GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Започва изграждането на тестова централа от соларни балони

November 4, 2008

Cool Earth Solar имат една от онези радикални green-tech идеи, които наистина имат шанс да се наложат на пазара. Точно преди една година ви представихме техните соларни концентратори. Дали те са останали само проект? Не, по-рано през настоящата година Cool Earth Solar получи финансиране в размер на 21 $ милиона, които засега са напълно достатъчни според Lamkin – Cool Earth Solar CEO за осъществяване на техните намерения.

В следващите две седмици компанията планира да осъществи тестове на експериментална слънчева централа, състояща се от няколко десетки соларни балони. В момента те изглеждат по-различно от първоначалната версия – имат диаметър 2,5 м и всеки един от тях генерира 1 киловат електричество.

Соларните балони са изработени от евтини материали, основно пластмаси и изключително ефективни соларни клетки. Слънчевата светлина се отразява от алуминиевото покритие във вътрешността на балона и се концентрира върху соларната клетка. Степента на концентриране е от 300 до 400 пъти. За да се предпазят от прегряване, балоните са снабдени с автоматизирана водна охладителна система.

Първата „електроцентрала” на Cool Earth Solar ще се състои само от няколко десетки балона. Това е така за да могат да направят съответните промени и фини настройки при изграждането на следващите по-големи инсталации.

Компанията планира следващата соларна електроцентрала да бъде с капацитет от 1,5 мегавата, чието изграждане ще започне още тази зима според Rob Lamkin – Cool Earth Solar CEO. Тя ще бъде изградена в Tracy, Калифорния и ще подава генерираното електричество към мрежата. А за следващото лято е планирано да започне изграждането на централа от 10 мегавата.

Дизайнът на Cool Earth Solar се различава от всички останали концентриращи фотоволтаици, които досега са ни познати. Те използват огледала или лещи за да концентрират светлината, които сами по себе си имат значителна цена. В соларните балони се ползва пластмасово фолио, покрито с тънък слой алуминий – точно като в опаковките на множество хранителни стоки – и неговата ниска цена повлиява на крайната цена на инсталацията. Така генерираното електричество е в пъти по-евтино /$1 на watt, или цена от 10-14 цента на киловатчас/ в сравнение с добиваното от „конкурентите” в бранша.

Не по-малко важно предимство на соларните балони е тяхната гъвкавост по отношение на монтаж и експлоатация. За изграждане на соларна централа с балони са достъпни далеч повече локации за разлика от другите соларни технологии. За целта не е нужно да се намери чист и равен терен, напълно възможно е да се ползват обработваеми земеделски земи, за които никой друг в бранша не се конкурира.

За нас е удоволствие, когато една оригинална идея намира своето развитие. В скоро време възнамеряваме да пишем и за други представяни от нас иновации, които уверено се налагат на пазара, въпреки сериозните щети, понесени в резултат на финансовата криза.

По материали от: news.cnet.com

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: GreenTech-BG, алтернативна енергия, алтернативни енергийни източници, възобновима енергия, генератори, експеримент, електрическа мрежа, електричество, електроцентрала, енергия от слънцето, иновативен дизайн, ново поколение, слънчеви панели, соларна енергия, соларни панели, фотоволтаици, фотоволтаични панели, фотоклетки, чиста енергия

 1. Ships
  04 Nov 08
  1:12 pm

  Хубаво е, че започнаха да се вкарват все повече пари в подобен тип технологии. Преди всичко оставаше на проект и до там спираше, а сега се работи, изгражда, модернизира докато не придобие перфектният и най-добър за икономиката завършък. Дано и този проект не остане в историята само като 3 папки, няколко поста, 10-тина статии и дотам.

 2. Joro
  06 Nov 08
  4:41 pm

  Мофга само да кажа, че идеята е супер

 3. Разбира се, идеята е интересна и предизвиква размисли. И така, положителното в тази .идея е, че слънчеви концентратори вградени в балон и издигнати на достатъчна височина (над облаците разбира се) ще се гарантира максимална продължителност за генериране на ел.енергия и то „без облаци“. В същото време тази реализация е свързана с редица трудности, като непрекъснато ориентиране на концентраторите спрямо слънцето, начина за пренос на генерираната енергия до земята и т.н. и т.н. Въпреки многобройните трудности, ако човек се захване упорито и професионално, мисля че може да има някакъв успех.

 4. И така, човек ако се размисли, ще разбере, че ако не почти всички видове, то повечето видове енергии, които в момента ползваме, са резултат от слънчевата енергия. Като се започне от природния петрол, каменни въглища, природна газ и преминем към вятърната енергия, биогоривата, пряката слънчева радиация и т.н. в крайна сметка излиза, че почти всички видове енергии идват от слънцето (разбира се тук трябва да се изключат атомната, геотермалната, морската – от приливи и отливи, но не от вълнението и др). Даже и водната енергия (от ВЕЦ-те) в крайна сметка е пак резултат от слънчевата енергия паднала на земята. Това е така защото водите извиращи от планините идват от падналите дъждове, а те от своя страна са резултат от атмосферните влияния, пряко зависещи вече от слънчевата енергия и т.н.

  И понеже загатнах за биогоривата, би било добре да има специална рубрика за тях. Бих желал да публикувам доста неща и то за „гаражно“ производство. Да не говорим, че боклука например от София, който се балира, изхвърля и складира не знам вече къде (тази сага стана много голяма) си е чисто светотатство. Светотатство е защото ние изхвърляме готова „слънчева“ енергия на боклука. Този боклук, си е чиста енергия , но не да се изгаря, а да се преработва в биогорива. Особено ефективно е в комбинация със слънчевата енергия (която в случая се ползва за технологични нужди), защото производствения процес е твърде енергоемък.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>