Бизнесът така си изгражда репутация на авторитет и печалбите го показват.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>