GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Нов безвреден метод за добив на злато

May 22, 2013

Gold-crystals.jpg.492x0_q85_crop-smart

Снимка: wikipedia

Напълно случайно откритие има потенциал да трансформира една противоречива от екологична гледна точка индустрия – златодобива. За извличане на златото от рудата се използва значително количество цианид, който представлява сериозен риск за околната среда. Представете си обаче, че извичането на златото може да става с нещо толкова безобидно, евтино и изобилно като царевичното нишесте! Изследователи от   Northwestern University изглежда са намерили (случайно) начин как това да се случи.

Zhichang Liu, специализант в Stoddart’s lab, смесил в колба при стайна температура съдържанието на две епруветки с водни разтвори – едната на получен от царевично нишесте алфа-циклодекстрин, другата със сол на златото (аурат).

Liu се опитвал да получи триизмерна кубична структура, която да служи за улавяне на газове и малки молекули. Но неочаквано той получил игли, които се формирали в рамките на минута след смесването на двата разтвора.

„Първоначално бях разочарован, тъй като моят експеримент не доведе до получаване на кубична структура, но след това видях иглите и бях заинтригуван“ – казва Liu – „Исках да разбера от какво са изградени“.

При последващите експерименти било установено, че алфа-циклодекстрина (цикличен фрагмент, състоящ се от шест глюкозни „единици“) е най-ефективният агент за извличане на златото от разтвор. Неочаквано процесът освен безвреден, се оказал и по-ефективен от процеса с използване на цианид.

И още нещо – с помощта на алфа-циклодекстрина злато може да се извлича не само от златоносна руда, но и от електронните отпадъци – едно от проклятията на новото време.

По материали от: treehugger

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: безвредни процеси, зелени технологии, чисти технологии

 1. Joro
  23 May 13
  11:49 am

  Интересно, интересно

  А чудех се какво ли е ауратът?

  И колко е токсичен този цианид който се използва в сравнение с метиловия алкохол, който си купуваме? да допълня – вероятно много хора си мислят, че оригиналната пиячка е само с етилов алкохол)

  И защо и никой не се загрижил за спиране на стоманата, микроелектрониката (GSM-и и смартфони), гримове, багрила дрехи и защо не са избити стоножките, както и не а забранени костилковите плодове (череша, праскова кайсия)?

 2. Tonchev
  23 May 13
  2:20 pm

  Почити всички индустрии са вредни и отровни, защото целта е печалбата.И в крайна сметка има значение, кой кяри от индустрията. Дали многото, които ги тровят или малкото, които печелят много ???

  А от зелената енергия печелят многото, ако е децентрализирана
  ето как

  http://greenclips.eu/

 3. Севдалина Пеева
  23 May 13
  5:10 pm

  Жоро, след редакцията по-малко ли те дразня?

  🙂

 4. Joro
  23 May 13
  10:18 pm

  Не трябваше да я правиш приятелко, не ме дразниш изобщо! 🙂

 5. Joro
  23 May 13
  10:19 pm

  Не съм тук за да защитавам някаква кауза или работодателя си

 6. Севдалина Пеева
  24 May 13
  8:59 am

  🙂

 7. Ангел
  27 May 13
  10:15 am

  Цианида не е ЧАК толкова токсичен. Вярно една от силните отрови е, но на мен поне не ми е известно да има кумулативен или дълготраен ефект. Механизма му на въздействие е идентичен с този на въглеродния оксид (който пък си дишаме ежедневно при посещения в градовете). От което можем да си направим извода, че докато концентрацията на цианиди се поддържа под едно определено ниво, то общото количество изпуснати цианиди няма чак толкова сериозен негативен ефект, сравнен примерно с този на някои тежки метали, или пестициди, които се натрупват по хранителната верига. Пак си е отрова от която трябва да се притесняваме, но имаме по-приоритетни проблеми, за които повече да се притесняваме.
  За мен новината за изключване на цианидите от добива на злато е много добра. Но едно е да бъде разработен някакъв процес на лабораторно ниво, друго е той да се окаже икономически по-изгоден от стария цапащ процес и да бъде въведен в индустрията.

 8. vlady
  27 May 13
  12:31 pm

  В природата златото се среща в самородно състояние включително във вид на сплави със сребро и платинови метали и рядко в съединения като телуриди и антимониди. Налага се първо да бъде разтворено, което няма как да стане с нишесте. Използването на царска вода, селенова или перманганена киселина не е нито по-евтино, нито по-екологично от цианидите.

 9. Tonchev
  27 May 13
  9:11 pm

  рядко има невредни за хората и природата индустрии. За тях целта е не обществена и природна полезност, а печалбата.
  И в крайна сметка има значение, кой кяри от индустрията. Дали многото, които ги тровят или малкото, които печелят много ???

  А от зелената енергия печелят многото, ако е децентрализирана
  ето как

  http://greenclips.eu/

 10. Ангел
  31 May 13
  8:22 am

  Всъщност от индустрията кярим всички, едни повече, други по-малко. Но това е въпрос отиващ повече към философията. Факт е обаче, че без сегашната цапаща индустрия, ние като физически съществуващи човешки същества, нямаше да сме живи в момента. И е важно като мислим за бъдещото развитие да мислим именно за развитие, а не за унищожаването на няколкото милиарда човешки същества, които без сегашната индустрия, би се наложило да умрат. Забелязвам една тенденция сред някои самоналожили се „иноватори“ които пропагандират един вид връщане почти в средновековието, само защото тогава технологиите не били цапали. Тъжната истина е обаче, че тези хора са тръгнали във фундаментално погрешна посока. Трябва да се работи в такава посока, която да направи сегашните високопродуктивни технологии безопасни, а не да се отричат високите технологии по принцип.

 11. Tonchev
  31 May 13
  2:04 pm

  Ангел е прав по принцип. Но проблемът не в това, че няма измислени нецапащи технологии, а в това, че за повечето фирми е изгодно да продължават да използват технологии, които им носят максимална печалба. това е тяхната цел и толкоз. От там нататък само обществото може някак си да ги накара да цапат по-малко.
  А един начин за това е малки единици от обществото все по-широко да ползват нецапащи технологии, което би могло да принуди корпорациите да се съобразяват с вредите от своите цапащи технологии.

  Ето пример за нецапаща енергийна технология
  http://www.starton.biz/eco-energy/underwater-turbines-for-zero-head-low-speed-stream/58/?lang=bg

  Ето примери за нецапаща транспортна технология
  http://www.starton.biz/innovations/synergy-of-noise-protection-and-power-generation-by-solar-pv-modules-and-low-noise-bird-friendly-vertical-axis-jet-blade-wind-turbines/164/?lang=bg

  и
  http://www.youtube.com/watch?v=6UW1n7y0Tg4

 12. Whskey
  16 Jun 13
  9:08 pm

  Трябва да уведомим челопеч майнинг (дънди прешъс) за този метод!

 13. бет365
  31 Jul 13
  12:47 pm

  Да се обзаложим ли, че няма да се окаже толкова безвреден в крайна сметка?

 14. БЪЛГАРИН
  19 Jun 14
  10:22 pm

  А ВЕ ЩО НЕ СЕТИТЕ, ЧЕ ТЕЗИ ОГРАБВАЩИ НИ БЕЗУСЛОВНО „КОНЦЕСИОНЕРИ“ НЕ ТРЯБВА ДА СЪЩЕСТВУВАТ ИЗОБЩО ….!
  ПЪК СЛЕДВА ДА МИСЛИМ ИЗОБЩО ЗА ТЕХНОЛОГИЯ И ТО САМО В ПОЛЗА НА ЕДИНСТВЕНИЯ СОБСТВЕНИК – БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД!

 15. БЪЛГАРИН
  19 Jun 14
  10:23 pm

  1 ГОД.

 16. Пламен
  24 Jul 15
  2:33 pm

  По повод „Цианида не е ЧАК толкова токсичен.“ (Ангел)
  „Калиевият цианид, както всички други цианиди, има токсично действие. При приемане на повече от 40-50 mg човек губи съзнание до 1 минута, понякога и до 10 секунди (в зависимост от количеството храна в стомаха и състоянието на имунната система). След около 45 минути отровеният изпада в състояние на кома или дълбок сън. Без медицинска намеса, след около 2 часа може да последва и смърт, причинена от нарушаване на работата на сърдечните камери. При отравянето с цианкалий могат да се наблюдават и спазми (конвулсии).“

 17. Ангел
  31 Aug 15
  8:40 am

  Пламен, не е нужно да цитираш базови знания, нещата които си ги писал, съм ги учил преди 20 години, а който не е завършил химия, може да си ги намери за 5 минути в нета. А ти имаш ли представа, колко много са 40-50 милиграма? Веществата, които са сериозни токсини са смъртоносни при един или два порядъка по-ниска експозиция. За това съм писал, че калиевия цианид, макар и токсин, не е чак толкова токсичен. А и не е ксенобиотик, в природата се намират цианиди.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>