GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Добрите новини и гражданите зад тях

November 6, 2008


Последните дни бяха наистина забележителни с добрите новини, които донесоха.

Първата добра новина е пример как гражданският натиск може да даде резултат:
На заседанието на надзорния съвет на RWE, на което трябваше да се вземе решение за участие като стратегически инвеститор в АЕЦ Белене, решение не е било взето.

Толкова силен е бил натискът от членовете на Надзорния съвет от профсъюза и общините, че Юрген Гросман, шефът на германския енергиен концерн, не е успял да се наложи, съобщават германски медии.

В момента решението за участието на RWE в АЕЦ Белене е отложено за бъдещето. Германските екологични организации в своите прессъобщения говорят за „началото на края на АЕЦ Белене“.

Германското радио „Дойче Веле“ съобщи, че 30 активисти от природозащитната организация Greenpeace са протестирали в Есен против участието на концерна RWE в изграждането на атомната електроцентрала в Белене.”

В Германия имат мнение гражданите, общините, профсъюзите, финансовите институции. А у нас – чакаме някой да ни спасява и се чудим какъв ни е келепира от това кой ще е новият американски президент.

Ето защо в контекста на другата добра новина – успешния край на двугодишната кампания на Обама – за нас е изключително важно да видим преди всичко примера на гражданска активност, „защото успешната кампания, проведена под мотото за промяна, даде ново значение и сила на идеята за гражданско движение. И показа какво могат да направят гражданите, когато се организират зад една кауза, по-голяма от всеки от един от тях.”

Искам да цитирам и Комитата:

„Поздравявам всички, които вярват в доброто и в това, че промените са към добро.
Поздравявам всички с историческото събитие, не само в историята на САЩ, не само в съвременната история, но и в цялата световна история. Тази дата ще бъде запомнена. Искрено се надявам да бъде запомнена като началото на нещо много позитивно.“

Защото всички трябва да ценим своето пребиваване в този “ hot, flat and crowded world“.

А ето как Иво Инджев отговаря на въпроса: „Обама спечели, а ние виждаме ли поуката?

„На закуската , организирана от Американската търговска камара в София часове след ясния изход от изборите в САЩ, на която имах честта да бъда поканен, зададох на посланика на САЩ Нанси Макълдауни кратък въпрос. Тя отговори пространно и това вече прозвуча в телевизионния ефир. Но ще извадя само две изречения от нейния отговор на моето питане, каква би могла да бъде поуката за българите от впечатляващия факт, че толкова много редови американци подпомогнаха активно със собствени средства кампанията на кандидатите за президент и особено на Барак Обама.
Ето какво отговори тя:
„ Отделните гласоподаватели повярваха, че техният глас има значение”
„ Днес американците задават все по-критични въпроси и получават отговори в реално време по интернет”.
Къде сме ние, питам пък аз?“

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Greenpeace, RWE, АЕЦ Белене, политика

 1. ник
  06 Nov 08
  11:52 am

  добре и сега – няма АЕЦ заради 5-6 идиота дето по стар български обичай под преговори се има в предвид кавга.
  идиотите вече ни скараха с Русия и ни отрязаха от преференциите за газ, нефта свършва след 10тина години и ния ще живеем на какво?
  леле ама от европейския съюз голяма беля си зеха на главата като пуснаха България – ще се оправим де – като в страната не остане и един свестен българин

 2. Ник, прочетох 2 пъти коментарът ти, но така и не разбрах какво искаше да кажеш!?

 3. Още нещо. Петролът няма да свърши след 10 години. И след 100 няма да свърши. Това, че използват страхът от изчерпващи се резерви да държат цената високо, не означава, че повечето залежи на петрол са обявени публично. Това не значи обаче, че трябва да пълним гушите на енергийната мафия и да и прецакваме природата.

 4. George Kanev
  08 Sep 09
  12:44 pm

  Когато политиката се смесва с чисто научните констатации за енергийните възможности на нашата цивилизация, тогава не може да се очакват правилни решения…а неправилните решения винаги се заплащат в бъдеще и понякога цената е непосилна…

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>