GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Неочакван заместител на Ботокса в борбата с бръчките

November 7, 2008

Изследване на Andrei P. Sommer и Dan Zhu от Institute of Micro and Nanomaterials към University of Ulm показва, че светодиодното осветление /light emitting diodes (LEDs) има едно твърде неочаквано благотворно въздействие върху здравето.

Както беше докладвано в края на септември в публикация на American Chemical Society ежедневно излагане на светодиодно осветление в продължение на няколко седмици води до…намаляване на бръчките, изглаждане на кожата и подобряване на тонуса и. Ефектът е подобен на терапия с Botox. По-продължително въздействие на светодиодно осветление би могло да се очаква да доведе до по-цялостно въздействие върху организма.

Една подобна новина би могла да изглежда несериозна и сензационна, ако не беше публикувана на страниците на най-уважаваната и най-многобройната в света научна общност, каквато е American Chemical Society. Ето защо въпреки предварителния ми скептицизъм към новината не мога да я пренебрегна.

Още повече, че историята изобилства с примери, в които случайни открития са навлезли в практиката и често ползите от тяхното приложение се разминават драстично от намеренията на своите изобретатели. Родените преди 80-та сигурно си спомнят масовите UV-облъчвания в училищата с цел повишаване на имунната защита на организма, но това е съвсем друга тема. Докато приложението на видима светлина с висок интензитет за зарастване на рани се ползва в медицината от повече от 40 години.

Но да погледнем какво мислят за светодиодното осветление финансовите експерти на Wall Street – инвестиционните банкери от Merriman Curhan Ford прогнозират, че в следващите 3-5 години обемът на продажбите на LED ще достигне 3 $ млрд. /В момента за 2008 се очаква продажбите да достигнат $600 милиона./ Забележителният ръст на продажбите няма да спре и през следващите 10-20 години пазарът на LED ще достигне $20 до $30 милиарда годишно.

Краткосрочният ръст ще се определя от растеж в съществуващите приложения – в потребителската електроника и автомобилите, докато дългосрочният ръст ще бъде резултат от цялостното преструктуриране на пазара на осветителни тела. Забележете:

« Най-привлекателната пазарна ниша е подмяната на 5 милиарда същуствуващи в момента в САЩ «Едисонови» крушки, което представлява 150 $ млрд.пазарен потенциал».

Разбира се водеща инвестиционна банка като Merriman Curhan Ford гледа по-далеч и по-дълбоко в своите прогнози от непосредствените възможности за нарастване на печалбите от продажба и производство на LED-осветление.

Тъй като е добре известно, че LED-осветителните тела има по-дълъг живот от конвенционалните, както и са много по-енергоефективни, то в прогнозата се отделя особено внимание на факта, че широкото навлизане в бита на новите осветителни тела ще доведе до значително снижаване в потреблението на електроенергия /до 1/3 по-малко от сегашното в рамките на следващите 20 години/ , което от своя страна ще направи излишно построяването на 45 нови ТЕЦ-а в САЩ.

Доколкото за проектирането и изграждането на една нова електроцентрала на въглища са необходими грубо около 10 години – то на Wall Street вече се съобразяват с това, когато вземат решения колко нови централи да финансират и какви горива да се предпочитат за генериране на електроенергия. Определено нещо толкова дребно на пръв поглед като светодиодното осветление вече влияе на портфолиата на инвеститорите и дава сериозно отражение на цели индустрии – най-вече въгледобивната, уранодобивната и ядрената енергетика.

В доклада на Merriman Curhan Ford са посочени и няколко компании, за които те вярват че са добре позиционирани да се възползват от предимствата на нарастващото търсене и приложение на LED осветлението, сред тях са Cree Inc, Lighting Science Group, Energy Focus Inc. и Nexxus Lighting Inc.

По материали от: cleantechnica.com и energytechstocks.com

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: LED, електрически крушки, електроцентрала, Енергийна ефективност, енергоспестяване, Технологии за дома

  1. ivan
    15 Nov 08
    6:39 pm

    Това е страхотна новина на пръв поглед, но да видим в по-дългосрочен аспект как ще се отразява тази светлина на хората.

  2. […] че трябва да остане встрани от вниманието и тяхната  доказана способност да изглаждат бръчките!!! Съвкупността от всички тези предимства съвсем ясно […]

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>