GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Нано-йонна памет работеща с 99% по-малко енергия от flash

December 1, 2007

copper_den_x220 Общ проект на Arizona State University, Sony и IBM има за цел разработката на нов вид памет, която използва значително по-малко енергия. Тази памет която се нарича programmable-metallization-cell (PMC) или нано-йонна памет и притежава потенциала да замести твърдите дискове, flash и DRAM паметите използвани в съвременните преносими устройства и персонални компютри. PMC е значително по-бърза от flash и се доближава по скорост до DRAM.

От университета в Аризона твърдят, че PMC може да съхранява до терабайт информация и може да се произвежда от конвенционални материали широко използвани в съвременните микропроцесори. Новата памет ще работи при изключително ниско захранване, като съществуват допълнителни възможности за ограничаване на консумацията. Очаква се да се появи на пазара до 18 месеца.

Източник: Next Energy News

Био на автора: Ангел Кафазов:
Аз съм създател на GreenTech-BG. В момента живея в Свиленград и интересите ми са свързани с технологиите включително зелени/еко, софтуер/хардуер и др.
Теми: flash, микропроцесор, нано-йони, памет, твърд диск

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>