GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Facebook ще осигурява безжичен интернет със соларни дронове

March 15, 2014

S50_HighAlt1_1366

Според Techcrunch, Facebook води преговори за придобиване на америанската компания Titan Аerospace, и ако сделката се осъществи, соларните дронове на компанията ще бъдат използвани като евтини сателити, които ще летят на височина от 20 километра за срок от 5 години и ще осигуряват интернет в тези части на света, където сега няма наличен достъп. За разлика от проекта на Google – Project Loon, който ще използва балони, соларните дронове да мултифункциоални – могат да се използват също така за метеоролигични наблюдения, заснемане на земната повърхност и други комуникации, но като начало ще допринесат за постигане на целта на Facebook за осигуряване на глобален достъп до интернет.

S50_CoastRiver_1366

Моделите Solara 50 и 60 ще се издигат през нощта с помощта на енергия, съхранена във вградените им батерии, и след изгрева на слънцето ще генерират и съхраняват достатъчно енергия, така че да се издигнат на предвидената височина от 20 километра и да останат там за период от пет години. По време на тяхната експлоатация няма да бъде необходимо да бъдат приземявани или презареждани. Соларните дронове ще могат да осигуряват безжично интернет покритие на обширни области, който да се ползва от мобилните устройства на потребителите.

По материали от: designboom

Снимки: titan aerospace

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: енергия от слънцето, соларна енергия, чиста енергия

 1. Georgi
  24 May 14
  2:30 pm

  Това „Facebook ще осигурява“ трябваше да се напише „Facebook му се иска да осигурява“. Наистина в крайна сметка те не купиха компанията за дроновете. Компанията за дроновете я купи Google.

 2. ДРОНОВЕ ИМА РАЗНИ – ДАЖЕ И ХИБРИДНИ КОИТО МОГАТ ДА СЕ ИЗДИГАТ БЪРЗО НАД 10 000 МЕТРА, А СЛЕД ТОВА ДА МАНЕВРИРАТ И НА ПО-ГОЛЯМА ВИСОЧИНА САМО НА СОЛАРНИ ЕЛ ПРОПЕЛЕРИ
  ДАЖЕ И ПО БЪЛГАРСКИ ПАТЕНТИ
  ВИЖТЕ С ВИДЕО
  http://solextra.net/bg/solar-pv-drone/solar-charged/

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>