GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

НС с решение потвърди отказа на България да изгражда АЕЦ „Белене“!

February 27, 2013

734540_10151465655883570_267907932_n

Иво Инджев:

Няколко добри новини долетяха днес от агонизиращото 41-во народно събрание по повод поредното закриване на проекта АЕЦ „Белене”.

1. След толкова много „първи копки” той пак беше закопан.
2. Парламентарното мнозинство си свърши работата, спазвайки закона да се произнесе в тримесечен срок по въпроса, за което всички сме благодарни.
3. ГЕРБ подкрепи Синята коалиция, инициатор на тези хубави новини, което би трябвало да означава, че най-после надменността на Борисов спрямо автентичната десница в България претърпя някакво развитие- жалко, че това стана „след дъжд” качулка, когато премиерът абдикира заради някакви си качулати провокатори, които му се видяха по-страшни от „Наглите”.

4. Времето до края на това Народно събрание е прекалено малко и няма как ГЕРБ да доведе пак нови инвеститори, както стана последния път, когато АЕЦ „Белене” уж вече беше закрит по волята на същото мнозинство.

Има и не толкова добри новини, уви.

1. Разкопаваният многократно труп на АЕЦ „Белене” упорито не ще да мре от естествена смърт и има лошия навик да възкръсва.
2. Твърдения за „окончателното” погребване на руския Фанкенщайн могат да се окажат за кой ли път преждевременни в случай, че предизвиканото от политическа криза олевяване докара на власт достатъчно голямо за целта БОЛШИНСТВО от депутати на руската пета колона в България.
3. Ако слуховете за „окончателното” зариване на гьола край Белене, както го определи Борисов, се окажат необосновани отново и той пак бъде закачен на системите за вливане на корупционни рубли във вените на местните комисионери, този път може да умре не руският проект, а България.
4. Надеждата у нас не се възражда с новата кончина на АЕЦ „Белене”, защото като нищо може да умре първа- с първите резултати от следващите избори.

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: АЕЦ Белене, ядрена енергетика, ядрена енергия

 1. Драгомир
  29 Mar 13
  8:29 pm

  Този блог умря ли??? Защото вече от повече то месец не се е появявала нова статия…
  Едно време като влизах доста много дискусии имаше…

 2. Севдалина Пеева
  31 Mar 13
  12:02 am

  Ами нещо като ваканция поради твърде много ангажименти… Надявам се скоро да пишем отново.

 3. Tonchev
  31 Mar 13
  12:44 am

  статии има много, но като че ли блогърите по-малко им обръщат внимание.
  Нова статия не означава непременно, че е по-значима и по-актуална.
  Хората вече разбраха, че дискусията за ядрената енергетика стана немодерна и ненужна. А зелената енергетика не се нрави на хората, защото им е скъпа. А тя е скъпа, защото насила ѝ сложиха високи изкупни, цени за да печелят нашите хора. Ние сме световен рекордьор по скъпи изкупни цени на зелен ток за дълги срокове за изкупуване и то в най-бедната държава в Европа.
  Вторият, и по-сериозен, проблем на нашата е енергетика е централизацията ѝ, Заедно с дълго дъвканата грешна теза за „естествените“ монополи, които все по-рядко се споменават.
  Изходът е очевидно в децентрализацията, а либерализацията (което е актуалната дъвка) малко ще помогне без децентрализация
  Ето как става децентрализация и то с почти „забранените“ вече у нас фотоволтаици, но с пък евросубсидии

  http://tonchev.net/bg/smart-grid/off-grid-zero-energy-house-with-solar-modules-boosted-by-light-reflectors/676/

 4. иван
  12 Apr 13
  2:35 pm

  Хайде да споделя и аз нещо.
  ЕРП наливт пари на държавата, за да спъва енергийната ефективност.
  Звучи и логично, нали? Ако жилищата са с добра дограма и дебела изолация
  ще им трябва и по-малко ток за отопление, а от там и по-малка печалба за чез, еон и другите.
  А сега и малко числа…..
  За Белене трябват 20 млрд лева, в бг има 700 000 панелки. За тяхното санира са нужни само 2 млрд лева (от които може би и половината европа би ни ги дала).
  А ако се санират тези 700 000 жилища с тези 10% от сумата би се постигнала енергийна ефективност, която ще доведе до икономия на ток, която икономия точно отговаря на това, което белене ще произвежда.
  Ако искате го разпространете това на повече места, за да разберат повече хора какви неща се случват в нашата държава.

 5. Драгомир
  23 Apr 13
  4:14 pm

  Иван сметките ти са доста неточни. Според твойте цифри за саниране на един апартамент са необходими около 300 лева. При цена от 22 лева на квадратен метър това прави, че ще можеш да топлоизолираш цели 5 метра от външните стани на апатрамента си – доста малко, за да е от полза.

  Другото което прави впечатление е, че заявяваш че Белене щяла да произвежда толкова електроенергия, колкото щяло да се спести от саниране. И това се оказа далеч от истината. Ако електроенергията се ползваше само в бита (при сегашните несанирани сгради), то изключвайки най-студените зими и един блок на АЕЦ Козлодуй щеше да ни стига. Големия прахосник на ток е промишлеността – тази която сега почти я няма. А без промишленост няма и пари и ще си останем бананова държава…

 6. Tonchev
  23 Apr 13
  7:29 pm

  Проблемите не са в санирането на панелките, а в самите панелки. Те са остарели от всяка гледна точка и никакви изолации не могат да ги направят по-здрави !!!
  но може всички да печелят ако изолацията се комбинира с фасадни фотоволтаици. тогава не само ще се спестява енергия, но ще се произвежда

  Вижте такъв патентован комбиниран панел

  http://tonchev.net/bg/smart-grid/external-thermal-wall-insulation-with-solar-pv-modules-reinforced-by-internal-installation-pipes/632/

 7. Ангел
  27 May 13
  10:24 am

  Каквото и да си говорим, индустрията е изключително енергоемка. Битовото потребление е само един малък дял от общото потребление на държавата. Преди около 3 години в началото на кризата, когато все още имахме работеща икономика, общото потребление в България варираше между 6 и 14 гигавата консумирана мощност. А сега пиковото потребление е към 6. И колкото и да се въвеждат енергоспестяващи технологии, тенденцията ще е, да се увеличава енергийната консумация на глава от населението (исторически доказан факт). Тази тенденция особено силно ще започне да се усеща с постепенното преминаване на транспорта към алтернативни горива (включително и електричество), с което консумацията на електроенергия ще нарастне стръмно нагоре. Така че да, в момента сме в дълбока депресия, но проекта Белене задължително ще трябва да бъде възкресен в края на това или през следващото десетилетие. Може би с други технологии. Но личното ми мнение е, че е много по-природосъобразно, да се използва ограничена ядрена енергия, от колкото да се изгарят свободно в атмосферата милиони тонове ниско качествени въглища, изхвърлящи огромни количества парникови газове, както и различни други замърсители в атмосферата.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>