GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

NASA тества междупланетен Интернет

November 28, 2008

Космически кораб на разстояние 32 милиона километра от Земята неотдавна изпрати снимки чрез една изцяло нова технология за космически комуникации: Междупланетен интернет.
Системата е разработена от Jet Propulsion Laboratory (JPL). Проектът е ръководен от вицепрезидентът на Гугъл Vint Cerf, който е създател на много от мрежовите протоколи, залегнали в основата на създаването на „земния” интернет в началото на 70-те години на миналия век.

NASA ще тества новата система за комуникация през следващите месеци за да удостовери нейната приложимост в редица бъдещи космически мисии.

Повече подробности за Disruption-Tolerant Networking (DTN) – протокола, залегнал в основата на новия „междупланетарен интернет”, можете да прочетете в интервюто на Cerf, публикувано миналия месец на страниците на Technology Revie.

По материали от: www.technologyreview.com

За всички наши читатели, които ще ме упрекнат, че мястото на подобна новина не е на страниците на този сайт, искам да изтъкна двете причини да пиша за това:

1. Тоталната ми пристрастеност към иновациите и към личностите, които непрекъснато пресичат границите на възможното и на това, което можем да си представим, и ни отвеждат зад тях;

2. При тоталната каша на тази планета, в която се озовахме благодарение на усилията на много поколения, но особено на последните няколко, и това че човечеството уверено се опитва да напусне границите ѝ – е, определено трябва да знаем какво става, не мислите ли?

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: jet propulsion laboratory, nasa, Networking, tolerant networking, vint cerf, интернет, софтуер, технологии

 1. Yani
  28 Nov 08
  12:13 pm

  Като по телевизията internet-обезпечеността на американските бази в Афганистан и Ирак ми става ясно накъде се е запътила американската армия през това столетие 🙂

 2. Yani
  28 Nov 08
  12:13 pm

  Като гледам по телевизията internet-обезпечеността на американските бази в Афганистан и Ирак ми става ясно накъде се е запътила американската армия през това столетие 🙂

 3. George Kanev
  28 Jul 09
  12:44 pm

  Преобразуването на аналоговите сигнали, каквито са изображенията и звука в цифров вид и изпращането в ефира на фазово модулираните импулси на тези сигнали, не е нищо ново от гледна точка на физическата теория…..просто това стана възможно днес с развитието на микроелектрониката и най-вече със създаването на супер високочестотни чипове 1, 10 и повече гигахерца, чак до инфрачервената област на светлината, което прави фазовата модулация практически ефективна.

 4. GymnGulky
  16 Oct 09
  8:19 am

  [URL=http://beremennost.xxxsecret.ru/kalkulyator-beremennosti.html – Калькулятор беременности
  [/URL –

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>