GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Плоска светодиодна лампа от Филипс

December 19, 2013

Phillips_Lightbulb_Redesign-7

За повече от 100 години електрическите крушки не са се променяли особено, придържайки се все около първоначалния „крушовиден“ дизайн на Томас Едисон от 1879 година. Едва в последните години промяната дойде с компактните флуоресцентни и светодиодните лампи, а ето че сега Philips предлага нов дизайн, комбиниран с икономичност и вероятно ниска цена.

SlimStyle изглежда като крушка, прекарала доста време във фитнес-залата. Тя излъчва светлина, еквивалентна на старите 60-ватови крушки, но консумира едва 10,5 вата. Освен това има живот от 22 години, така че човек ще може да брои на пръстите на едната си ръка колко пъти я е сменял през живота си.

Phillips_Lightbulb_Redesign-4

На пръв поглед SlimStyle изглежда като традиционните, но погледната отстрани се вижда колко е тънка. Хубавото е, че е напълно съвместима със старите фасунги и се монтира лесно. Светлината е топла като на старите лампи с нажежаема жичка и е удивително постоянна, без никакви примигвания. Изглежда и по-надеждна, материалът и напомня повече пластмаса, отколкото стъкло. Също така може да се регулира светлината, за разлика от CFL.

Светодиодните лампи не трябва да се награвят, защото това води до загуба на яркост и скъсява живота им. Ето защо те са снабдени с метални охлаждящи модули (heatsinк), които отвеждат топлината далеч от чувствителните светодиоди. Обаче в  SlimStyle Philips са успели да направят изцяло пластмасов корпус без метален охладител, и въпреки това лампата не се загравя и те и гарантират 25 000 часа живот. Нещо повече – всичко това се комбинира с по-ниски производствени разходи.

Phillips_Lightbulb_Redesign-14

Мнозина считат, че светодиодното осветление е най-обещаващия кандидат да измести напълно крушката с нажежаема жичка, тъй като е икономично и не съдържа токсичния живак (за разлика от компактните флуоресцентни лампи).Освен това от 1 януари 2014 в САЩ спира производството и вноса на традиционните 40- и 60-ватови крушки. В същото време цените на светодиодните лампи вече падат под границата от 10 $.

SlimStyle на Philips  ще бъде в продажба от 2 януари ексклузивно в HomeDepot.

По материали от: mashable и geek

Снимки: Mashable, Christina Ascani

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: LED, Енергийна ефективност, енергоспестяващо осветление, зелен дом, осветление, светодиодно осветление

 1. Joro
  20 Dec 13
  11:48 am

  Поредните… Не е лошо – марката поне донякъде гарантира използването на качествени компоненти. И все пак защо е нужно осветителното тяло да прилича на Едисоновата лампа? Аз примерно не съм такъв традиционалист и бих си светил с някое плоско квадратно приличащо на плочка или плоскост от тавана диодено тяло с бели или RGB маломощни диодчета. Техническа подробност е дали ще са много по повърхността или по ръбовете на плексигласов дифузьор…Или пък линейно наредени – като пура…
  А ако излязат и ОЛЕД плоскости…

 2. Joro
  20 Dec 13
  11:50 am

  В смисъл така мое да се елиминира проблема с охлаждането, не да се мислят разни чудеса – попадал съм на радиатор с вентилатор, лампа с течно охлаждане и подобни щуротии.

 3. Tonchev
  20 Dec 13
  11:22 pm

  Важно предимство на светодиодните лампи е, че те позволяват безпроблемно плавно регулиране. С тях лесно може да се следва енергоикономичния принцип
  „да свети колкото трябва на точното място”.
  Вижте с видео как става това за улично и тротоарно осветление:

  http://solextra.net/bg/intelligent-led/street-lights/

 4. Joro
  21 Dec 13
  3:03 pm

  Именно. Което не може да стане при компактните флуоресцентни. И друго отличително предимство – могат да се включват и изключват неограничен брой пъти без това да им скъсява живота, което го няма дори и при лампите с нагреваема жичка. Тоест – комбинирането им с датчик за движение не е проблем.
  Отделно RGB тяло с регулиране на 3-те цвята може да свети и в желания цвят.Тези неща сега се правят с процесори, WiFi, Блутуут…

 5. Относно марките от моя опит най-качествените LED осветители на българския пазар са на Cree, Philips, Samsung, Epistar и Bridgelux, колкото до noname китайските – избягвайте ги на всяка цена.

  Иначе са ми много странни тези директиви дето налагат.. това според мен е много глупава логика. Сега какво ще прави един човек, ако иска да си купи крушки с нажежаеми жички и от къде накъде, някой ще определя как да живееш при положение, че това си е твой избор и си плащаш сам сметката за тока… Голямо недоразумение е това според мен – тия бюрократчета в щатите и EU за някакви богове ли се мислят или какво. Защо налагат забрана при положение, че всеки чиято цел да пести сам ще избере LED осветителните тела.. това просто не може да е никакъв аргумент..

 6. Tonchev
  13 Apr 14
  7:03 pm

  Важно предимство на светодиодните лампи е, че могат да се захранват от фотоволтаични панели без инвертори, през акумулатори или не. и, че с тях лесно може да се следва енергоикономичния принцип
  „да свети колкото трябва на точното място”.

  Вижте с видео как става това за улично и тротоарно осветление:
  http://solextra.net/bg/intelligent-led/street-lights/

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>