GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Испанец изобрети 100%-off чип

December 5, 2008

standby-kill-chip

Испанецът Jorge Juan García, основател на мадридската компания „Good for You, Good for the Planet” е изобретил ново електронно устройство , което напълно спира консумацията на електроенергия по време на „standby” режима на различни уреди.
Чипът се инсталира директно в електрониката или захранването и с помощта на алгоритъм определя кога електронното устройство е в standby и го изключва напълно.

Новият Standby Kill Chip може да се инсталира на перални, микровълнови печки, клетъчни телефони, перални машини, монитори и принтери.

Голямото предимство на тази нова технология е това, че не се губи време за рестартиране при повторното активиране на уредите. Когато се задейства “on” –бутона, те директно преминават в режим standby.

gfygfp

Изчислено е, че енергията, консумирана от модерните уреди в режим standby съставлява 10% от общата изразходвана електроенергия. За ЕС сумата възлиза на 7 милиарда евро годишно. Нещата могат да отидат и по-далеч – от Калифорнийския университет са изчислили, че в един модерен американски дом, претъпкан с електроника и електроуреди, 26% от изразходваната енергия се консумира по време на standby.

Подходите за решаване на този проблем са различни – например новата конзола на Nintendo – Wii няма бутон off – единствения начин да я спрете е да я изключите от контакта.

Що се касае до масовите кампании, насочени към повишаване чувствителността и отговорността на потребителите, вече е доказано че те имат малък ефект. Следователно трябва да се търсят пасивни начини, които не ангажират потребителите, но и не ги затормозяват. Един от тях са новите изисквания, които са наложени от властите в ЕС и в Калифорния на производителите по отношение на разхода в standby режим, като за ЕС е предвидено до 2020 снижаването му със 70%.

„100% Off.“-чипът на García обаче изглежда перфектно решение на проблема. В момента той преговаря с различни производители, които биха могли да го инкорпорират в своите продукти. В момента чипът се тества в 50 000 хотелски стаи на испанската верига NH Hotels SA.

Надяваме се и тестовете, и преговорите да вървят гладко и скоро на пазара продуктите с неговия „killer“-чип да бъдат нещо обичайно.

По материали от: cleantechnicа

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: електричество, електроника, Енергийна ефективност, енергоспестяване, иновативен дизайн, Технологии за дома

  1. seso
    04 Dec 09
    10:19 pm

    Това отдавна го чакам. Така че няма какво да го коментираме ами да го въвеждат по-скоро.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>