GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

След 80 години 100% от енергията ще бъде от ВЕИ

November 6, 2008

Енергийните нужди на човечеството могат да бъдат задоволени на 100% за сметка на възобновяеми източници до 2090 съгласно сценарий, разработен от European Renewable Energy Council (EREC) и Greenpeace. Съгласно Energy [R]evolution Report, по-голямата част от този преход ще се извърши до средата на столетието.

Това е най-крайният от всички подобни сценарии, правени до момента. Той също така въвежда дефиниция за възобновяеми източници, която напълно изключва ядрената енергетика. Четири са основните енергийни източника на бъдещето – геотермална енергия, слънце, вятър и биомаса. Тук трябва да се добави и много съществената роля, която се дава на енергийната ефективност.

Последното е от изключително значение, защото при нарастването на енергията от ВЕИ са приложени тенденциите, които са валидни в момента, докато при енергийната ефективност картината е съвсем различна – един съвършено различен свят. Промяната се очаква да дойде главно от генериране на енергия близко до потребителите и съобразно конкретните им нужди – представете си соларни панели на всеки покрив, подобряване на съществуващите сгради, прилагане на „зелени” строителни техники при новото строителство, подобрени индустриални технологии.

Като се има предвид, че една трета от потребяваната от всеки дом енергия се губи поради лоша изолация, то се очаква от правителствата да вземат мерки и да стимулират собствениците на сгради да вземат мерки, подобно на стимулите за инсталиране на съоръжения за генериране на енергия от слънце и вятър.

Сценарият изглежда нереалистичен в тази си част, в която прогнозира намаляване на енергийните разходи. При развиващите се икономики, където всяка седмица в експлоатация влиза нов ТЕЦ /Индия, Китай и др./ по-скоро трябва да се очаква нарастване на консумацията на електроенергия през това столетие.

По материали от: ecogeek и venturebeat.com

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: EREC, Greenpeace, алтернативна енергия, алтернативни енергийни източници, възобновима енергия, вятърна енергия, геотермална енергия, енергетика, енергия от слънцето, енергоспестяване, замърсяване, околна среда, производство, сгради, соларна енергия, строителство, чиста енергия, ядрена енергетика

 1. Ще ме извинявате, но твърдението в заглавието е пълна глупост.
  Не си представям НЕупотребата на слънчеви технологии, за усвояване на енергия.

 2. ivanto
  06 Nov 08
  4:16 pm

  ПРОДАВА СЕ КОЦЕСИЯ ЗА МИНИ ВЕЦ 350 КВТ

 3. Joro
  06 Nov 08
  4:35 pm

  @ivanto,

  дай повече инфо

 4. Севдалина Пеева
  06 Nov 08
  4:57 pm

  Не Ви разбирам – къде в заглавието има неупотреба на слънчеви технологии?

 5. krisbg
  07 Nov 08
  11:11 am

  Хехе и аз не виждам къде има неупотреба на слънчева в статията дори не само в заглавието 😉

 6. Дааааааааааааааа, а вакуумната енергия кой я забравя?! ZPE?

  Вие разбрахте ли какво устройство има вече на пазара? Устройство за БЕЗПЛАТНО презареждане на батерии на Бедини!

  http://www.youtube.com/watch?v=6mKOL0JGUxw
  http://www.r-charge.com/

  Това е само началото, такива технологии тепърва ще навлизат масово. И не ни трябват 90 години за да трансформираме икономиката чрез енергетиката из основи, а по-малко от 20.

 7. Тази абривиация ВЕИ за първи път я срещам!

 8. TOKKAY
  14 Nov 08
  8:16 pm
 9. мм
  16 Nov 08
  11:30 pm

  Е, то след 20-30 години се оачква да започне масовото внедряване на термоядрените централи. Ще произвеждат повече енергия от атомните, без радиоактивни остатъци. Така че след 50 години вероятно всичко друго ще е на доизживяване.

 10. Аз също мисля че ще преминем много по-рано на възобновими източници. Сигурен съм е и сега можеше да е реалност, защото технологиите съществуват, проблема са съществуващите бизнес интереси в сегашните технологии, защото ако енергията е безплатна много хора ще загубят пари и власт, но всички ще имаме повече блага.

 11. мм
  17 Nov 08
  11:33 pm

  „ако енергията е безплатна“ – Ангеле, ти това сериозно ли го вярваш!? Досега избягваш да ми отговяряш – не знам защо… Може би ми се сърдиш за някое по-остро изказване. Айде, моля те – отговори ми само на това. Наистина ли си мислиш, че ей така майката природа може да ни дава енергия без никой да си мръдва пръста. Само ще консумираме без да влагаме нищо.

 12. ММ извинявай че съм те обидил, без да го желая. С удоволствие ще ти отговоря сега 🙂

  Наистина смятам, че енергия ще е безплатна и то без никой да си помръдва пръста. Това не означава че ще е абсолютно безпланта, а толкова евтина, че като ресурс за обществото и отделните хоря няма да се налага да плащат за енергия. Ще бъде нещо като пътищата и радиото в момента.

  Разбира се, осъзнавам че това мое твърдение звучи абсурдно, но ако се замислиш с благата които разполагаме в момента в сравнение само с преди 500 години, не е трудно човек да си представи как това ще се случи и с енергийните ни ресурси. Майката природа е най-добрият пример за изобилие. Слънце, вода, земя, храна има за всички, които живеят в хармония със Земята. Само в 1 кв. см. материя има достатъчно енергия да захрани град като София за една седмица. Всичко това е въпрос на знания и интелигентност. Ако не си пречим един на друг и изградим общество което стимулира хората в него да създават и да си помагат, вместо да си конкурират и завиждат, безплатната енергия ще си дойде сама. Дори днес имаме техническото know-how. Но в нашето общество са достъпни само продукти, от които може да се печели. Разбира се, печелят някои, докато повечето плащат. Ако ти си енергиен гигант, би ли позлолил/а на пазара технология, коята предоставя безплатна енергия на всички. Разбира се че не, та така ще загубиш целият си бизнес, контрол, влияние и власт. Начинът по който живеем не е в хармония с природата, защото гледаме да изпъкнем, вместо да си помагаме, защото не осъзнаваме че когато съседът ни е добре, то за всички е най-добре. Затова и не смятам че безплатната енергия сама по себе си ще промени нещата, основното е да променим съзнанието си и да разберем че има по-умен начин да прекараме времето си на тази планета. Дори и Марс да завземем, и там ща направим същите поразии както и на земята (опазил господ).

  Поздрави и се надявам отговорът ми да те задоволява 🙂

 13. kfen
  18 Nov 08
  9:43 pm

  И авторът, и преписалият статията явно си нямат хал-хабер що е то енергийна система. Ако имаха, щеше да им е ясно, че тя не може да бъде съставена изцяло от ВЕИ поради простата причина, че енергията от тях не може да се съхранява, а трябва да се оползотвори в момента (в който я има). Основен принцип на всяка енергийна система е произведената енергия във всеки момент да е равна на консумираната и е необходимо наличието на „балансьори“, които да обират резките пикове и спадове в потреблението на енергия, и тези балансьори очевидно не могат да са ВЕИ. Друг момент е, че в момента всяка технология за извличане на енергия от възобновяеми източници е в пъти по-скъпа и неефективна от атомната. И още нещо – такова нещо като „безплатна“ енергия няма.

 14. Севдалина Пеева
  19 Nov 08
  8:18 am

  Въпросът не е в понятията, kfen, Вие много ясно формулирате проблема – съхранението на енергия от ВЕИ. И с това не правите никакво откритие – по решението на този проблем се работи и бъдете сигурен, че ще бъдат намерени решения – вече има решения, които са в процес на комерсиализация. Вие явно не четете достатъчно /дори и този сайт, в който макар и бегло сме засягали темата/.
  Така че запазете за себе си /само/убийствената си страст по атомната енергия – ако тя беше евтина, нямаше да се нуждае от държавни субсидии, досега не съм чула някъде по света да има АЕЦ, който да не ползва такива. Да не говорим за последващата преработка на отпадъците и за това че 1-2 безотговорни поколения създават проблем на всички идващи след тях. Това е чудовищно престъпление срещу децата на децата на децата ни. Какви хора сте вие nuke-тата, че да можете да понесете такава вина? Ето това никога няма да разбера!!!

 15. kfen
  19 Nov 08
  9:01 pm

  Госпожо Пеева, мога да Ви уверя, че нямам страст към никоя определена енергия (включително и атомна), просто донякъде познавам нещата и не гледам на тях през розови очила. Хеле пък да правя открития – работата ми е друга.
  По отношение на субсидиите – в момента субсидирани от държавата са ВЕИ (и предполагам, добре го знаете) – енергията, добита от тях, се изкупува доста над пазарните цени в момента.
  И още малко за съхранението на енергията – възможно е, но не в глобален мащаб (примерно в енергийната система на дадена държава), а по-скоро в локален (домакинство). Също така това, че е възможно, не значи, че е екологично. За цена въобще не говорим:
  Малък пример – нормален слънчев панел (който се предлага на пазара в момента) oтдава максимална мощност около 200-220W при оптимално осветяване. Този панел има площ около 1.5-2 квадратни метра и струва около 1000 евро (само панел, без преобразуватели и системи за съхранение на енергията). Оставям на Вас простата сметка за изграждане на „слънчева електроцентрала“ с проектна пикова мощност (примерно) 500 МW, както и необходимата земна площ за това.
  Колкото до АЕЦ-а – наистина в момента това е най-евтината енергия, която може да се добива при нашите условия (колкото и да не Ви се вярва). Друг е въпросът, че в милата ни татковина всички въпроси стоят по „малко по-друг начин“, що се касае до големи (че и не толкова големи) инфраструктурни проекти. Освен, че е евтина, е и безопасна – какво точно Ви плаши? Отпадъците също не представляват опасност при правилно съхранение. Честно казано, аз пък не мога да разбера отричането на нещо, което не познавате. Чак пък и вменяване на вина?!?!
  Ако наистина искате да свършите нещо полезно от екологична гледна точка – борете се със зъби и нокти за спирането на ТЕЦ-овете (и въобще всички централи, свързани с горене на изкопаеми горива) – освен, че бълват букет отрови, те са И наистина радиоактивни.
  Поздрави!

 16. мм
  19 Nov 08
  10:01 pm

  Ангеле и аз познавам до известна степен нещата и за това не мога да си представя как ще стане това. Ако стане – чудесно, но правейки понякога елементарни сметки – това ми изглежда невъзможно. Виждаш ли – опитвам се да намеря аргумент в тази насока – че ВЕИ ще стане ако не безплатна, то много евтина и достъпна и просто не мога да намеря такива. Ако ти знаеш факти в тази насока – сподели ги. Аз не се страхувам да си променя мнението. Иначе – наистина в 1 квадратен сантиметър се съдържа страшно много енергия, но то няма нищо общо с ВЕИ, а по-скоро е насочено към АЕЦ, термоядрените централи, за които споменах, че се разработват и в антиматерията разбира се – но последното вероятно ще може да се използва след много много десетилетия. Споменаваш за ноу-хау, който вече е разработен. Какво имаш в предвид?

 17. Имах в предвид многото разработки за алтернативни енергийни източници, за много от които съм писал. За справка виж категория „алтернативна енергия“. Само 2-3 от добрите решения, могат да направят тази идея за безплатна енергия реалност. И ако не искаш да вярваш в по-изчанчените неща, ще ти кажа че само от геотермални източници можем да си решим всички проблеми. Има решения за преноса на енергия, съхранението и, както и за енергийната ефективност. Те не са 5-6, а десетки и при това работят. Убедил съм се от информацията която съм прегледал. За съжаление, още не съм публикувал и 1/10 от това, което ми се иска. Повярвай ми, безплатната енергия е напълно възможна. Под безплатна, разбира се, имам в предвид много много евтина, тъй като нещо 100% безплатно няма.

 18. мм
  21 Nov 08
  7:51 pm

  Ами дано да си прав. Рискуваш някой ден да изпиташ дълбоко разочарование, ако не си обмислил добре тази си позиция. Аз все още нямам основание да смятам, че алтернативните източници ще станат някога основен енергиен източник. Но ще видим.

 19. MM и аз не знам дали ще станат основен източник. Това което казвам само е, че това зависи от нас и че разполагаме със всичко необходимо да направим тази идея реалност. Единствената пречка е мисленето ни като хора.

 20. мм
  23 Nov 08
  12:57 am

  Ами ще видим. За момента нямам основания да мисля, че имаме всичко необходимо, както казваш. Може да ми липсват някакви знания. Бъдещето ще покаже. Е, ролята на скептиците е същата като на поддръжниците – да се достигне до най-доброто решение. За момента оставам скептик по отношение на ВЕИ. А кое е най-доброто решение за да има човечеството светлина в домовете и тяга във фабриките – темата предполага дълги и интересни дискуции.

 21. superturismo
  22 Mar 09
  12:39 pm

  Искам да насоча вниманието на тези, които не вярват, че може над 90% от енергията в една държава да идва от ВЕИ, към енергетиката на Норвегия. Отделете 3 минути и вижте от какво произвежда електроенергията си най-богатата на петрол страна от ЕС.

 22. По мнение 14. Севдалина избои АЕЦ в света, които са субсидирани и с колко.

 23. Севдалина Пеева
  22 Mar 09
  2:11 pm

  Момчил, изброй ти кои не са на субсидии, ако има такива 🙂

 24. Минута е много
  22 Mar 09
  11:55 pm

  Новините след 80 години:

  „15 убити при поредното експлозивно разпадане на вятърна турбина“
  „Увеличават се случаите на рак в следствие на химикали, изтекли от фотоволтаици и акумулатори“
  „Живак от счупена крушка отравя семейство“

  Нали не мислите, че „прогреса“ има само добри страни?

 25. Минута е много, това което пишеш са преувеличения и тенденциозни мнения. Едно е да се посочат лошите страни на една технология, друго е да кажеш че след 80 години хората ща мрат от слънчеви панели. Май си загубил мярката.

  Ето ти един друг вариянт, разговор м/у извънземни след 80 г.:

  – Абе как така хората са изчезнали от земята?
  – Ами просто. Страхували са се от недостатъците на прогреса и са избрали да не се променят и да останат на курс сигурно унищожение.

 26. Служител
  15 May 09
  9:24 am

  Ето и новини от тази седмица:
  „Цената на тока от юли ще увеличи с 4-5% заради производството на енергия от вятър, слънце и вода, съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Константин Шушулов.“

  Не виждам къде е „далаверата“ до този момент, както и „безплатната“ енергия..

  Подкрепям мнението на kfen. За пореден път блога и автора показват некомпетентното и необективно мнение.
  Единственото полезно е инфото за новите технологии за които пишат като цяло.

 27. Севдалина Пеева
  15 May 09
  9:56 am

  Служител, защо си губиш времето да четеш некомпетентни блогове, списвани от некомпетентни автори? Направи услуга на себе си и на всички, като се посветиш на труд и творчество!

 28. UMNIA-53
  24 Sep 09
  6:41 pm

  Свежо: Ако преди 1 век,някой кажеше:че ще има реактивен самолет,че ще има самолет с вертикално излитане,че човек ще полети в космоса-щяха да ви кажат че сте луди!И все пак според мен техниката е в застой.Вземете 4-тактовия двигател-откакто е създаден принципа е същия.Ветрогенераторите абсолютно същия принцип на вятърните мелници.Всичко е сведено до едни доказани и не до там верни таблици,уравнения,изчисления.Защо според мен не се представят по ирационални проекти,които дори да граничат с невероятното?Нима от всички тези идей,след като бъдат задълбочено проучени не ще ли се отсее нещо за което после ще си казваме:ех как не съм се сетил по-рано.Особенно млади хора да си основат кражоци ида водят разумни спорове-че там се ражда истината.Аможе би някъде в Китай,Индия,Америка го правят.При нас е вечно познатото и оправдателното че сме бедна страна.А може би е световна конспирация-да изтичат мозъци от България! 🙁

 29. Преди 22 години си купихме цветен телевизор “ Велико Търново“ , който беше с бутони , но само след 2 години на пазара се продаваха цветни телевизори с дистанционно управление. Ние се излъгахме с малка сума . Но ако купим АЕЦ “ Белене “ и само след 2 – 5 години излезат новите технологии, то кой ще ни смени цяла централа? Защото ние си купихме модерен телевизор, но държавата вече няма да има пари за модерни енергийни централи.

 30. Tonchev
  27 Jul 10
  10:14 pm

  АЕЦ у нас е неизбежен. Това ни гарантира скъп ток, което е мечтата на монополистите. Централизираната енергосистема е много важна трансмисия за упражнявяне на власт и влияние. Тя, разбира се, бе в основата на индустриализацията през миналия век. Но сега видяхме, как тя се провали за пореден път по морето през миналата седмица. Очевидно хотелиерите следва да мислят не само за авараийно собстевно електро захранване, а за цялостни децентрализирани енергийни решения.
  Повече вижте на http://www.tonchev.org/distrbg.html

 31. Ангел
  28 Jul 10
  2:45 pm

  Господин Тончев чета част от публикациите ви в нета от години. Именно те са причината за някои от по-острите ми мнения. Много хора по различниблогове говорят за някъкви хипотетични велики открития които ще решат изведнъж енергийните проблеми. Повечето от тях само говорят или цитират публикации за поредния пробив. И всичко и остава само до там. Вие все пак сте направили поне прототипи (надявам се и много повече просто за повечето не съм разбрал до момента). Така че бих искал напълно сериозно да ви попитам какво става с проекта за вятърна турбина за градски условия. Честно казано това е идея в която аз лично бих инвестирал колкото и малко лични средства да имам. За това ме интересува има ли вече производство и какви са техническите и финансовите параметри на тези турбини.
  Сигурен съм че една подобна информация би била интересна на всички тук и също така ще има немалко потенциални клиенти.

 32. Ангел
  28 Jul 10
  3:23 pm

  Лилияна Андреева

  Имаш много сериозна грешка в логиката си. Технологиите не са потребителска електроника за да остаряват за 5 години. Това което ние ползваме в момента в един много голям процент не се е променило като фундаментална технология през ползедните няколко века. А през ползедния половин век основно се оссъвършенстват едни и същи технологии. Революционни пробиви се случват мноого рядко. По принцип всяка една сериозна инвестиция е предвидена за голям период на изплащане и също толкова дълъг живот. За една електроцентрала независимо от това по каква технология е строена е нормално да работи примерно половин век, че и отгоре. И да се изплаща 15-20 години. Голям наивизъм е да се смята че изведнъж като се измислят няколко нови идеи и изведнъж цялата енергия ще бъде произвеждана по този начин. А специално за ВЕИ те никога няма да са в състояние да задоволят цялото енергопотребление. Домакинските нужди предполагам че може и да покрият. Но енергийните нужди на производството непрекъснато растат. За тези нужди е нужен източник на концентрирана енергия. ВЕИ работят с много ниска плътност на енергията. За да се покрият изискванията на промишлеността трябва да се построят огромни мощности. Предполагам че нямаш представа, за това ще ти кажа че една много малка част от енеегопотреблението на промишлеността се изчерпва с потреблението на електрическа енергия. В момента промишлеността се захранва директно от горива.е. А енергийните нужди напромишлеността растат и едновременно с това горивата намаляват.

 33. Tonchev
  28 Jul 10
  5:38 pm

  Ангел
  Вятърни турбини за градски условия за нашата страна не се предлагат, защото за производителите им не представляваме пазар. За съжаление. У нас се предлагат почти само китайски, които не са ефектвини в градски условия.

  За откритията.
  Бизнесът е много консервативен, както и хората. Ако нещо печели не се сменя, наливат се пари в реклама и продължава (пример АЕЦ). В повечето случаи само се говори за иновации, а се предлагат изпитани стари неща. За производителите е най-важно продуктът да не се чупи, а не неговата иновативност, ефективност и екологичност. Ако пък се съчетаят всички тези неща и да не се чупи, то той-вероятно ще стане сложен, скъп и труден за експлоатация. Малко са патентите, които съдържат прости , ефективни и технологични решения. Аз се целя само в такива новости, За да не се противопоставям на лесните и евтините решения в индустрията.
  Инвче у нас предприемачи почти няма и затова икономиката непрекъснато затъва. Успяват тези, които работят и изнасят ишлеме и не правят собствени продукти. Аз продавам лицензи на чужди производители-предприемачи. Пишман предприемачи у нас често ми предлагат – ти кажи как, пък аз ще го направя. Аз отговорям – нека да се разменим и разговорът приключва.У нас интелектуалният труд/ продукт/ знанието не се цени – например софтуерът се краде, филмите и музиките се свалят от нета и т.н.

  Накрая ще кажа нещо като виц:
  1.Когато някой заяви, че ще прави нещо ново – никой не вярва
  2. Когато започне и другите виждат, че започва да става – казват „може и да стане“.
  3. Когато го направи – казват – „ама това е ясно, че ще работи така“
  4. Когато изобретателят попита – „като е ясно, що ти не си го направил“. Отговорът най-често е: „не съм се хванал – не съм го направил“.
  Резултатите от това се виждат и по форумите и в живота – последни сме в Европа почти по всичко положително.
  Бъдете оптимисти – друго няма.

 34. Joro
  28 Jul 10
  7:35 pm

  Съгласен с Tonchev нa 100%!

  Tonchev,
  Досега в повечето слъчай като ти четях коментарите, мислех, че спамиш.
  Сега виждам, че не е така.

 35. Tonchev
  10 Aug 10
  11:22 pm

  Радвам се, че написа, че си съгласен. Те и много други са съгласни, не не го пишат ….

  по темата
  Само да напомня, че преди стотина години България е била почти изцяло на ВЕИ

 36. Попов
  11 Aug 10
  6:49 am

  Абсолютно! И пак ще се върнем на ВЕИ.
  Самият факт, че върху 1 кв.м. земя пада ~1 кВт слънчева енергия е зашеметяващ.
  А колкото до това, че не можело да се балансира енергийната система, както твърди някой по-горе – това са глупости. Нали затова има ВЕЦ, биомаса, метан.

 37. Tonchev
  11 Aug 10
  9:28 am

  Енергийните системи могат да се балансират и чрез електро-регенерация на тока от ВЕИ. Повече вижте на http://star.tonchev.org/

  злободневно
  Днес пише по медиите, че има опасност всеки летен след обед да има режим на тока по Сл. бряг. Забележете – през лятото в най-слънчевото време. Къде са фотоволтаиците там ? Те биха помогнали без съмнение. Даже няма да им трябват и дълги електропроиводи. Това е част от независимостта и устойчивото развитие на България и в частност на туризма. А през зимата енергията от фотоволтаиците там може да се електрорегенирира, независимо, че ще е три пъти по-малко.

  Къде е стратегията на туризма, на енергетиката и т.н. ?, къде са слънчевите климатици ? Това са остри днешни и ежелетни очевидни нужди. Вместо това -приказки за трасето на Южен поток (оня ден в Евксиноград).

 38. Попов
  11 Aug 10
  9:57 am

  Тончев, какво ще кажеш за такова охлаждане? Точно когато е най-силно слънцето работи най-добре. 🙂

 39. Tonchev
  11 Aug 10
  11:31 am

  Слънчевите охладители отдавна не са новост. У нас ги няма, защото хората не са информирани – причини много, основната мързел и инерция.

  Иначе има масово производство на охладители, които могат да се захранват топлинно, а не само електрически. Дори има и масово производство на тригенератори, които правят едновремнно ток, топлина и студ, от метан например, получен от ферментация на животински (човешки) и растителни отпадъци.
  ТЕЦ на метан от ферментация с ел. мощност 3 мегавата работи на софийската пречиствателна станция за отпадни води в Кубратово – инвестицията е на английската компания, която беше доскоро собственик – сега са французи. А горивото е от всички софиянци – колкото повече ядат, толкова повече допринасят за горивото.

  Но тези метан технологии са вредни за власта, защото се губи централизацията и контрола, а трябва да харчим и вносен газ, например, и то от Газпром.

  Но все пак имаме надежда покрай ЕС и чуждите фирми, от които по принцип добро да видим е трудно.

 40. DK
  29 Oct 10
  10:40 pm

  Преди много години имаше едно предаване за иновации на пловдивската телевизия. Водеше го Нели Тодорова, в последствие Нери Терзиева. Начинанието беше правилно, но … ялово! Пример – Завод Светлина – Сливен заявяват: роизвеждаме лумиисцентни лампи. Те съдържат живак, като изгорят се изхвърлят където попадне. Търсим метод за намаляване живака при същата ефективност. Обаждам им се – имам готовао решение за поне трикратно увеличение на ресурса им, тоест вамаляваме живака изхвърлен в пиродата. Отговарят ми – Грешно сте ни разбрали, искаме да слагаме по-малко живак, а не да увеличаваме ресурса. Нататък не е интересно. Просто така разсъждава бизнеса – да се харчи стоката, да вземем парата! После удариха и българските изобретатели и рационализатори. Как? Патент за изобретение или полезен модел, не помня вече как се казваше, трябва да си платиш една сериозна сума за експертиза. Както се казва – беден човек – жив дявол! Поговорката казва, че богатия го устройва положението и не го вълнуват особено никакви проблеми. А бедния отде да вземе пари и да ги хвърли на ИНРА, и откъде да са сигурни, че няма да ги изпързалят. И така заведението на Емил Бенатов стана кухо и глухо. Така или иначе, още по онова време апочнах да се замислям по проблемите на човечеството в тая насока. Проблеми минаги е имало, понякога решението е било съвсем на повърхността, понякога с малко замисляне и воля би могло да се намери. Но не би! Нежелание, инерция, алчност- факторите които сериозно подтискат прогреса! Големия адронен колайдер е нещо сериозно, ама за фундаменталната наука. Не решава проблемите сега, а витае някъде в бъдещето. Големите компании влагат средства в разработки свързани единствено с техния бизнес. Е, има изключения, но са в хуманитарията. До тук с обясненията и мотивите. Виждам в сайта се подвизават просветени хора, с мнение, което отстояват. При това интелигентно и възпитано. Предлагам освен новините да има и раздел „проблеми“. Да се формулират проблемите които стоят нерешени, особено тези касаещи преди всичко България. По тях да се оформят нишки за дискусии, да се предлагат идеи. Може пък нещо полезно да се пръкне с общи усилия. Далеч съм от мисълта, за изместване на БАН, но понякога сработват и идеи изказани от лаици, прозрения! Помислете си за Жул Верн или писателят предрекъл гибелта на „Титаник“ в книга описваща подобен кораб с подобни параметри, подобни пътници, причина и жертви. И се е казвал „Титан“ Или в кръга на шегата, да помислим като петела гонещ кокошката – Може да не я стигна, но ще си направя загрявка! Може и да стане интересно!

 41. Севдалина Пеева
  29 Oct 10
  11:30 pm

  DK, идеята ти е интересна. Трябва да помислим какво може да се направи по нея. Естествено няма да стане веднага. Преди време имаше и други предложения да се оформи форум към сайта. Разчитаме на съдействие и идеи.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>