GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Нов рекорд и замразени цени за чистата енергия във Великобритания

November 30, 2013

nacelle-370x229

Двете водещи компании, доставчици на зелена енергия във Великобритания – Good Energy и Ecotricity, обявиха вчера, че замразяват цените до април 2014. Това контрастира с обявеното поскъпване с 10% от „големите 6“ (доставчици на енергия) на Острова, направено в навечерието на зимните месеци. И двете компании се развиват с изключително бързи темпове и предлагат на клиентите си 100% чиста енергия, което ги предпазва от флуктуациите на пазара на изкопаеми горива.

Веднага след тази добра новина идва и следващата – вятърните ферми във Великобритания са генерирали рекордно количество електричество, като за пръв път е премината границата от 6 GW.

По данни на Националния мрежови оператор средното количество електричество, постъпващо от вятърните ферми, е достигнало 6004 MW в периода между 2:30 и 3pm, което представлява 13.5 % от консумацията и е еквивалентно на консумацията на 3,4 милиона домакинства. Този дял ще нарастне, когато бъде отчетено и електричеството, постъпващо от малките офшорни вятърни ферми, което не се отчита в реално време от оператора на мрежата.Предишният рекорд е поставен на 15-ти септември тази година – 5739 MW. Данните са показани в MW, а не MWh, тъй като отразяват средните стойности в рамките на 30-минутен интервал.

„Вятърната енергия поставя непрекъснато нови и нови рекорди, като доставя чиста енергия на домакинствата и бизнеса.“ – казва Jennifer Webber от RenewableUK – „Ние доставяме енергия от собствени източници, чиято цена можем да контролираме, за разлика от непрекъснато променящите се цени на изкопаемите горива на световния пазар, които увеличават сметките на потребителите. Вятърната енергия позволява да се направи плавен преход от традиционните енергийни източници към нисковъглеродна икономика. Междувременно се създават и десетки хиляди зелени работни места в тази бързо разрастваща се индустрия.“

По матерали от: businessgreen

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: енергия от вятъра, чиста енергия

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>