GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Путин не може да спре вятъра в Европа!

March 16, 2014

4625c18571fedd44d97cbf5453c7f324
Путин не може да спре вятъра, каза Президентът на Европейската асоциация за вятърна енергия (EWEA), Andrew Garrad, на годишната конференция на организацията, проведена преди дни в Барселона.
Така той адресира страховете за сигурността на енергийните източници в Европа на фона на тревожните събития в Украйна, но думите му имат и далеч по-универсално послание: вятърната и слънчевата енергия осигуряват по-добра енергийна сигурност. От една страна те ползват местни ресурси, а от друга страна са изключително деконцентрирани. Както военните експерти акцентират от години, енергийната мрежа не може да бъде блокирана с бомбардирането или хакването на една вятърна или соларна централа.

Точните думи на Garrad: „Г-н Путин може, и вероятно ще прекъсне доставките на нефт и газ по тръбопроводите за Западна Европа, но дори г-н Путин, независимо дали гол до кръста, или напълно облечен, не е в състояние да спре тръбата, от която ние черпим нашия вятър, нашето безплатно местно гориво. Но изглежда, че някои политици са по-склонни да пълнят джобовете на Путин, отколкото да се съгласят с по-амбициозни цели за ВЕИ до 2030.“

„Всеки от вас, който живее в рамките на Европейския съюз, плаща 2 евро всеки ден за вноса на изкопаеми горива извън съюза. Ако сумираме това, получаваме приблизително милиард евро всеки ден, които ние плащаме за внос на горива. Нашата индустрия (вятърната) увеличава енергийната независимост и води до огромни спестявания“ – допълва той.

Diarmaid Williams от Power Engineering International коментира, че Garrad също така е изтъкнал ролята на възобновяемите източници за справяне с последствтията от климатичните промени и особено техните катастрофични проявления, като случилото се във Филипините. Но също така подчертава, че Garrad е акцентирал най-вече на ефектите от кризата в Украйна. „Той подчерта с особена настойчивост, че настоящият дискомфорт на европейските правителства можеше да е далеч по-незначителен, ако Съюзът е бил по-решителен в преследването на своите цели за увеличаване на дела на енергията от ВЕИ, вместо да продължава вноса на изкопаеми горива от своя източен съсед.“

По материали от: cleantechnica

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: възобновяеми енергийни източници, енергийна сигурност, енергия от ВЕИ, енергия от вятъра

 1. Теодоси Бялков
  25 Mar 14
  9:01 pm

  Много смислено казано 🙂

 2. Tonchev
  26 Mar 14
  10:39 pm

  Все по-ясно става, че енергийната независимост е радикално решение в енергетиката. Затова ВЕИ стават все по значими
  У нас вятърът е по-слаб енергиен източник, отколкото слънцето в европейски мащаб. Фотоволтаиците не са грешно решение. Грешно е, че не се ползва енергоакумулация, с което те ще станат най-полезни в енергетиката.
  Тази енергоакумулация мfже да става и по БГ патент.BG 65666 В1
  вижте как
  http://tonchev.net/bg/solar-energy/synergy-of-solar-powered-irrigation-and-forced-water-cooling-of-a-solar-pv-module/662/

 3. gotyn
  11 Apr 14
  11:18 am
 4. готин
  11 Apr 14
  11:20 am

  Путин не само вятъра ами и слънцето може да спре Путин може да влезе и в Нато ,че и в Брюксел може да влезе това не ви е Садам Хюсеин или Кадафи смотани тъпи идиоти!!!

 5. Tonchev
  13 Apr 14
  4:23 pm

  У нас вятърът е по-слаб енергиен източник, отколкото слънцето в европейски мащаб. Фотоволтаиците не са грешно решение. Грешно е, че не се ползва енергоакумулация, с което те ще станат най-полезни в енергетиката.
  Тази енергоакумулация мoже да става и по БГ патент.BG 65666 В1
  вижте как
  http://tonchev.net/bg/solar-energy/synergy-of-solar-powered-irrigation-and-forced-water-cooling-of-a-solar-pv-module/662/

 6. SeoKungFu
  30 Apr 14
  7:31 am

  PWNAGE!!!

 7. Не се залъгвайте! Единствената причина вятърните централи и соларни са разрешени като „алтернатива“ е, че те са супер неефективни и скъпи. Дори най-модерните слънчеви панели са едва с 18% КПД. А една вятърна кула докато си изплати инвестициите и започне да носи доходи вече е амортизирана. Въобще тази „зелена енергия“ е вятър… работа, прах в очите на хората.

  Истинското решение е децентрализирано ел. захранване на всеки дом. Такива генератори има отдавна но европейските управници не щат и да чуят. Да, същите тези, които сега реват срещу Путин…

 8. да Людмиле – ясно е, че всичко що е част от централизираната енергетикасе, дори и ВЕИ, се прави да е скъпо – не че е такова по себестойност. Просто трябва енергийната мафия да печели здраво. А това става най-лесно като се краде централизирано – примерно от НЕК – Примерите са безкрайни, не само у нас. В Германия /и не само/ редовно говорят по конференции, че съхранението на излишната енергия да става по най-скъпия сега – начин – с най-скъпите електрохимични акумулатори, които са консумативи, което гарантира здрави бъдещи печалби.
  Разбира се – има много по-евтини решения, и то с български патенти и технологии
  например така
  http://www.denipatents.com/indexbg.html

 9. Ангел
  21 Jun 14
  11:18 am

  http://www.segabg.com/article.php?id=703478

  Който може да мисли, вижда какво става.
  А по въпроса за децентрализираната енергетика, няма нищо по-скъпо от малките домашни производства. Независимо от технологията. Колкото и да не им се иска това на някои хора.

 10. Всичко що е част от централизираната енергетикасе, дори и ВЕИ, се прави да е скъпо – не че е такова по себестойност. Просто трябва енергийната мафия да печели здраво. А това става най-лесно като се краде централизирано – примерно от НЕК – Примерите са безкрайни
  Очевидно е, че засега ВЕИ нямят алтернатива
  Най-евтин е токъэт от вълнови електроцентрали, които е по-изгодно да бъдът общински на крайморските градове, примерно Варна, защото загубите по преноса ще са по-малки и се надяваме да се краде по-малко
  Ето как може да се прави ток от морските вълни – вижте с видео
  http://tonchev.net/bg/

 11. Ангек
  08 Aug 14
  8:26 am

  Всичко що е ВЕИ за сега и за в бъдеще е и ще е скъпо, независимо дали е ценртрализирано, или децентрализирано. Това е положението. И алхимик д аси, не можеш да избягаш от бедните енергийни потоци с ниска плътност, които изискват големи инвестиции за да бъдат концентрирани до използваемо ниво. Някоя държава може с дотации да направи цената за потребителя ниска, но само защото ще го натовари да плаща скрито високата цена чрез данъци. Независимо дали се отнася до тока в мрежите, или до самите инсталации, които да си купи и инсталира човек.

 12. ‘ЧЕТИ ЗА ЧЕРНОБИЛ И ФУКУШИМА, КОИТО РАБОТЕХА С НАЙ-БОГАТИТЕ ЕНЕРГИЙНИ ПОТОЦИ – ЗА ТАКЪВ БОГАТ ЕНЕРГИЕН ПОТОК ОТКРАДНАХА ЧРЕЗ АЕЦ БЕЛЕНЕ ДВА МИЛИАРДА….. КОЙ ПЛАЩА ТЕЗИ ПАРИ ЗА ЕДНО БЛАТО – МАЙ ПРЕЗ ДАНЪЦИ, А ?

  ИНАЧЕ БЕЗПЛАТНА ЕНЕРГИЯ ИМА МНОГО – НАПРИМЕР ОТ МОРСКИТЕ ВЪЛНИ – ВИЖ КАК МОЖЕ ДА СЕ ПОЛЗВА ТЯ

  http://tonchev.net/bg

 13. Ангел
  25 Aug 14
  11:50 am

  Хайде спамбота пак задейства. 🙂
  Каквото и да говориш, ВЕИ не могат да осигурят друго освен вегетиране на човешката цивилизация. Назад към природата, отказ от високи технологии и тнт. Да, за някои зелени това е мечта предизвикваща душевен оргазъм. Но заедно с това е и смърт за човешката цивилизация и стартиране на тенденцията за превръщане на хората обратно в животни. Това което ни трябва е не намаляване на употребената енергия, а увеличаване на контролираните енергийни мощности. Само с увеличаване на контролираните енергии поне с един порядък можем да надскочим люлката на човечеството. С вятър и слънце забрави за космоса. А ресурсите на планетата рано или късно ще се изчерпят. Това което ни е нужно не е просто АЕЦ, а АЕЦ от нови типове способни да произвеждат още повече и по-евтина енергия от по-достъпни суровини. Ториеви реактори, синтезни реактори и тнт. Европейския проект ИТЕР дава надежди, но е още малко рано за комерсиално приложение.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>