GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Въздухопречиствателна кула заработи в Ротердам

September 10, 2015

SmogFree_ProjectRoosegaarde3web.jpg.650x0_q70_crop-smart

Smog Free Tower е висока 7 метра, „храни се“ с градския смог и го превръща в бижута…това е новата въздухопречиствателна кула, проектирана от холандския дизайнер Daan Roosegaarde. Докато проучвах каква е съдбата на неговата „умна магистрала“, проект, за който бяхме писали преди повече от две години, се натъкнах на тази новина – кулата е започнала работа буквално преди дни и представлява най-големият пречиствател за въздух в света – тя очиства 30 000 куб. м. въздух за час, след което компресира уловените прахови частици и ги превръща в „скъпоценни камъни“. Във всеки камък се вграждат замърсителите, извлечени от приблизително 1000 куб.м. въздух.

Кулата е рабработвана в продължение на 3 години. Първоначално е предназначена за Пекин, един безспорен шампион в градското замърсяване.  Но за момента тя се намира в тревна площ недалеч от студиото на Daan Roosegaarde, с подкрепата на кмета на Ротердам и холандското правителство.

„Наистина е срамно, че приемаме замърсяването за нещо нормално“ – казва ексцентричният холандски дизайнер, който неслучайно е определен за един от най-влиятелните зелени лидери в Холандия. За да може Smog Free Tower да направи демонстративна обиколка в Мумбай, Пекин и други силно замърсени градове по света, е отворена инициатива в Kickstarter, която е активна още 5 дни.

Процесът на пречистване, който се използва в кулата, изразходва електроенергия колкото един обикновен домашен бойлер – около 1,4 киловата на час. Плановете на дизайнерското студио са в бъдеще да бъдат интегрирани соларни панели, които да осигуряват изцяло работата с чиста електроенергия. Използваната патентована технология напомня работата на йнизиращите пречистватели за въздух, които се използват в затворени помещения. Подава се напрежение към електрод, който отделя положителни йони във въздуха. Те се прикрепват към фините прахови частици. Корпусът, чиято повърхност е отрицателно заредена, ги привлича и след това се събират във вътрешността на кулата. Технологията успява да улови ултра фини прахови частици, които преминават през обикновените филтри.

 

Aboutaleb_and_Daan_Roosegaarde_opening_Smog_Free_Tower_Rotterdam.JPG.662x0_q70_crop-scale

 

По материали от: gizmodo и treehugger

Снимки: © Daan Roosegaarde

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Дизайн, зелен свят, иновации

 1. Joro
  11 Sep 15
  8:29 am

  Принципът е на класиюески електрофилтър. Отдавна ги има и (би трябвало да) се ползват при ТЕЦ-ове и заводи за цимент.
  Интересно е как стават бижута, насъбраното по филтрите трябва да има вид на степан прах, кал (заради мазничките аерозоли, иначе е сухо), а изтръскано става на „вълна“, заради отблъскването на едноименно заредените частици. За да стане на камъче трябва да се синтерова (частично да се затопи) което е още енергия. Явно е измислено.

 2. Михаил
  18 Oct 15
  9:08 am

  Знам, че не е мястото тук, но по-добре тук (за да го четат и други).
  Искам да питам във връзка с информацията в този сайт:
  http://www.gizmag.com/mushrooms-new-styrofoam-alternative/16748/
  В него се описва за екологична алтернативата на стиропора. Интересува ме, може ли някъде да се намери как подобен материал може да се произведе в домашни условия (според описанието не е толкова сложно). Ако такива инструкции няма, то има ли запознати в тематиката, които могат да помогнат в развитието на подобна домашна технология (примерно която ще изисква създаването на някакви видове портативни машини).

 3. Михаил
  02 Nov 15
  4:51 pm

  Чете ли изобщо някой този блог?

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>