GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Време за upgrade – Nehalem е тук!

November 3, 2008

Процесорите от ново поколение, базирани на микроархитектурата Nehalem на Intel, излизат на пазара през този месец. Те са създадени така че освен изключителната бързина, да предлагат и изключителна енергоефективност.

„Стартирайки този проект…ние се насочихме към енергоспестяването…и мощността” – казва Steve Gunther от компанията. Увеличаването на скоростта на един процесор почти задължително означава консумация на повече енергия. Да се обърне тази зависимост в никакъв случай не е било лесно.

Инженерите, работили по Nehalem, са добавили по-голям операционен волтаж и по-голям clock cycle – и двете изискват много повече енергия. Снижаването на консумацията идва най-вече в режим idle, в който реално минава повечето от живота на един чип. В това има смисъл – гасите лампите, когато излизате от стаята.

Въпреки това чипът все още трява да бъде „буден” и да приема инструкции. Исторически погледнато, чиповете остават захранени в idle-режим, за да могат да приемат всяка команда и да я предадат. Но вече не!

От Intel са изчислили, че преминаването към процесори Nehalem би спестило 2 млрд долара от енергийни разходи и до 20 теравата часа електричество. Компанията също така е изчислила, че 2% от отделяния СО2 глобално се дължи на работата на компютрите.

Така че е време за upgrade!

За специалистите – още интересна информация от Techno Portal и forums.techpowerup.com

По материали от: cleantechnica

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Intel, Nehalem, Енергийна ефективност, енергоспестяване, ново поколение, процесори

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>