GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

По-евтин биодизел от водорасли

November 24, 2008

От компанията Solix Biofuels – spin-off на Colorado State University, твърдят, че могат да снижат цената на производството на биодизел от водорасли с 90-95 %.

Компанията започва изграждането на пилотна инсталация недалеч от Durango, щата Колорадо в началото на 2009 г. Първият проект ще демонстрира предимствата на технологията в производството на биодизел, суровини за химическата промишленост и селското стопанство, на конкурентни цени и в промишлени мащаби.

Водораслите се развиват при високи концентрации на СО2, но не само – те усвояват много добре и NO2, друг замърсител, отделян от ТЕЦ-вете. Ето защо те биха могли да се ползват като „филтър” за отпадните газове на електроцентралите.

При повечето познати технологии обаче улавянето на отпадните газове и тяхното подаване към фотобиореакторите /ФБР/ е скъп и енергийно-интензивен процес. Тук Solix Biofuels са направили значително подобрение, с намереният от тях начин да пропускат пасивно газовете през ФБР, откъдето идва и значителна част от снижаването на разходите по процеса.

Solix Biofuels не използват полиетиленови „пликове”, окачени на рамки, подобно на повечето други производители на биодизел от водорасли. Вместо това те ползват плоски биореактори, с което повишават значително площта, която абсорбира светлина и така повишават производителността на инсталациите.

При оптимални условия от фирмата изчисляват добивите на 1500 галона на акър, което е два пъти повече от добивите на Amyris – друг лидер в бранша за производство на биодизел от водорасли.

Технологията би могла да се нарече също така безотпадна, тъй като след екстракцията на биодизела, остатъкът от въглехидрати може да се ползва за производство на етанол или като фураж за селскоспопанските животни.

Едноклетъчните водорасли, които се ползват за производство на биодизел, са изключително ефективни в преобразуването на слънчевата енергия в химическа и в усвояването на хранителните вещества. В сравнение със соята, тяхната продуктивност е от 30 до 100 пъти по-голяма.

Освен това за отглеждането на водораслите не се използва земеделска земя. Нещо повече – при растежа им е необходимо 99% по-малко вода в сравнение с традиционното земеделие. Така че биха могли да се отглеждат в неплодородни и бедни на вода райони, неизползваеми за производството на традиционни земеделски продукти.

Още едно голямо предимство на биодизела от водорасли е това, че той не съдържа сяра. При обикновения дизел, добиван от петрол, сярата служи като смазваща съставка и нейната липса води до изключително бързо износване на двигателя. Само че в повечето страни законодателството ограничава съдържанието на сяра в горивата. Следователно биодизелът, който притежава смазващи свойства, въпреки липсата на сяра, има едно изключително предимство.

Доколко твърденията на Solix са верни ще се разере твърде скоро, тъй като те планират да завършат пилотната инсталация в рамките на 12 месеца, след което веднага да започнат разширяването и, с което да докажат възможностите за скалиране на технологията.

Photo Credit: Solix
По материали от: cleantechnica.com

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: алтернативна енергия, алтернативно гориво, биогорива, дневна светлина, зелени водорасли, околна среда, петрол, производство, сяра, фотобиореактор

 1. Свежо: Широката употреба на водорасли е нож с две остриета и ще доведе до проблема, който имаме с горите, но с много по-катастрофални последствия.

 2. speeva
  24 Nov 08
  4:37 pm

  Свежо: Съжалявам, но не разбирам какво ви притеснява. Едноклетъчните зелени водорасли са навсякъде в природата – дори в басейните и аквариумите!
  Навсякъде, където има слънце и вода…

 3. Свежо: И навсякъде, където ги има са в пропорцията, която е необходима за поддържане на равновесието. Освен за храна на водните животни, те са основен източник на кислород.
  Гребането с пълни шепи от природните дадености никога не е свършвало добре до този момент. С водораслите няма да е по-различно, отколкото с горите, но изглежда пак ще слагаме качулката, когато вече сме се намокрили.

 4. speeva
  24 Nov 08
  5:42 pm

  Свежо: Да,съгласна съм – макар да не съм срещала никаква информация за проблеми, свързани с използването на водорасли конкретно. Но по принцип – наистина трябва да се научим отново да живеем в хармония със света, който обитаваме, иначе ни чака катастрофа като вид.Иначе Земята пак ще достигне до някакво следващо равновесно състояние, само нас няма да ни има…

 5. Много яка статия, поздравления! Аз вярвам в биодизелът от водорасли, което е добра технология, за разлика от биодизелът който се произвежда от храни.

 6. Малинка
  25 Nov 08
  12:30 pm

  То и между водораслите има такива, които са храна – е не точно този вид, за който става дума в статията. 😉
  Това което ми се иска е колкото се може по-скоро производството на биодизел от водорасли да стане действителност.
  Също така ми се ще да се осъществи нещо, което е все още в проект – производството на електроенергия от съществуващите практически навсякъде и неизчерпаеми електромагнитни вълни или полета, при което: поне в теоретичен план, става възможно производството да се осъществява на мястото, където има необходимост от потребление! Без нужда от енергопреносна мрежа! Без електропроводни линии! В крайна сметка – без ЧЕЗ и прочие! Каквото и да си помислите за чувствата ми към тази компания (в минусовата скала) е малко, както навярно и вашите чувства. Може и да звучи фантастично, но съм склонна да приема, че е възможно едно такова генерално решение на енергийните (и не само!) проблеми – поне онова, което съм ползвала, произведено въз основа на нуично-практическите разработки на този Фонд, работи както нищо друго на света!

 7. мм
  30 Nov 08
  10:47 pm

  Няма да е лошо да развият тази технология. Мисля, че за момента единствената реална алтернатива на петрола са биогоривата, но ако са под формата на земеделски култури това ще означава значително поскъпване на основни хранителни продукти, защото ще трябват наистина големи количества. Ако използват водорасли, това ми се вижда много добра алтернатива. Все пак световният океан е 2/3 от повърхността на Земята – място колкото искаш за океански ферми за водорасли за биогориво

 8. angel
  07 Jul 09
  3:43 pm

  Интересна идея е синергията между производството на енергия чрез изгаряне на отпадна биомаса и производството на биодизел. Имам технологичната документация и поради начина по който я получих си правя извода че се започва работа по серия от малки проекти за производство на биодизел и електроенергия с нулеви емисии чрез изгаряне на отпадна биомаса или на други органични отпадъци.

 9. Tonchev
  15 Feb 10
  6:39 pm

  Всяко изгаряне на биогорива – независимо биодизел, слама и т-н- и независимо дали е от водорасли или от рапица – замърсява. Така или иначе, това са въглеводороди, получени за сметка на енергията от слънцето.
  А защо да не се използва слънчевата енергия пряко – за производство на ток за електроколи например. Това гориво (токът) е 100% чисто – нищо не се изгаря.
  Вижте слънчева електрокола по български патенти на http://www.b2b.bg/bgcar.html

 10. инж.Николай Л. Ангелов
  30 Mar 12
  2:24 am

  Отдавна чаках появяването на тази статия за да допълня сравнителния анализ, който бях направил и публикувал в моя видеоканал в You Tube като застинал текстови видеоклип, а също и като препратка в някой от моите коментари в този сайт.
  В статията авторите обявяват една производителност от 1500 галона от акър
  (предполагам годишно), което се равнява на около 1155 тона биодизел/км2.
  Впечатляващо, наистина. Но все пак тази производителност е поне десетократно по-ниска от добива на чист водород чрез електролиза с ток от вятър и слънце в
  комбинация.
  VODOROD25

 11. Атанас
  30 Mar 12
  1:48 pm

  Статията е от 2008год. и добива ще се вдига щом и Монсанто се интересуват но по-важното е че се улавя СО2 т.н. и се използват за фураж за животните http://www.greentech.bg/?p=18527 http://energetskaefikasnost.info/?p=473&lang=bg

 12. Tonchev
  30 Mar 12
  3:29 pm

  В нета има много инфо за водорасли – около половината са за това как да се развъждат, а останалото са за това, как да спре развитието им. Независимо, че кпд на фотосинтезата е само около 14% max, то ако се ангажират големи язовири, може да се получи биодизел на сносна цена. Но доколко е окологично да се гори биодизел ??? в ДВГ и доколко е ефективно ????.

  Затова очевидно по-добре е вместо да ползваме слънчевата енергия през водорасли и биодизел за ДВГ, да я ползваме за ток на ел коли
  виж как
  http://www.b2b.bg/bgcar.html

 13. Атанас
  30 Mar 12
  5:20 pm

  Тончев – пак не схващаш че важното е улавянето на СО2 и т.н. от ТЕЦ и протеинов фураж за животните и след това биодизел и всичко е верига щото животинските фекалии са за метан и еко-наторяване. Трябва да имаш по-глобален поглед и знаеш как се правят азотните торове и т.н.

 14. Tonchev
  30 Mar 12
  11:08 pm

  Атанас-е ТИ да знаеш, че азотните торове отдавна са забранени за биохраните, които вече имат значителен процент от храната в Геммания.
  А пък улавянето на
  на СО2 и т.н. от ТЕЦ е вече доста скъпо решение на фона на ниската себестойност на тока от фотоволтаици, при което не само, че няма СО2, азотни и серни окиси, но даже и пепел. Нищо че ББ приказва, че токът от фотоволтаици е скъп – той вече стана по-евтин от редица други ел производства с горива. А пък екологично няма конкуренция.
  Така че намали телевизията и вярата и гледай обектиновността. защото нито вярата, нито телевизията е глобална и обективна.

  Можеш да гледаш и четеш от:

  http://ecoteck.net

 15. Атанас
  31 Mar 12
  9:46 am

  Тончев – фотоволтаика не’ма СО2 но за производството му се изразходва енергия с емисии и за батериите и загубите 5-10% от превръщане на прав в променлив ток плюс нагряването 1градус – 0,1%загуби КПД и като ударим чертата ??? Фотоволтаика се съчетава с нещо което може за минути да се пусне – ВЕЦ , ТЕЦ на газ и затова трябва да се съчитаят правилно нещата http://greentech-bg.net/?p=8053#more-8053 и http://bnt.bg/bg/news/view/62845/ekocentrala_v_germanija и тази тема е много дълга и се почва от топлоизолацията и прозорци с термо-мостове и диодно осветление и това което имаме – въглища за 50год. http://energetika-bg.com/2010/08/17/tetchni-vaglishta-ve-fantaziya-ili-realna-ekologitchna-alternativa/

 16. Tonchev
  31 Mar 12
  1:34 pm

  каквито и термомостове ( по-скоро рекламни трикове) да има на прозорците, не могат да предотвратят загубите на енергия през самите стъкла, колкото и да са специални

  Едно реално ефективно решение за прозорците виж на това видео
  http://www.youtube.com/watch?v=2ftujucKwMk&feature=plcp&context=C4d974b4VDvjVQa1PpcFNOB6O0cdZtA2128PugFhD9sl5FuHnTNgM%3D

 17. Атанас
  31 Mar 12
  2:40 pm

  Тончев – троен стъкло пакет с две 10-15мм. пространства изпълнени с газ.Отделно с външни щори и вътрешни алуминиеви които през зимата акумулират енергия от слънцето ,и лятото външните пък не допускат топлите лъчи на слънцето.Какво става ако се нанася тънък слой от ванадиев двуокис върху стъклото???

 18. Tonchev
  31 Mar 12
  3:58 pm

  да това може да помогне и се прави масово. Но най-добре е при студено време, нощем огледала да не дават на инфрачервените лъчи (jтоплината) да излязат през стъклата, а денем същите огледала да отразяват слънцето така, че да вкарват допълнително лъчи в помещенията

  Виж как работи това през зимата денем
  http://bulrate.eu/solar-technology/energy-efficient-buildings/45/?lang=bg

 19. инж.Николай Л. Ангелов
  01 Apr 12
  11:42 am

  Тончев, на твоя коментар 12.
  За в бъдеще, тогава когато минералните горива ще се изчерпят, пътническите и транспортните самолети няма да могат да летят с електродвигатели по обясними
  причини, но с биогорива и понастоящем летят. В авиацията електротягата не може да измести течните горива. Дори и течният водород едва ли ще измести другите течни горива при летателните апарати. Така че, нека хората си разработват технологията, защото тя ще е необходима.
  VODOROD25

 20. Tonchev
  01 Apr 12
  10:57 pm

  Аз не съм против биодизела. Но да не забравяме, че водорасли без слънце не стават. А по-ефективното решение за всякакъв транспорт е ел. тягата.
  Да напомня, че още преди близо век, някои дирижабли са били с електромотори.
  А тепърва ще навлизат хибридите, не само на земята, но и във въздуха. А подводниците, кариерните самосвали, дизеловите локомотиви масово са си хибриди много отдавна.

  Виж даже и малка градска кола хибрид по нови патенти
  http://greenclips.eu/bg/electric-cars/small-city-hybrid-car-with-supercharger-in-accordance-to-issued-patent-bg-65421-b1-and-bg-65420-b1/524/

 21. инж.Николай Л. Ангелов
  03 Apr 12
  10:02 pm

  Тончев, като си авиоинженер, обясни ми как би направил голям транспортен
  самолет с товароносимост стотина тона или пътнически за превоз на двеста, триста пътника да летят на електротяга.

 22. Tonchev
  04 Apr 12
  12:17 am

  добре е такъв самолет да бъде дирижабъл- примерно пълен с хелий – може и да е по-евтино от сухоземен транспорт. Но не се прави, защото няма да гори петрол, за ужас на глобалната петролна мафия.

  иначе сега вече стана добре да имаш електроколело, то ще се изплати бързо.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>