GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

По-зелени мобилни оператори

November 25, 2008

През месец ноември Мобилтел и Глобул излязоха със зелени инициативи, които ние не можем да не приветстваме от все сърце:

В началото на месеца стартира инициативата на GLOBUL и GERMANOS за рециклиране на мобилни телефони, бетерии и аксесоари под надслов „Направи стария си телефон полезен. Рециклирай!”.

„В 240 обекта на GLOBUL и GERMANOS в цялата страна ще бъдат поставени контейнери за събиране на ненужни или повредени мобилни устройства, батерии и аксесоари.

Специалните контейнери вече са поставени в обектите на GLOBUL и GERMANOS в София, Пловдив, Варна и Бургас, а до средата на ноември, такива контейнери ще има във всички обекти и офиси на двете компании в цялата страна. За удобство на потребителите, всеки контейнер има три отделения – за мобилни телефони, за аксесоари (hands-free и зарядни устройства, кабели за данни и др.) и за изхабени батерии.

GLOBUL, със съдействието на GERMANOS, основен партньор на кампанията, ще организира рециклирането на събраните количества, като за първата година след въвеждането на контейнерите двете компании очакват във всеки от тях да бъдат изхвърлени средно по 5 кг електронни отпадъци.

GLOBUL Green е дългосрочна стратегия на GLOBUL за опазване на околната среда, в която операторът ще вложи първоначално 400 000 лв. За първи път, българска телекомуникационна компания предлага дългосрочен план от мерки и инициативи, насочени към намаляване на въздействието от дейността ѝ върху околната среда, насърчаване на рециклирането и повторната употреба на мобилни устройства и за подкрепа на обществени проекти в тази насока.“

Вече може да се спести подробната хартиена разпечатка към фактурата от GLOBUL, като се избере електронния ѝ вариант в MyGLOBUL уеб портал .

Освен това опаковките в обектите на компанията са вече от дегрален!
На 17 ноември Мобилтел ЕАД излезе със съобщение, че 2009 г. ще бъде еко-годината” на компанията.

„М-Тел поставя началото на еко-инициатива, свързана с намаляване на използваната хартия както от мобилния оператор, така и от неговите клиенти. Проектът предоставя възможност на потребителите да се откажат от печатането и доставянето на месечната им сметка по пощата.

Абонатите, заявили своя отказ до края на март 2009 г., ще получат бонус от 100 безплатни SMS-а, 100 безплатни MMS-а и 100 безплатни минути за видеоразговори за период от 5 месеца.

Клиентите, които се възползват от услугата „Отказ от получаване на месечна фактура на хартиен носител“, ще бъдат в крак с модата, използвайки удобствата на електронната фактура. Тя е напълно безплатна и е достъпна през уебсайта на Мобилтел – www.mtel.bg.”

Как да се откажете от получаването на фактурите на хартия стъпка по стъпка е описал Калин.

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: germanos, globul, Green, mtel, батерия, електроника, замърсяване, околна среда, ресурси, Рециклиране

  1. Имам такава, на лявата ръка ми е 😛

  2. Такива инициативи и аз приветствам, защото на кутията на всеки телефон пише, че не трябва да се изхвърля в кошчето, а само на оторизирани места. В София, а не знам с точност в България колко са тези пунктове за предаване на техника, но не са много и са винаги в индустриалната част на градовете, до където едва ли някой потребител би се вдигнал, за да си предаде стария апарат или батерия. Хубаво е, че и ние започнахме да ставаме по-европейци по отношение на опазване на околната среда, макар и това да става бавно!

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>