GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Кога се появи опасността за националната сигурност? Оказва се, че не е от вчера…

April 4, 2013

zx450y250_1836216
Дали опасността от тотален колапс на електроенергийната система се появи ненадейно? Оказва се, че истеричните писъци относно опасността от срив до степен да е застрашена националната сигурност повтарят почти дословно лятото/есента на 2009 година. Вече 4 години ситуацията е идентична, няма промяна в моделите на потребление на домакинствата, нито на бизнеса. Различното е, че сега имаме присъединени нови генериращи мощности от ВЕИ, посочени с лекота като страшния враг, който товари сметките и разбалансира системата. Но прави впечатление, че отново няма разумен план или поне смислена визия за развитието на енергетиката.
Вижте нашата статия от 01 септември 2009 и коментарите към нея и ако имате сили – коментирайте тук.

„България няма и няма да има нужда от нови генериращи мощности в следващите десетилетия. Защото:

Първо, защото дори съществуващите енергогенериращи мощности в момента не се натоварват поради срив на вътрешния и външния пазар.

Чуйте воплите на самия Ковачки:

„Ковачки съобщи данни, които по думите му има като представител на енергийния бизнес, че нощното потребление на енергия в страната в момента е в рамките на 2500 мегаватчаса, а дневното – около 3300-3500 мегаватчаса. … Потребление от 2500 мегаватчаса означава да работят АЕЦ „Козлодуй“ и няколко водноелектрически централи, а цялата топлоенергетика, всички въглищни централи, които съставляват около 60 процента от енергетиката на България, трябва да спрат да работят, каза още Ковачки. Според него това би означавало повече от 50-60 хиляди миньори да спрат да си получават заплатите, а БДЖ-АД да бъде парализирано и да престане да работи, тъй като мините са най-големият му товародател. Ковачки коментира още, че в целия Балкански регион за първи път от много години насам има излишък на електроенергия, като дори страни като Македония и Албания в момента изнасят енергия, а цените в най-големия вносител на Балканите – Гърция, са двойно по-ниски от миналогодишните и са в рамките на 35-38 евро за мегаватчас. Единствено АЕЦ „Козлодуй“ може да издържи на тези цени, и то като работи на много ниска печалба, посочи Ковачки. Той съобщи, че по негови данни в момента атомната централа работи със 75 процента от мощността си, а е намалено и производството на всички въглищни централи. От март работи само един блок на ТЕЦ „Бобовдол“, а всички софийски рудници, които доставят въглища за ТЕЦ „Бобовдол“, както и Пернишките мини са с намалено работно време – един ден работят, един почиват, посочи Ковачки.“
25 юни 2009 г.

След това самият шеф /вече бивш/ на АЕЦ Козлодуй призна, че централата работи с намалена мощност цели два месеца, поради което реализира загуби. Защо? Защото просто токът е излишен. В отговор на неговите оплаквания някой от шефовете на НЕК пък изтъкна, че не могат да спрат ВЕЦ-овете, защото това означава да прелеят язовирите…

Тук вероятно ще се появят следните контрааргументи:

Сега сме в тежка криза, когато се съвземем след нея, няма да има достатъчно електроенергия. Трябва да сме подготвени за увеличеното потребление.

Потреблението обаче няма да се увеличи драстично дори след края на кризата по две основни причини:

Демографските тенденеции в страната са такива, че не може да се очаква нарастване на консумацията за битови нужди:

– пенсионерите няма да могат да си позволят климатици, съдомиялни, бойлери включени 24/7 – всеки, който познава поне един пенсионер може да го потвърди, другите дето са паднали от Марс, могат да спорят по въпроса с потенциала на пенсионерите като потребители с нарастващи нужди.

– населението на България трайно намалява и ще продължи да намалява.

– малцинството, което е на път да стане мнозинство, не демонстира никакво желание да се интегрира, т.е. да си повиши значително стандарта със собствени сили, а не чрез социални помощи; мнозинството, което е на път да стане малцинство няма да може да им осигурява безплатна енергия.

-немаргиналното население, това което е се доближава до определението „средна класа“ и е икономически активно, взима всички възможни мерки да намали електропотреблението си, без да влоши стандарта си – до няколко години повечето битови електроуреди ще са заменени с енергоефективни не поради каприз или регулации, а просто защото на пазара няма да има „енергоразхищаващи“ модели;
жилищата ще са с подобрена енергийна ефективност, не защото е модерно или някой го е грижа чак толкова за външния вид на сградите, а защото на хората им е изгодно; много домакинства ще имат соларни колектори за топла вода, макар и не всички.

Другият основен потребител на електроенергия – бизнесът, ако е е оцелял след 1 година или е стартиращ, ще съществува само ако е конкурентоспособен. И понеже цената на енергията ще продължава да расте, не само у нас, навсякъде по света, конкурентоспособност ще означава в много голяма степен и ниско потребление на енергия за единица продукт.

АЕЦ Белене е нужен на България точно колкото Мавзолеят на Георги Димитров.
Всичко останало е пропаганда, която не е измислена нито днес, нито вчера. Ето един цитат, на един от злите гении на пропагандата, как можеш да влудиш един народ:

„the people can always be brought to the bidding of
the leaders. This is easy. All you have to do is tell them they are
being attacked, and denounce the pacifists for lack of patriotism and
for exposing the country to danger. It works the same in every
country.”
– Hermann Goering, Hitler’s Reich Marshall, at the Nuremberg
Trials after World War II.

Просто заменете пацифистите с екоактивисти и приемете че опасността се представя като връщане назад в развитието поради недостиг на електричество. След това, като имате предвид думите на хер Гьоринг, потърсете сходството в изказванията на национално-отговорните политици и бизнесмени. Прилагат го едно към едно, дори не се напъват да вложат творчество…“

За да прозвучи актуално финала на тази четири годишна статия е достатъчно да заменим екоактивисти с ВЕИ-централи.

Дали причината за паниката на енергийния „фронт“ не е отново смяната на властта и оттам смяната на фаворизираните от нея? Това е просто предположение. Но е сигурно, че (за съжаление) четири години по-късно все още продължава старателното укриване на информацията за реалното състояние на енергетиката. Вижте например как в Испания в реално време може да се провери от всеки какво е потреблението и кои технологии какъв принос имат в енергийния микс.

Ще ми бъде интересно да видя коментарите ви 4 години по-късно!

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.

 1. batilcho
  05 Apr 13
  5:32 pm

  абсолютно вярно, диспечерите от централно диспечерско управление се чудят как още да намалят производството без да изключат депутатските и министерските ВЕИ /вътрешна информация/, България няма нужда от повече енергия, но явно Сергей и кръга около него има нужда от Белене, какво да се прави – криза.

 2. Tonchev
  05 Apr 13
  9:05 pm

  Проблемите са много.
  Но е ясен поне един, че с енергетиката от индустриализирания енергоемък социализъм при сегашния циганско-каруцарски неиндустриален капитализъм
  е абсолютно невъзможно поддъражането на мините, тец и да де пускат вец като има много вода. А за капак са нови 2000 мегавата ВЕИ. Няма износ на ток и няма да има на изгодна цена. А досега износът е бил губещ за нек и печеливш само за енергомафията.
  А само преди 2 месеца референдума каза ДА за нова АЕЦ !!!!!!
  Има ли централизирана енергетика – корупцията е неизбежна
  А има прости и евросубсидирани решения за децентрализирана има много
  ето едно от тях

  http://tonchev.net/bg/hydrokinetic-power/pre-fabricated-building-panels-including-solar-photovoltaic-pv-modules/719/

 3. Атанас
  12 Apr 13
  3:37 pm

  Екс- министър Трайчо Трайков каза при Карбовски на 17.03.12год. ,че до неговата оставка е имало 200MW фотоволтаик и за 3,5 месеца до нови

 4. Атанас
  12 Apr 13
  3:54 pm

  Екс- министър Трайчо Трайков каза при Карбовски на 17.03.12год. ,че до неговата оставка е имало 200MW фотоволтаик и за 3,5 месеца до новия закон на 01.07.12год. са станали 900MW при заложени 300MW до 2020год.
  900MW са около 800 млн. на година и 16 млрд.лв. за 20год. като инвестиционните разходи са около 6-7млрд.лв.
  Аз нямам нищо против ВЕИ но не по тези крадливи схеми.

  По същество – бъдещето е на ВЕИ но неможе да се мине на 100% за което трябва да си оставим изчерпаеми енерг.източници – нефт,газ,въглища и уранова руда.
  При сегашното потребление до 2030год. свършва петрола и бъдещето е на ел.локомотивите за пренос на стоки и услуги които се зареждат от микс в който ВЕИ е над 50%.

  Според ООН за трансформацията са нужни минимум 50 трлн.$ ,а според мен много повече.
  Става въпрос да се мине на ВЕИ възможно най-бързо за да остане повече нефт,газ и т.н.
  Схемата е проста Св.банка да отпусне кредити с 0% лихва за ВЕИ и межд.търгове – кой предложи ниска цена и дълга гаранция печели.

  Не става въпрос за ясновидство а за елементарни смятания и ако Китай и Индия се развиват така петрола може да свърши и по-рано.

 5. Атанас
  12 Apr 13
  4:19 pm

  За България единствения начин е данък лукс т.е. 5-7% от бюджета за държ.банка до 1% лихва за селското стопанство ,саниране и топла вода от слънцето отварящи постоянни работни места в РБ-я ,което е енергийна, и т.н. независимости.

  Защото от 14млн.дка. до 1989год. у нас сега се напояват само 330 000 т.е. 42 пъти по-малко. Преди 1989год. 9млн.крави сега 900 000 и т.н. – 80% от хранителните стоки у нас са внос.

  По тази схема се отварят до 1 000 000 млн.нови работни места – планирано устойчево развитие защото ще стане страшно поради простата причина ,че свършва нефта и цените ще скачат.

  На теория професори по икономика са го казали ясно – при 6-7% ръст на БВП ще стигнем половината от средният доход в ЕС до 2030год. но пропускат факта ,че свършва петрола което оскъпява земеделието и животновъдството и т.н. прогресивно расте всичко за което пиша да се започне веднага преминаване към ВЕИ но планирано и без лихви и т.н.

 6. Атанас
  13 Apr 13
  12:29 pm

  Най-евтиният превоз е ел.локомотиви и в момента се строи ЖП-линия под Босфора

  И затова искат да приватизират нашите товарни превози.

  Китай иска да строи две успоредни линии Пекин – Берлин и между линиите може да се сложат “перки“ с вертикална ос – това е ефективно но не само защото просто няма друг избор ,защото свършва петрола.

 7. Tonchev
  14 Apr 13
  7:39 am

  Атанасе, проблемът не е в тунелите, нито в перките, а в трасетата. Сегашните жп трасета, даже и в България са „криви“ и по тях влаковете не могат да вървят бързо, защото ще ги изхвърли центробежната сила от релсите. А да се правят нови трасета е бавно и скъпо, защото минава през отчуждаване на земи, построени имоти и т.н.

  С наклон на вагоните, към вътрешната страна на завоя, може да се компенсира центнробежната сила при движение в завоите, и не само на влаковете. Но и на всички сухопътни превозни средства с повече от две колелета, даже и на фериботите на вода. Измислил съм патент за това и съм направил демо на триколка
  виж го на видео
  https://www.youtube.com/watch?NR=1&v=hiKcFrja9PY&feature=endscreen

 8. Атанас
  15 Apr 13
  2:36 pm

  Тончев – инженерно техническото изпълнение е ясно и аз пиша за проблема който идва когато свърши петрола – http://darikfinance.bg/novini/84303#comments

  Принципно и в момента най-евтеният превоз е ел.локомотив и погледнато реално тировете немогат да се движат повече от 90км/h.

  Казано иначе единствения начин за превоз на стоки и хора след години ще е ел.локомотиви.

 9. Tonchev
  15 Apr 13
  7:34 pm

  исторически корабите са далеч преди локомотивите и до сега са най-евтиният, но далеч не най-екологичен превоз. Най-евтиният и екологичен превоз са електрическите кораби

  Даже може и електрически кораби/лодки с фотоволтаици –
  виж как на снимки
  http://tonchev.net/bg/formula-e/%D0%B5lectric-boat-direct-powered-by-solar-pv/482/

 10. Ангел
  27 May 13
  11:11 am

  Ограничена и непълна статия. Да не говорим, че в нея има невярна информация. Потреблението на електроенергия в България е сринато над два пъти за по9следните около 3 години. При това въвеждането на мерки за редуциране на потреблението от домакинствата има пренебрежимо малки резултати. Основния фактор е практическия срив на икономиката през тези години.
  Друго невярно до глупост твърдение в статията са тенденциите за намаляване на потреблението на електроенергия. Първо исторически тенденциите са за увеличаване на потреблението на глава от населението. Не толкова заради домашното потребление, колкото заради увеличените нужди и увеличената мобилност на хората. И второ, не трябва да забравяме предстоящото преминаване на транспорта от петрол към алтернативни горива. Има интересни разработки дори и в момента, включително и такива, които използват директно електроенергия. Най-фрапиращ е примера с алуминий въздушните батерии, които се рециклират с електричество, а електромобил захранван от такива има над 1000 километра пробег с едно зареждане, при цена около 2-3 цента по-висока от тази на американските горива. При създаване на инфраструктура за рециклиране оперативната цена тук би била по-ниска от цената на експлоатация на сегашните бензинови коли изгарящи все по-скъпите акцизни горива. Но вместо да се пълни резервоара от шейха, батерията ще трябва да се рециклира използвайки електроенергия произведена от електроцентрала. От което следва автоматично увеличаване на консумацията на електроенергия. Преди време си играх да смятам. Точните цифри ми се губят в момента, но грубо, дори сравнително малък процент електромобили в България, използвани само за ежедневно ходене на работа, биха довели до увеличение на консумацията сравнимо с добавяне на хипотетичната Белене към производствената мрежа. Така че можем спокойно да си направим извода, че консумацията на електроенергия ще расте. Първо заради възстановяване на икономиката (да се надяваме) и второ заради постепенното навлизане на електромобили и плъгин хибриди. А на трето място да се надяваме и в спедствие навлизането на въздушно алуминиевите батерии и нуждата от станции за тяхното рециклиране. Понеже електромобил с 1000-1600 килиметра автономност, при съизмерима или по-ниска оперативна цена, е напълно способен да превърне всички петролни коли в антики достойни за музея.

 11. Tonchev
  27 May 13
  9:07 pm

  С добре познати и вече нескъпи технологии може да се решат едновременно енергийният и транспортният проблеми – и то по природосъобразен начин, устойчиво във времето и национално независимо
  вижте видео;

  http://tonchev.net/bg/subsidies-for-innovative-projects/synergy-of-noise-protection-and-power-generation-by-solar-pv-modules-and-low-noise-bird-friendly-vertical-axis-jet-blade-wind-turbines/687/

 12. Konstantin Voynov
  27 Jun 13
  6:35 pm

  Някой има ли информация за това дали Българското водородно дружество(доколкото знам все още съществува) проявява някаква инициатива във връзка с използуването на енергията генерирана от ВЕИ за получаване на водород и по този начин изваждането им от енергийния микс за битовото и индустриално енергопотребление . Управляващите постоянно оправдават своите неуспехи в управлението на енергетиката с наличието на ВЕИ в мрежата. Мисля , че моментът е много подходящ за да се предприемат реални стъпки към изграждане на базата на най перспективния и чист вид енергетика – водородната. Ресурс научен и проектантски все още има в страната – независимо от нарастващата циганско каруцарска тенденция- и е необходимо държавата и научните и професионални организации да осъзнаят , че това е първостепенна национална задача за най близкото бъдеще .

 13. Joro
  28 Jun 13
  9:43 am

  http://bgh2society.org/ – тов е обществото. Не ми стигнаха време и търпение да чакам рз от Гугъл за дружество – търси

 14. Joro
  28 Jun 13
  9:45 am

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>