GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Пет изключителни постижения за чистите технологии през 2013

June 1, 2013

524598_472057762863521_192270960_n

През изминалите пет месеца на 2013 вече са отбелязани няколко забележителни постижения в областта на чистите технологии. Ето и петте най-значими от тях:

1. През 2013 Португалия ползва чиста енергия

През първото тримесечие на годината 70% от електроенергията в Португалия е генерирана от възобновяеми източници. Това са три последователни месеца, в които ВЕЦ са генерирали 37%, вятърните централи – 27% (и известен дял имат и соларни мощности) от генерираното електричество в страната. Благоприятните климатични условия и намаленото потребление също са допринесли за това забележително постижение за Португалия, която иначе внася изцяло изкопаемите горива, които ползва.

2. 100 GW соларни мощности в световен мащаб

През 2012 са инсталирани повече соларни мощности в повече страни в световен мащаб. Публикувани неотдавна данни от European Photovoltaic Industry Association показват, че през 2012 година в света са присъединени 31 GW фотоволтаични мощности, с което в световен мащаб сумата надхвърля 100 GW.

Global-installed-solar_PV-capacity

3. В Съединените щати е продаден 100 000-ия електрически автомобил

Тази новина вече е стара, тъй като в момента броят на продадените в САЩ електрически автомобили е 102,965. Общо електрическите автомобили в САЩ могат да съхранят над 2 GW електроенергия в батериите си.

home-charging_0

4.  Половината от вятърните и соларните мощности в Германия са местни

Кой движи забележителната енергийна революция в Германия? Това са отделните хора, като цяло. Отделни граждани притежават 1/3 от вятърните и соларните мощности. Към тях трябва да се добавият мощностите, притежавани от отделни фермери и общини, и резултатът е пазар на чиста енергия от хората за хората.

germany-people-powered-2012-582px

5.  Cree създаде светодиодна крушка под 10 долара

Пускането на масовия пазар светодиодни крушки на цена под 10 долара е отдавнашната цел на осветителната индустрия. Тази пролет Cree стана първата компания, която я постигна, с което променя изцяло правилата на играта в областта на осветлението. „Трябва да дадеш причина на хората да изберат нещо ново и различно“ – казва вицепрезидентът на компанията Mike Watson. И неговата компания дава две такива причини – цена и качество. Макар светодиодните осветителни тела да са нови за потребителите, неотдавнашно проучване на Sylvania разкрива, че 35% от домакинствата имат светодиодно осветително тяло.

По материали от: theenergycollective

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: LED, енергия от ВЕИ, енергия от вятъра, светодиодно осветление, чисти технологии

 1. Атанас
  23 Jul 13
  8:42 am

  Инж.Ангелов –

 2. Атанас
  23 Jul 13
  8:44 am

  Инж.Ангелов – това ,че съм писал преди 3год. с 10 000 000 000лв. вместо Белене да се строят ВЕИ не означава ,че на момента да се построят.

  Колко ВЕЦ може да се построят с 10 000 000 000лв. – Цанков камък е пародия

 3. Tonchev
  23 Jul 13
  8:48 am

  Ангелов – В целия свят правителствата работят за олигарсите. За да има по-малко олигарси трябва децентрализация и демонополизация. Антимонополният закон в сАЩ е от преди 100 години (не че много се спазва), но е факт.

  Медалът на централизацията (държавна, частна, глобална…..) винаги има две страни : корупция и мафия. Винаги първопричината е централизацията, която неминуемо ражда корупция, олигополи, монополи, глобалополи, мафия, обръчи от фирми, купуване на гласове, фалшификации на избори, и всякакви, лобистки закони и т.н. Все неща, които имаме у нас и затова хората протестират и не само у нас-
  А в енергетиката децентрализацията може да се комбинира и с евтин екотранспорт, и то да става с европари:
  Например така – видео
  http://tonchev.net/bg/smart-grid/solar-powered-charging-stations-of-e-cars/665/

 4. Tonchev
  23 Jul 13
  8:52 am

  Ангелов, с какво държавните монополи Булгаргаз, НЕК, Топлофикация са по-добри от частните – енергото, телекомите и т.н.
  Очевидното и просто решение е децентрализацията
  например така
  http://tonchev.net/bg/smart-grid/off-grid-zero-energy-house-with-solar-modules-boosted-by-light-reflectors/676/

 5. Tonchev
  23 Jul 13
  9:06 am

  Какво значение има каква е собствеността на монополите във фармацевтиката (частна), като държавната мафиотска структура „Здравната каса“ определя цените на лекарствата ?? И защо имаме една здравна каса, а в Австрия са 7 със същото население ??? Къде и либерализацията, децентрализацията ….у нас

  Какво значение има каква е собствеността на монополите в енергетиката, например, когато държавната мафиотска структура ДКЕВР определя цените – къде и либерализацията, децентрализацията …..И понеже няма такава – плащаме милионите Евроглоби

 6. Angel
  23 Jul 13
  10:15 am

  Тончев,
  Каквото и да си говорим, естествените монополи са необходимо зло. Ако щеш на мйобиосова лента да се изкривиш, няма как да докараш икономическите параметри на централизираната енергопреносна система, с домашни електроцентрали. За това нормалните хора си ги слагат по вили и планински хижи, където няма преносна мрежа. Десетки пъти съм ти го писал това и все се правиш на ударен като го прочетеш. Когато ми намериш домашна електроцентрала, която да произвежда електроенергия със поне сравнима себестойност с тази от ЕРП-тата, първи ще изтегля кредит и ще си я купя (имам такава възможност и съм напълно сериозен). А до тогава предпочитам за една и съща услуга да давам стотионки на олигарсите, от колкото левове на дребни „бизнесмени“. На мен лично тока ми спира три пъти годишно и напоследък имам приемливи показатели на захранването. Та ето ти примерните гранични параметри на въпросната домашна централа част от децентрализираната система: Себестойност под 20 стотинки на киловатчас за целия живот на централата и не повече от 4-5 часа прекъсвания за ремонт средно годишно, отново базирани на целия проектен живот на малката централа. Намери едно единствено предложение отговарящо на горните параметри и признавам тезата ти за правилна. 🙂

 7. Ing. Nikolay Lyubomirov Angelov
  23 Jul 13
  10:33 am

  Как досега не си разбрал, Тончев, че част от печалбата на чешката ЧЕЗ (закупила на безценица част от разпределителната мрежа на България) отива за покачване на пенсиите на чешките пенсионери, вместо да остава тук в България, за българските трудещи се и пенсионери. Ето срещу много такива неправди, свързани със загубване на държавната собственост и причиняващо масово обедняване на българските граждани са протестите!

 8. Ing. Nikolay Lyubomirov Angelov
  23 Jul 13
  10:53 am

  Ами какво ще кажеш, Тончев, за това, че вследствие на загубване на държавната собственост, унищожаването и нарезването на скраб на българските фабрики и заводи над 4 милиона българи през последните двадесет и три години напуснаха България и за да оцелеят потърсиха препитание в чужди държави, далеч от своята родина, от своите близки, роднини и приятели.

 9. Tonchev
  23 Jul 13
  11:10 am

  Angelov – а ти да знаеш, ако не знаеш, че чешката ЧЕЗ (закупила на безценица част от разпределителната мрежа на България) е ДЪРЖАВНА.
  А т.н. „приватизационни“ договори (каква лъжа, още в името им) им гарантират 12% печалба. На моя бизнес никой не ми гарантира печалба.
  А пък цените се определят от нашата държавна мафиотска структура ДКЕВР
  Това е прост пример за междудържавен олигопол. А ти искаш държавни монополи – ами те са отдавна факт в енергетиката у нас

  А може и без енерго монополи
  Ето така – видео
  http://greenclips.eu/bg/smart-grid/zero-energy-home-with-novel-solar-inverter-circuit-of-roof-pv-modules/582/

 10. Ing. Nikolay Lyubomirov Angelov
  23 Jul 13
  6:53 pm

  Много добре знам Тончев, че ЧЕЗ е чешка държавна компания и именно това ме възмущава. Възмущава ме глупостта на нашите българи, продали при това на безценица нещо което никога и на никаква цена не е трябвало да бъде продавано!

 11. Tonchev
  23 Jul 13
  7:28 pm

  щом е монопол, няма значение, дали и чешки, дали е български, дали е държавен, дали е частен………………….
  . Мнозинството винаги бива прецакано !!!!!

  Един начин да се отървеш от Енергото е такъв:
  http://tonchev.net/bg/smart-grid/off-grid-zero-energy-house-with-solar-modules-boosted-by-light-reflectors/676/

 12. Tonchev
  23 Jul 13
  7:36 pm

  Когато всеки мисли за своя собствен бит и своето собствено оцеляване всички затъваме Ангеле. Затова пиша за децентрализация, а не за твоя случай.
  А децентрализацията може да стане едновременно в транспорта и енергетиката с интелигентна мрежа с преобладаващи ВЕИ
  Например така – видео
  http://greenclips.eu/bg/patented-vehicle-solutions/synergy-of-noise-protection-and-power-generation-by-solar-pv-modules-and-low-noise-bird-friendly-vertical-axis-jet-blade-wind-turbines/600/

 13. Angel
  24 Jul 13
  9:08 am

  А кой ще я плати тази децентрализация? Остави ме мен, проблема е принципен. Ето това не искаш да признаеш, че въпреки всичките изцепки на монополите, услугата, която те предлагат е по-изгодна за хората, от колкото всеки сам да си произвежда електроенергия. Единствения начин хипотетично да се случи децентрализацията за която толкова много пишеш, е бизнеса, чийто представител си ти, е да предложи на потребителите, чийто представител примерно съм аз в момента, алтернатива, която да ни е по-изгодна от услугата предоставяна ни от монополите.
  И повярвай ми, ако успеете, аз лично ще съм много доволен. Но не го вярвам да знаеш. Хайде разубеди ме с дела, а не с приказки. 🙂

 14. Tonchev
  24 Jul 13
  9:33 am

  Никакъв бизнес и никога няма да предложи никаква алтернатива, която да не е изгодна за него.
  А ако ти искаш нещо изгодно за себе си е много тъпо да чакаш бизнеса, политиците или някой друг да ти го предложи, защото, който и да е той, ще ти предложи нещо изгодно за самия него.

  Това е просто, естествено и ясно, защото е резултат от еволюцията на човечеството !!!!

  А капитализмът само катализира естествените процеси в цивилизацията

 15. Ing. Nikolay Lyubomirov Angelov
  25 Jul 13
  6:03 am

  „Пусни питомното, да гониш дивото“ – гласи народната поговорка.
  Вие, по-младите, Ангеле, трябва да сте малоумни за да се откажете от наследството (Електропреносната и Електроразпределителна система на България, струваща много, вероятно десетки милиарди), което Ви оставяме ние по-старите, ние, които сме градили тази система, нашите бащи и деди. Всеки един българин притежава частица от тази система и тази частица струва поне няколко хиляди лева. А вие, по-младите, ще я получите в наследство!Всичките тези частици,събрани заедно осигуряват на българите един съвременен цивилизован начин на живот. Без тях българите ще живеят като аборигените в Австралия, като диваците по Амазонка и индианците в резерватите на Щатите, като туземците в Африка. Това ни предлага Тончев.
  Борете се, Ангеле и всички по-млади като теб, за своето наследство. Не се връзвайте на манипулациите на хора като Тончев, които загубвайки своя малък нищожен дял, частица от електропреносната система на България (струваща може би и над десет хиляди лева), искат да спечелят милиони и милиарди от тъпи и скъпи нововъведения.

 16. Tonchev
  25 Jul 13
  7:45 am

  Angelov – тук и друг път си ми приписвал думи за енергетика, които никога и никъде не съм писал. И това може лесно да се провери в този блог и чрез Гугъл търсене.

  Понеже моите мнения са публични, включително и по телевизията, лесно може да видиш и едно мое ТВ интервю по въпроса, където давам за пример нови български патентовани енерготехнологии и енергетиката в Германия, Холандия, Испания, а не някакви туземни глупости, които ми приписваш.
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=BMGHwSJDGi0#at=752

 17. Атанас
  25 Jul 13
  9:09 am

  При сегашното устройство на финанси и икономика държавите се нуждаят от 5% ръст на БВП годишно и още минимум 5 милиарда потребителя/консуматори за което са нужни 2 – планети като Земята като енергийни източници/нефт,газ и т.н./ ,и досега вървяха нещата защото се експлоатираха другите.

  Трябва да се знае 1-2-3 закон на термодинамиката и къде се провалиха икономистите – Rex Weyler, съосновател на Greenpeace International го е написал 2009год . greentech-bg.net/

  Основната причина за положението е лихварството и може да се измъкнем ако лихвите са до 1%

  Нещата се знаят и Силвио Газел още 1918год. пише до немски вестник ,че ако се запази системата ще има 2 световна война – книгата е Лихвата рак на обществото от Владимир Богданов
  В межд.право всяка държава е суверенна т.е. ако гражданите кажат с референдум ,че искат 5-10% от бюджета да отиват в държ.банка никой и нищо не може да им противоречи.
  С държ.банка до 1% лихва за селското стопанство ,топла вода от слънцето и енерг.ефективност до 2020год. се отварят 1 000 000 нови раб.места а до 2030год. ставаме независими от внос на нефт и газ.
  Всичко е въпрос на прецизна организация и изчисления

 18. Атанас
  25 Jul 13
  9:10 am
 19. Атанас
  25 Jul 13
  9:11 am

  Лекция 2013г. на проф. Боян Дуранкев, в която разглежда връзката между нарастването на населението, организацията на производството и безкрайния растеж на икономиката е непълна – http://www.dokumentalni.com/ – при 6-7% ръст на БВП България към 2030год. ще има половината от средният доход на ЕС.

 20. Атанас
  25 Jul 13
  9:13 am
 21. Angel
  25 Jul 13
  9:59 am

  „Ing. Nikolay Lyubomirov Angelov
  25 Jul 13
  6:03 am“

  Да, абсолютно съм съгласен, че изградената инфраструктура е едно национално богатство и би било немалко престъпление да се разруши. Но принципно, част от изискванията за професията ми е да съм скептик с отворен ум. Може да не съм професор или световно известен учен, само асистент в малък институт, но се чувствам задължен да приема всяка една нова теория безпристрастно и да позволя на защитаващия я да си изкаже аргументите при равни условия с преобладаващите в момента теории. Но до момента, Тончев стига само до един затворен цикъл от кръгови аргументи в който с единия аргумент обосновава друг и така няколко пъти докато пак стигне до изходната си точка, без на практика да засегне тезата, която защитава. 🙂 А реално погледнато в тезата му виждам някаква практическа полза, проблема е, че тази полза е ограничена до частни случаи. Докато за 99% от реалните примери за които можем да се сетим, тезата му не само е неприложима, но дори, по моето скромно мнение, опита за прилагането и би довел до масов глад и физическото унищожение на милиарди. Поставянето на индивидуалната независимост на по-приоритетна позиция от ефективността на производството автоматично означава и отказ от централизирана мащабна индустрия. За съжаление не мога да цитирам източник, думите са на мой преподавател от университета, но съм склонен да му вярвам в случая. Обаче според него, планетата ни е способна да изхранва не повече от два милиарда човека, без тази централизирана индустрия. Така че до този момент Тончев, не пропагандира друго, освен геноцид. 🙁 Така че той трябва доста да се постарае, ако иска да докаже, че неговата идея е способна да замени сегашната господстваща теза.

 22. Tonchev
  25 Jul 13
  10:32 am

  Angelov – ти още не си ли разбрал, че точно чрез икономиката се поддържа геноцид в целия свят.
  Например чрез Световната банка над почти всички държави, с изключение на големите.
  А на другия полюс е махленският лихвар, който мачка хората от махалата.

  Затова казвам, че икономиката не е наука, а религия, осигуряваща господството на олигарсите, срещу които хората у нас (и не само у нас) ежедневно протестират. Включително и срещу увеличаване на задлъжнялостта на цялата държава, чрез по-голям дефицит в бюджета бюджет.
  .
  А моите усилия са насочени към използването на естествените неизчерпаеми енергийни ресурси на планетата, които могат да задоволят нуждите и на повече от 15 милиарда жители.
  А икономическата религия поддържа тезата, че трябва да има паричен растеж, за да се развива света. И така карат хората да работят все повече за все по-малко пари (тяхно ще е царството небесно !!!)

  Ето как с ВЕИ могат хората и държавите могат да излязат от енергийна бедност,

 23. Tonchev
  25 Jul 13
  10:39 am

  Ето как с ВЕИ хората и държавите могат да излязат от енергийна бедност, НО САМО, И ДОТОЛКОВА, ДОКОЛКОТО ОЛИГАРСИТЕ ПОЗВОЛЯТ

  http://greenclips.eu/bg/patented-vehicle-solutions/synergy-of-noise-protection-and-power-generation-by-solar-pv-modules-and-low-noise-bird-friendly-vertical-axis-jet-blade-wind-turbines/600/

 24. Ing. Nikolay Lyubomirov Angelov
  29 Jul 13
  8:19 am

  По принцип аз не съм за геноцид на населениео на Земята, но добре би било броят на земните жители не да се качва непрекъснато, а по естествен начин да спадне до 3-4 милиарда. Което вероятно ще стане с постепенно изчерпване на петрола, но съвсем няма да е безболезнено за живите.
  На тая тема ви препоръчвам да изгледате филма „Колапс“ на Майкъл Рупърт. Има го в „Замундата“.

 25. Tonchev
  29 Jul 13
  2:17 pm

  Олигархията навсякъде по света и у нас държи ресурсите на планетата и ги продава все по-скъпо. А всъщност енергийните ресурси са неизчерпаеми, защото енергията която достига до земята е m,dujr’eiur неизчерпаема
  Просто и ясно.
  А пък самата слънчева енергия е навсякъде и е безплатна.
  И тя може да се използва и за транспортни цели
  например така

  http://tonchev.net/bg/formula-e/%D0%B5lectric-boat-direct-powered-by-solar-pv/482/

 26. Tonchev
  29 Jul 13
  2:18 pm

  Олигархията навсякъде по света и у нас държи ресурсите на планетата и ги продава все по-скъпо. А всъщност енергийните ресурси са неизчерпаеми, защото енергията която достига до земята е практически неизчерпаема
  Просто и ясно.
  А пък самата слънчева енергия е навсякъде и е безплатна.
  И тя може да се използва и за транспортни цели
  например така

  http://tonchev.net/bg/formula-e/%D0%B5lectric-boat-direct-powered-by-solar-pv/482/

 27. Атанас
  29 Jul 13
  9:03 pm

  Според новия енергиен сценарий, технологиите на ВЕИ биха могли да осигуряват повече от 90% от електричеството и отоплението по света и повече от 70% от транспорта. Тази трансформация на енергийната система ще поддържа икономическия растеж и ще осигури по-ниски енергийни цени. Въглеродните емисии ще бъдат драстично намалени, за да се предотвратят катастрофални промени в климата, а същевременно ще бъдат създадени милиони работни места – http://zazemiata.org/v1/Novini-CHetene.369.0.html?&tx_ttnews%5Btt_news%5D=86&cHash=7e830d04c78d5ce437f2568284989336

  Под статията има на английски и български

 28. Tonchev
  29 Jul 13
  9:11 pm

  Атанасе, това което цитираш е манипулация
  1. защото не е ново, а е откакто свят светува –
  2. Защото само безплатната слънчева енергия е повече от достатъчна за повече от 100% от нуждите на ниски цени, хидрокинетичната енергия няма нужда и от акумулация, защото е непрекъснато на разположение
  например така

  http://tonchev.net/bg/hydrokinetic-power/the-under-water-hydrokinetic-free-stream-turbines-operate-at-zero-water-head/519/

 29. Атанас
  30 Jul 13
  7:18 pm

  Тончев – дали е 70 – 90% или 100% е подробност защото моята мисъл е по най-бързият начин да се почне трансформацията защото няма време в смисъл докато има нефт и е евтино да се изградят инфраструктурите – всичко да се нагласи за работа без петрол.

  Експерти от САЩ твърдят ,че на САЩ и са нужни 20год. за такава трансформация.

  Аз не навлизам в подробности 90 или 100% ,а да се почне по най-бързият начин трансформацията на света да функционира без петрол.

  Пратих писмо на електронната ти поща защо някои работи засега трябва да са секретни в смисъл да не се знаят от всички за да няма паника и спекула с цената на петрола.Може и да бъркам ,може би трябва да се кажат фактите и да си подадем ръце и на международно ниво да се реши проблема.Понякога се съмнявам дали политиците знаят за проблема.ЕС взима мерки през екологията и глобалното затопляне но 2050год. е късно – до 2035 год. трябва да стане трансформацията иначе ще има милиарди жертви.И парите съм ги намерил и сега 32трлн.$ се въртят в ошфорките годишно и 67трлн.$ сиво банкиране ,и манипулациите на LIBOR е друга тема – глобиха ги милиарди за кражба на трилиони.
  Херман Ван Ромпой го каза преди месец – ЕС губи 1 000 000 000 000евро годишно от ошфорките и ще ги забранят до 2020год. но тогава е много късно.
  Моята идея е проста – тези 1трлн.евро да отиват за електрически транспорт и ел.влакове които са най-екологичният и евтин транспорт ,и т.н. ако трябва и данък лукс за да се стимулира,субсидира ел.транспорта ,топлата вода от слънцето и енерг.ефективност.

 30. Tonchev
  30 Jul 13
  7:33 pm

  Атанас – e, по принцип си прав. Но всички твои разсъждения следва да се базират на непаричните ресурси. А ти отдаваш голямо значение на парите. А те са основен инструмент на икономическата религия и се печатат със скорост около 1 милиард USD на ден паритет. Най -.много се печатат долари в САЩ – 600 милиона USD на ден.
  Ако парите бяха толкова важни, то защо Евросъюза и СБ с лека ръка опростиха 100 милиарда гръцки дълг ???? И продължават …..
  Затова стой здраво на земята и разсъждавай за ресурсите. Електротранспортът, например, ще бъде по-ресурсоспестяващ и екологичен, не само, защото ще има електроколи, а защото той ще се минимизира – примерно двуместни коли
  например
  така
  http://tonchev.net/bg/formula-e/direct-solar-powered-car-%E2%80%93-transmission-free/456/

 31. Атанас
  30 Jul 13
  9:47 pm

  Тончев – точно на ресурса нефт се базирам т.е. докато има да се трансформира транспорта и икономиката а за финансите гледам ,че не ти е ясно и ФЕД наистина печата по 85млрд.$ месечно но с тях изкупува ДЦК и т.н.
  Аз стоя много здраво на земята която е “топка“ и се знае колко вода ,нефт,газ ,въглища и уранова руда има – всичките изчерпаеми – 1-2-3 закон на термодинамика.

 32. Tonchev
  30 Jul 13
  10:05 pm

  Атанасе, не забравяй, че най-могъщият енергоизточник не е земен, а е извън земен, огрява навсякъде и е напълно безплатен (все още)

  Виж как лесно може да се повиши неговата ефективност
  http://tonchev.net/bg/smart-grid/a-net-zero-energy-building-with-a-movable-mirrored-solar-pv-system/653/

 33. Атанас
  31 Jul 13
  12:07 pm

  Тончев – за мен нещата са от ясни по-ясни в смисъл и за по-кратко е прието да се казва изповядвам “Символа на вярата“ на Православието.
  Физичните и химичните науки ,и т.н. точни науки са ми хоби.

  Слънцето е безплатно но фотоволтаиците все още са с пари.

  А дали ще “угасне“ слънцето и кога ,и дали идва мини ледников период като 1750год. е друга тема – http://30dumi.eu/2013/07/ugasva-li-sla-ntseto-ili-samo-zaspiva/

 34. Tonchev
  31 Jul 13
  6:07 pm

  Атанасе, вярата си вяра, но реалността се подчинява не на вярата, а на обективните закони.
  Вярата няма как да промени обективните закони.
  Затова, докато има Земя и Луна, ще има гравитационно взаимодействие и ще има приливи и отливи
  А тази енергия може да се ползва независимо от силата на Слънцето,
  например по този начин
  https://www.youtube.com/watch?v=iqQpO34XWxY&list=UUb85IuASez6dgQf794GD7Uw

 35. Атанас
  31 Jul 13
  7:49 pm

  Тончев – Нютон не е създал закона за гравитацията просто го е открил.
  Ние само откриваме законите и бозонът на Хигс (известен още като Божествената искра, частицата на Бога), в големия адронен колайдер

 36. Tonchev
  31 Jul 13
  10:47 pm

  Атанасе, независимо дали законите са божествени или не, те са обективни и не зависят от нас.
  Така и слънчевата енергия съществува, независимо от нас и олигархията-
  Все още можем свободно да я използваме
  например така
  http://tonchev.net/bg/smart-grid/solar-powered-charging-stations-of-e-cars/665/

 37. Ing. Nikolay Lyubomirov Angelov
  03 Sep 14
  11:58 am

  Тъй като виждам, че има известно неразбиране на текста на някои от плакатите, които съм написал и изложил за хорските очи, написах нови, с известни пояснения с цел избягване на заблудите на обществото. Ето текста на новите плакати: „Ако с горницата от прогресивно-подоходното облагане бъдат направени държавни фотоволтаични електроцентрали с 25-30 годишно изплащане на инвестицията, по евтина електроенергия от фотоволтаичната няма да има, но за съжаление само за часовете, когато слънцето грее и пряко огрява фотоволтаичните панели!“ и на другия плакат: „България има релеф, природни дадености и подготовка за сравнително евтино изграждане на множество ПАВЕЦ, в които да се съхранява за дълго излишната електроенергия, произвеждана от фотоволтаиците по време на слънцегреене. Тази предпоставка трябва да залегне в стратегията за бъдещото енергийно развитие на България.“

 38. Ing. Nikolay Lyubomirov Angelov
  03 Sep 14
  12:02 pm

  Тъй като виждам, че има известно неразбиране на текста на някои от плакатите, които съм написал и изложил за хорските очи, написах нови, с известни пояснения с цел избягване на заблудите на обществото. Ето текста на новите плакати:
  „Ако с горницата от прогресивно-подоходното облагане бъдат направени държавни фотоволтаични електроцентрали с 25-30 годишно изплащане на инвестицията, по евтина електроенергия от фотоволтаичната няма да има, но за съжаление само за часовете, когато слънцето грее и пряко огрява фотоволтаичните панели!“ И на другия плакат: „България има релеф, природни дадености и подготовка за сравнително евтино изграждане на множество ПАВЕЦ, в които да се съхранява за дълго излишната електроенергия, произвеждана от фотоволтаиците по време на слънцегреене. Тази предпоставка трябва да залегне в стратегията за бъдещото енергийно развитие на България.“

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>