GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Нови научни данни за влиянието на горите върху климата

November 3, 2008


Дърветата имат много по-голямо влияние върху климата, отколкото се считаше досега. Това е изводът, който правят в резултат на своите проучвания екип учени от Великобритания и Германия.

Иглолистните гори в северните зони – Канада, Скандинавия, Русия отделят т.нар. терпени, на които се дължи спесифичния им аромат. Но от години учените се опитват да разберат каква точно е ролята им. Последните открития показват, че терпените способстват за уплътняване на облаците над горите, като водните пари се превръщат в аерозоли. По-плътните облаци отразавят слънчевите лъчи и така водят до понижаване на температурата. „Според нас това има огромно значение” – казва Dominick Spracklen, от Institute for Climate and Atmospheric Science към Leeds University. „Можем да гледаме на горите като на естествени климатици”.

Spracklen и неговите сътрудници доказват с помощта на компютърни модели, че
на 1000 м височина терпените водят до удвояване на плътността на облаците, с което се отразяват с 5% повече слънчеви лъчи обратно към космоса.

„Може и да не звучи бомбастично, но това си е значим охлаждащ ефект. Климатът е една фино балансирана система, така че този ефект е достатъчен, за да понижи температурите над значителни по площ области. Това е още една много сериозна причина да пазим горите.”

Анализите са базирани на проучвания на иглолистни гори, но терпени се отделят и от другите дървесни видове, така че направените изводи важат за всички гори, включително и тропическите джунгли.

Изледването ще бъде публикувано в специално издание на Royal Society journal Philosophical Transactions A, като данните ще могат да се ползват от климатолозите в климатичните модели и ще помогнат за изготвянето на по-реалистични прогнози.

По материали от: www.guardian.co.uk

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: гори, Екология, Климат, климатични промени, терпени

 1. иво
  04 Nov 08
  10:58 am

  Пореден аргумент в полза на Desert Ice Project (http://deserticeproject.com).
  Растението /Дървото /Гората е универсален природен инструмент – то пази почвата (като структура, влажност) от ерозия и отмиване; прави климата мек (през лято и зима); създава обитаема среда за хората и за много животински видове; дава ни материал за храна, строителство, дрехи, енергия (за огрев или като биомаса), лекарства; прави сянка; абсорбира въглеродния двуокис, като връща влага и кислород… За всеки един от горепопосочените проблеми хората търсят отделни високотехнологични решения, които обаче идват и със своите минуси, т.е. помагат в едно, но вредят в друго. А растението е многостранно/универсално решение.
  Хора, посадете дърво! Поне едно.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>